Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2018

Μόνο για το κεφάλαιο υπάρχει δημοκρατία......

Μια πραγματικότητα γνωστή πάνω από ενάμιση αιώνα 


Τοιχογραφία του Ντιέγκο Ριβέρα που απεικονίζει τον Μαρξ ν΄ αγορεύει υποκινώντας το προλεταριάτο.

Από τότε η αστική δημοκρατία αναλύονταν σαν η δικτατορία της αστικής τάξης, του κεφαλαίου απέναντι στην υπόλοιπη κοινωνία. 

Μόνο για το κεφάλαιο υπάρχει "δημοκρατία"

Η μόνη λαϊκή δημοκρατία που μπορεί να υπάρξει είναι αντίστοιχα η δικτατορία* της εργατικής τάξης στην προσπάθεια να καταργηθούν οι ταξικές διαφορές.

Ο πολιτικός όρος δικτατορία του προλεταριάτου στη μαρξιστική θεωρία αφορά τη μετεπαναστατική κατάληψη της κρατικής ισχύος από την εργατική τάξηπρος όφελος όλης της κοινωνίας. Ως σύστημα διακρίνεται για την απόλυτη επικράτηση των εργατών επί της αστικής τάξης σε όλους τους τομείς του βίου. Η δικτατορία του προλεταριάτου έχει επίσης ονομαστεί σοσιαλιστική δημοκρατία και εργατική εξουσία.

Και λόγω της πλειοψηφίας των εργατών σαν τάξη θα είναι και η μοναδική πραγματική δημοκρατία.

 Όταν καταργηθούν οι τάξεις και έχει δημιουργηθεί η κομμουνιστική κοινωνία της πληρότητας των αγαθών και της ελευθερίας τότε θα μπορούσε να πούμε ότι θα έχουν οι άνθρωποι μια κοινωνία στην οποία η δημοκρατικοί θεσμοί μπορούν να είναι μια πανανθρώπινη κατάσταση.

Περισσότερα ΕΔΩ αλλά και ΕΔΩ

* Δικτατορία, δηλαδή χούντα από το ισπανικό juntos, που σημαίνει ένωση.
Ένωση των εργατών = δικτατορία της εργατικής τάξης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ούτε διπόρος, ούτε ωδιπόρος

Το σωστό είναι ασθενής και οδοιπόρος !!!  Ο  τίτλος ακούγεται κάπως σαν σύνθημα σε διαδήλωση, όμως το σημερινό άρθρο έχει, κατά κάποιο τρόπο...