SOS από τον ΣΕΒ που.... ξαφνικά διαπίστωσε γήρανση του πληθυσμού και δημογραφικό πρόβλημα !!!
Αφού πρωτοστάτησε στα μνημόνια και τις υπόλοιπες αθλιότητες.
Αφού εξανάγκασε ακόμη και υγιέστατες και υπερκερδοφόρες επιχειρήσεις, να προβούν σε μειώσεις μισθών για να μη "χαλάνε την πιάτσα".
Ξαφνικά ο ΣΕΒ εκπέμπει, λέει, σήμα SOS!!!
Αφού εξανάγκασε ακόμη και υγιέστατες και υπερκερδοφόρες επιχειρήσεις, να προβούν σε μειώσεις μισθών για να μη "χαλάνε την πιάτσα".
Ξαφνικά ο ΣΕΒ εκπέμπει, λέει, σήμα SOS!!!
Σήμα SOS για τη γήρανση του πληθυσμού και τον κίνδυνο η Ελλάδα να καταλήξει μια γερασμένη χώρα, αν δεν αλλάξει άμεσα το μείγμα πολιτικής και δεν δοθούν κίνητρα στους νέους ανθρώπους να μείνουν στη χώρα και να δημιουργήσουν οικογένειες, στέλνει ο ΣΕΒ μέσω του τελευταίου του εβδομαδιαίου δελτίου για την ελληνική οικονομία.
Χαρακτηριστικό είναι, όπως αναφέρει, ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώνεται από το 2011 και πως αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο !!!
«Μέχρι και το ξέσπασμα της κρίσης, ο πληθυσμός αυξανόταν, καθώς η μετανάστευση και, πιο πρόσφατα, η τροφοτοδούμενη από την κατανάλωση ανάπτυξη της δεκαετίας του 2000, δημιουργούσαν μια επίπλαστη ευημερία», σημειώνει ο ΣΕΒ και υπογραμμίζει πως «αυτοί οι παράγοντες συγκάλυπταν σε μεγάλο βαθμό την ουσιαστική στασιμότητα της φυσικής κίνησης του πληθυσμού (σχεδόν μηδενική διαφορά γεννήσεων-θανάτων), που είχε ξεκινήσει προς τα τέλη της δεκαετίας του 1990».
«Στα χρόνια της κρίσης και προσαρμογής, όμως, όλα άλλαξαν, και οι γεννήσεις μειώθηκαν κατά 29.380 μεταξύ 2009 και 2017, όσο περίπου είχαν μειωθεί τη δεκαετία του 1940 (-30 χιλ.). Έτσι σταδιακά ο πληθυσμός άρχισε να μειώνεται.
Η μείωση αυτή μπορεί, βεβαίως, να αποδειχθεί προσωρινού χαρακτήρα, και να αντιστραφεί καθώς η οικονομία ανακάμπτει», παρατηρεί ο ΣΕΒ. «Όμως, η παρατεταμένη διάρκεια της βαθιάς κρίσης, μαζί με την αναιμική ανάκαμψη που τη διαδέχεται, την υποχρηματοδότηση των δημόσιων αγαθών και τις εν γένει περιορισμένες δυνατότητες στήριξης της οικογένειας που αφήνει η ασκούμενη δημοσιονομική πολιτική, μπορεί να αποδειχθούν μοιραίες.
Εάν υπάρχει, ένας και μόνο λόγος για να εισέλθει η χώρα σε μια πιο ισχυρή και δυναμική πορεία ανάπτυξης, με επενδύσεις που δημιουργούν απασχόληση και σταθερά εισοδήματα, είναι εν τέλει ο κίνδυνος της δημογραφικής και κατά συνέπεια εθνικής συρρίκνωσης. Διότι, εάν δεν ανακάμψει δυναμικά ο πληθυσμός, όλα τα παιδιά που δεν γεννήθηκαν ή δεν θα γεννηθούν από εδώ και πέρα, θα λείπουν ως παραγωγικό δυναμικό στις δεκαετίες του 2030 και 2040, και αυτό θα προκαλέσει καθήλωση της δυνητικής ανάπτυξης της χώρας.
Κάτι ανάλογο είχε συμβεί τη δεκαετία του 1980, όταν σημειώθηκε αντίστοιχη μείωση γεννήσεων. Τότε, οι μετανάστες και τα δανεικά από το εξωτερικό αποκατέστησαν κάποια ισορροπία, η οποία, όμως, κατέρρευσε με το ξέσπασμα της κρίσης, και τη συνακόλουθη εξαφάνιση των δανεικών, αλλά και των μεταναστευτικών ροών (που έγιναν αρνητικές λόγω της μετανάστευσης κατοίκων στο εξωτερικό)».
«Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Έχουμε υποχρέωση απέναντι στα παιδιά μας να αναστρέψουμε το δημογραφικό μαρασμό της χώρας. Και αυτό μόνο με αλλαγή προτεραιοτήτων στη δημοσιονομική και μεταναστευτική πολιτική μπορεί να επιτευχθεί», σημειώνει ακόμη ο ΣΕΒ.
«Στο πλαίσιο αυτό, εποικοδομητικό ρόλο θα παίξει η μείωση του μη μισθολογικού κόστους και του φορολογικού βάρους των οικογενειών, βελτιώσεις στην προστασία της απασχόλησης των γυναικών κατά τη διάρκεια της μητρότητας, η διευκόλυνση της απασχόλησης των γυναικών, μέσω της παροχής καθολικής βρεφονηπιακής φροντίδας, φορολογικά κίνητρα για επιστροφή Ελλήνων από το εξωτερικό και μια στοχευμένη πολιτική προσέλκυσης μεταναστών με ειδικές δεξιότητες για τις ανάγκες κλάδων της οικονομίας που βρίσκονται σε δυναμική τροχιά ανάπτυξης», είναι οι προτάσεις του ΣΕΒ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου