Το σχέδιο για μια πιο δίκαιη Ευρώπη...
Η πλούσια ελίτ, ΔΕΝ χορταίνει με τίποτα. Αλλά ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ όμως.....
Καθώς η φτώχεια τσακίζει όλο και περισσότερο τους λαούς της Ευρώπης και τα Σάββατα γίνονται όλο και πιο εφιαλτικά για τον Εμανουέλ Μακρόν, μια ομάδα προοδευτικών Ευρωπαίων με επικεφαλής τον γνωστό οικονομολόγο και συγγραφέα Τομά Πικετί αποφάσισε να παρέμβει, κοινοποιώντας ένα σχέδιο για μια πιο δίκαιη Ευρώπη.
Το «μανιφέστο εκδημοκρατισμού της Ε.Ε.» εκπονήθηκε από 50 και πλέον οικονομολόγους, ιστορικούς και πολιτικούς -από έξι χώρες της Ε.Ε.- και δημοσιεύτηκε χθες σε πλειάδα εφημερίδων της Γηραιάς Ηπείρου όπως ο βρετανικός Guardian, η γαλλική Le Monde, η γερμανική Der Spiegel και η ιταλική La Republica.
Στόχος του είναι η αναχαίτιση του διαχωρισμού, της ανισότητας, της απογοήτευσης και του λαϊκισμού που σαρώνουν σήμερα την ενωμένη Ευρώπη και οδηγούν σταδιακά στη διάλυσή της.
Οι προτάσεις :
«Η ήπειρός μας είναι εγκλωβισμένη μεταξύ πολιτικών κινημάτων των οποίων το πρόγραμμα περιορίζεται στο κυνήγι των ξένων και των προσφύγων από τη μια πλευρά και από την άλλη σε άλλα [πολιτικά κινήματα] που ισχυρίζονται ότι είναι ευρωπαϊκά, αλλά στην πραγματικότητα συνεχίζουν να πιστεύουν ότι ο σκληρός οικονομικός νεοφιλελευθερισμός και η εξάπλωση του ανταγωνισμού επαρκούν για να συγκροτηθεί ένα πολιτικό σχέδιο», τονίζει μεταξύ άλλων το μανιφέστο.
Προτείνει την αύξηση της φορολόγησης των πολυεθνικών, των εκατομμυριούχων και όλων όσοι κέρδισαν από την παγκοσμιοποίηση, αλλά και των εκπομπών ρύπων προκειμένου να συγκεντρωθούν τα αναγκαία κεφάλαια για την αντιμετώπιση των πιο επειγόντων σήμερα προβλημάτων της Ε.Ε., δηλαδή της φτώχειας, της μετανάστευσης, της κλιματικής αλλαγής και του δημοκρατικού ελλείμματος.
Εθνοσυνέλευση
Στον πυρήνα του μανιφέστου εκδημοκρατισμού της Ε.Ε. βρίσκεται μια νέα ευρωπαϊκή εθνοσυνέλευση που θα δημιουργηθεί χωρίς να αλλάξουν οι υπάρχουσες ευρωπαϊκές συνθήκες.
Το 80% αυτής της συνέλευσης θα αποτελείται, σύμφωνα με την πρόταση, από μέλη των Κοινοβουλίων των χωρών-μελών, ενώ τα μέλη του τρέχοντος Ευρωκοινοβουλίου απαρτίζουν μόνο το 20%.
Η ευρωπαϊκή συνέλευση θα επικοινωνεί με τα ευρωπαϊκά όργανα που παίρνουν αποφάσεις, όπως το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών (Eurogroup), αλλά σε περίπτωση διαφωνίας θα είναι αυτή που θα έχει τον τελευταίο λόγο και θα συζητά και θα ψηφίζει τον ετήσιο προϋπολογισμό της Ε.Ε. ύψους 800 δισ. ευρώ.
Χρηματοδότηση
Ο προϋπολογισμός αυτός θα χρηματοδοτείται, κατά το μανιφέστο, από τέσσερις πανευρωπαϊκούς φόρους που θα επιβληθούν στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων, στα μεγάλα (άνω των 200.000 ευρώ ετησίως) εισοδήματα, στους κατόχους μεγάλης περιουσίας (πάνω από ένα εκατ. ευρώ) και στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Τα έσοδα του προϋπολογισμού -ίσα με το 4% του ΑΕΠ της Ε.Ε.- θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της καινοτομίας, της έρευνας, της κατάρτισης και των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, ενός φιλόδοξου προγράμματος επενδύσεων για τον μετασχηματισμό του μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης της Ε.Ε., καθώς και την υποδοχή και ενσωμάτωση των μεταναστών.
Θα μπορούσαν ακόμη να προσφέρουν τη δημοσιονομική ανάσα στις κυβερνήσεις της Ε.Ε., προκειμένου αυτές να προχωρήσουν στην μείωση της φορολογίας στους μισθούς ή την κατανάλωση.
Το μείζον, όπως επισημαίνεται στο σχέδιο, είναι «να μειωθεί η ανισότητα μέσα στις χώρες και όχι μεταξύ αυτών και να επενδυθεί στο μέλλον όλων των Ευρωπαίων».
Οπως ήταν φυσικό, το σχέδιο αυτό είχε ελάχιστη αποδοχή χθες μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτικών, οι οποίοι συνεχίζουν μακάριοι τον... βαθύ ύπνο τους.
www.efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου