Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018

Παγκόσμιο Συνέδριο ITUC:

 Ένας κατακερματισμένος κόσμος χρειάζεται ισχυρά συνδικάτα


Διεθνής Συνομοσπονδία Συνδικαλιστικών Σωματείων 



Το Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικαλιστικών Σωματείων λαμβάνει χώρα αυτή τη βδομάδα στη Δανία και δημοσιεύουμε εδώ το δελτίο τύπου που απαιτεί ισχυρά συνδικάτα και μια δραστική μείωση των στρατιωτικών δαπανών.

Το παγκόσμιο συνέδριο της ITUC στην Κοπεγχάγη, που θα διεξαχθεί από τις 2 έως τις 7 Δεκεμβρίου, ξεκίνησε με μια συζήτηση για την ειρήνη, τη δημοκρατία και τα δικαιώματα που είναι θεμελιώδους σημασίας για την ασφάλεια των εργαζομένων και των οικογενειών τους.
"Ο κόσμος μας είναι σπασμένος και οι άνθρωποι αισθάνονται ανασφαλείς. Η σύγκρουση, η δικτατορία, ο φασισμός - τα άκρα που πολεμούσαν τον τελευταίο αιώνα είναι και πάλι οι μάχες του σήμερα. Θα χρειαστεί η δύναμη των εργαζομένων και η αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών να κερδίσουν τον αγώνα για ειρήνη, δικαιώματα δημοκρατίας και κοινωνική δικαιοσύνη ", δήλωσε ο Sharan Burrow, Γενικός Γραμματέας, Διεθνής Συνομοσπονδία Συνδικάτων
Τα δεδομένα πενταετούς τάσης από τον δείκτη ITUC Global Rights που συλλέχθηκε από το 2014 έως το 2018 δείχνουν:
  • η βία κατά των συνδικαλιστικών ακτιβιστών αυξήθηκε από επιθέσεις σε 41 χώρες σε 65 χώρες - αύξηση κατά 59% σε σχέση με πέρυσι.
  • αύξηση κατά 69% των συλλήψεων και των κρατήσεων σε 59 χώρες.
  • ένας συρρικνωμένος δημοκρατικός χώρος με άρνηση της ελευθερίας του λόγου τώρα σε 54 χώρες - μια αύξηση 50% σε σχέση με πέρυσι.
"Όταν προσθέτετε σε αυτό τον αποκλεισμό από την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι για ομάδες εργαζομένων σε 93 χώρες και τις παραβιάσεις του δικαιώματος απεργίας σε 123 χώρες, η απειλή για τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες είναι σαφής. Ο αγώνας της ζωής μας είναι να υπερασπιστούμε και να ενισχύουμε τα δικαιώματα στην εργασία ", δήλωσε ο Sharan Burrow.
Η ειρήνη γίνεται ολοένα και πιο αόριστη. Κάθε χρόνο ο κόσμος δαπανά 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια για τους στρατιωτικούς - μόνο το 1% αυτού θα τροφοδοτήσει όλα τα υποσιτισμένα παιδιά του κόσμου για 5 χρόνια. Οι στρατιωτικές δαπάνες αυξάνονται και συμβάλλουν στην πρόκληση ένοπλων συγκρούσεων.
Το ITUC ζητεί από κάθε χώρα να δεσμευτεί στη Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων (NPT), να απαρνηθεί τα πυρηνικά όπλα και να μειώσει τις στρατιωτικές δαπάνες, να αποδεσμεύσει τις επενδύσεις στις υπηρεσίες, τις υποδομές και τις θέσεις εργασίας που ο κόσμος χρειάζεται απεγνωσμένα.
"Τα χρήματα που πηγαίνουν στο εμπόριο όπλων θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παροχή ζωτικής κοινωνικής προστασίας και υπηρεσιών στους ανθρώπους και για την πληρωμή υποδομών που εξαρτώνται από τις οικονομίες και τις κοινωνίες", δήλωσε ο Sharan Burrow.
Μια νέα παγκόσμια συνδικαλιστική αναφορά για τη στήριξη της ΝΡΤ ξεκίνησε από την κ. Tomoko Yoshino, αντιπρόεδρο της JTUC-RENGO Japan, για να πει όχι στα πυρηνικά όπλα και στη μείωση των στρατιωτικών δαπανών για τη χρηματοδότηση ζωτικών κοινωνικών και οικονομικών επενδύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ούτε διπόρος, ούτε ωδιπόρος

Το σωστό είναι ασθενής και οδοιπόρος !!!  Ο  τίτλος ακούγεται κάπως σαν σύνθημα σε διαδήλωση, όμως το σημερινό άρθρο έχει, κατά κάποιο τρόπο...