Mια κλήση στη συνείδηση
Ας ενωθούμε για να υπερασπιστούμε τη ζωή και να αντισταθούμε στις παγκόσμιες απειλές!
Η κλήση προς τη συνείδηση είναι μια πρωτοβουλία του Δικτύου Διαλόγων στην Ανθρωπότητα. Συνθέτει τις δύο μεγάλες απειλές που επικρατούν σήμερα στην ανθρωπότητα:
ο φονταμενταλισμός της αγοράς και
ο φονταμενταλισμός της ταυτότητας.
Ο πρώτος οδηγεί στην καταπίεση και εκμετάλλευση των ανθρώπων από το σύστημα της αγοράς, καθώς και στην καταστροφή βιομιών και οικοσυστημάτων και στη θέρμανση της ατμόσφαιρας από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, οι οποίες ήδη φθάνουν σε πολύ επικίνδυνα επίπεδα.
Το δεύτερο οδηγεί σε μια συναισθηματική και σχεσιακή εποχή των παγετώνων, η οποία καταπνίγει την αίσθηση της αλληλεγγύης και δημιουργεί περιφρόνηση για τους πιο καταπιεσμένους και ευάλωτους. Αυτό οδηγεί επίσης σε μοναδική, δογματική, ολοκληρωτική και αποκλειστική σκέψη. Η κλήση μας καλεί να ενωθούμε για να αντισταθούμε σε αυτές τις απειλές και να τους καταπολεμήσουμε με δράσεις που πηγαίνουν στη ρίζα τους και όχι μόνο στα συμπτώματά τους.
Η προσφυγή θα ξεκινήσει τρεις φορές κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου 2018: η Διάσκεψη για το κλίμα (COP24), στην Πολωνία. τα γεγονότα που γιορτάζουν την 70ή επέτειο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΟΔΔΑ) - του ΟΗΕ · και της Αγοράς των Κατοίκων της Γης, η οποία θα συναντηθεί στη Σεζάνο / Βερόνα της Ιταλίας, μεταξύ 13 και 16.12.18.
Από τη Συνάντηση αυτή θα προκύψουν κατευθυντήριες γραμμές δράσης για να αντιμετωπιστούν με όλες τις μη βίαιες ενέργειες το οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό, πολιτισμικό και ιδεολογικό σύστημα που βρίσκεται στη ρίζα των ταλαιπωριών που βιώνουν σήμερα η ζωή και η ανθρωπότητα στον πλανήτη Γη.
Μια κλήση στη συνείδηση
Πλανητικά δίκτυα πολιτών
Με την ευκαιρία της 70ης επετείου της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Εμείς, οι πολίτες των λαών της Γης, γνωρίζουμε τον θανάσιμο κίνδυνο που ζυγίζει το μέλλον της κοινής μας ανθρωπότητας. Στην πραγματικότητα, μια διπλή κλιματική διαταραχή απειλεί τη ζωή στον πλανήτη μας. Η πρώτη διαταραχή είναι οικολογική και αφορά τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει το γήινο σπίτι μας - τη «Μητέρα Γη» μας στα λόγια των πρώτων λαών - να γίνει ακατοίκητο για έναν αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων. Εάν η θερμοκρασία ανέλθει σε 4 βαθμούς Κελσίου, θα επηρεάσει πάνω από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους, και πολύ περισσότερο εάν φτάσει ψηλότερα. Η μέση αύξηση της αύξησης της θερμοκρασίας αυξάνει τα ακραία γεγονότα όπως οι πλημμύρες, οι ξηρασίες, οι πυρκαγιές, οι πληγές, οι κυκλώνες και οι καταιγίδες.
Αλλά ο κόσμος αντιμετωπίζει ένα άλλο είδος καταστροφής: μια κοινωνική, πολιτική και συναισθηματική «Εποχή των Παγετώνων» που τροφοδοτείται από τη διεύρυνση των ανισοτήτων. Οι υπαρκτοί φόβοι δημιουργούν μίσους ιδεολογιών που προκαλούν καταστροφές στις κοινωνίες, μετατρέποντας τους ανθρώπους ενάντια στον άλλο, ιδίως κατά των πιο ευάλωτων. Αυτά τα πολιτικά κινήματα μίσους εκμεταλλεύονται τους φόβους της πτώσης της κοινωνικής κλίμακας και αυτό οδηγεί σε μια πάλη ανάμεσα στα θύματα στο κάτω μέρος: τους εργαζόμενους, τους επισφαλείς, τους άστεγους, τους μετανάστες. Εκείνοι που αισθάνονται ότι απειλούνται με το να χάσουν το μικρό που φοβούνται ότι οι άλλοι - ακόμα φτωχότεροι από ότι είναι - θα πάρουν τη θέση τους.
Με τη φιλοδοξία του, τον κυνισμό και την ανισότητά του, ο φονταμενταλισμός της αγοράς έχει οδηγήσει σε τερατώδη αντιστοίχιση: ο φονταμενταλισμός ταυτότητας, ο οποίος μπορεί να αναλάβει θρησκευτικές, εθνικιστικές, ξενοφοβικές μορφές, εκφράζοντας τον εαυτό του μέσα από την ένοπλη δύναμη και στο περίπτερο ψηφοφορίας. Η έλευση στην εξουσία ατόμων που αποτελούν απειλή όχι μόνο για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα - αρχής γενομένης με τα δικαιώματα των γυναικών - αλλά και για την οικολογική ισορροπία είναι μια όλο και πιο επικίνδυνη εκδήλωση ενός τέτοιου φονταμενταλισμού. Στις Φιλιππίνες, την Ουγγαρία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιταλία, τη Βραζιλία, την Κολομβία, τον Ισημερινό και αλλού, αδικαιολόγητες κοινωνικές και περιβαλλοντικές δυνάμεις απειλούν το πιο σημαντικό για την ανθρωπότητα: να ζήσουν ειρηνικά σε έναν κατοικήσιμο πλανήτη.
Μέσω της ενορχήστρωσης του φόβου και της χειραγώγησης της πληροφόρησης στις εκλογικές εκστρατείες, ανεύθυνα και εγκληματικά στοιχεία μπορούν σήμερα, όπως και στη δεκαετία του 1930, να αποκρύψουν την εξουσία υπό φαινομενικά νομικές ρυθμίσεις, αξιοποιώντας τον κυνισμό ορισμένων και τον φόβο ή τη δειλία των άλλων.
Ενόψει αυτού του διπλού κινδύνου και της παγκόσμιας μάχης που τώρα παρουσιάζεται, αρνούμαστε να δώσουμε φόβο ή να ανεχθούμε παθητικά την εξάπλωση αυτού του θανάσιμου κινδύνου. Θα οργανώσουμε μια δημιουργική αντίσταση παντού, με βάση την απόρριψη της κοινωνικής αναδρομής, της οικολογικής ανευθυνότητας και της περιφρόνησης για τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.
Ας δηλώσουμε παράνομη οποιαδήποτε εξουσία δεν υποστηρίζει τους τρεις βασικούς πυλώνες της συνύπαρξης της ανθρωπότητας σε έναν ασφαλές πλανήτη: την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα κοινωνικά συμφώνια των Ηνωμένων Εθνών και τις διεθνείς συμβάσεις που αποσκοπούν στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του πλανήτη μας, Σχέδιο συμφωνίας για την άμβλυνση της κλιματικής αλλαγής. Αρνούμαστε, με όλα τα μη βίαια μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, συμπεριλαμβανομένων των μποϊκοτάζ και της πολιτικής ανυπακοής κατά της παράνομης εξουσίας, να αφήσουμε τους εαυτούς μας να κυριαρχεί ή να εκφοβίζονται από αυτές τις δυνάμεις. Ας δημιουργήσουμε, όπου είναι δυνατόν, τα εδάφη των προσφύγων για τα θύματα αυτών των δυνάμεων και τις οάσεις της ζωής για να αντιμετωπίσουμε τις ερήμους του θανάτου που παράγουν από κοινού κοινωνική ανατροπή, οικολογική ανευθυνότητα και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ας οργανώσουμε τον εαυτό μας να οικοδομήσουμε αυτή τη δημιουργική αντίσταση, αλλά και να ζούμε με θετικούς τρόπους με όλους εκείνους που κάθε μέρα επιλέγουν τις οικονομικές, οικολογικές, κοινωνικές, πολιτικές και πολιτιστικές αξίες του Living Well. Θα εργαστούμε για να συνδέσουμε όλα αυτά τα εδάφη και όλες αυτές τις οάσεις ζωής, από τις γειτονιές των πόλεων μας και τα χωριά της πατρίδας μας, στο Γήινο Σπίτι μας.
Ας ξεκινήσουμε επίσημα αυτή την έκκληση για συνείδηση στις 10 Δεκεμβρίου 2018, με την ευκαιρία της 70ης επετείου της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
* ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΔΙΑΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ
* ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟ ΤΩΝ ΗΜΙΠΟΡΙΚΩΝ ΗΜΕΡΩΝ
* ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΤΥΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ - RÏSE
* ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΤΗΣ ΓΗΣ - ΑΘΗ
* ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου