Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2018

Καθολικό και άνευ όρων, βασικό εισόδημα....

Εφικτό ή ουτοπία  ??? 

Το μεγαλύτερο ερώτημα στον κόσμο που τέθηκε κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος του UBI στην Ελβετία (Image by Generation Grundeinkommen en Flickr)


Η ανάγκη για μια πρωτοβουλία ευρωπαίων πολιτών για το καθολικό και άνευ όρων βασικό εισόδημα. 


Το 2013, πραγματοποιήθηκε μια πρωτοβουλία ευρωπαίων πολιτών για το καθολικό και άνευ όρων βασικό εισόδημα (UBI) [1] , αλλά δεν χρειάστηκε να συγκεντρωθούν οι εκατό εκατομμύρια υπογραφές που απαιτήθηκαν και, για ορισμένους ακτιβιστές, η ενέργεια ήταν αποτυχία. 
Η αλήθεια είναι ότι, τότε, η UBI δεν ήταν τόσο γνωστή όσο είναι τώρα, και έτσι η υποστήριξη που μπορούσε να πάρει ήταν πολύ μικρότερη. 
Μετά από αυτή την απόπειρα, σημειώθηκαν δύο σημαντικά γεγονότα που έφεραν στο προσκήνιο την UBI: την ένταξη του UBI από το νέο ισπανικό πολιτικό κόμμα Podemos στο πρόγραμμά του για τις ευρωπαϊκές εκλογές το 2014 και το ελβετικό δημοψήφισμα για τον UBI τον Ιούνιο του 2016. 
Μετά τα δύο αυτά ορόσημα , Η UBI άρχισε να εμφανίζεται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης με ασυνήθιστη συχνότητα και είναι τώρα ένα ζήτημα που αρχίζει να προκαλεί πολλή συζήτηση.
Ωστόσο, το είδος του UBI για το οποίο μιλάμε πρέπει να γίνει πολύ σαφές, διότι στις μέρες μας υπάρχει μεγάλη σύγχυση. Σε πολλά μέρη, τα καθορισμένα οφέλη για τους φτωχούς, δηλαδή τα ελάχιστα εισοδήματα, ορίζονται ως βασικό εισόδημα. 
Πρόκειται για μια παγίδα που εμποδίζει τους ανθρώπους να ξεφύγουν από τη φτώχεια, επειδή όταν κάποιος βρει εργασία, η οποία συχνά είναι προσωρινή και επισφαλής, προτιμά να συνεχίσει να λαμβάνει οφέλη αντί να αποδεχθεί τη νέα δουλειά.
 Από την άλλη πλευρά, προκειμένου να προστατευθεί το κοινωνικοοικονομικό σύστημα από το χάος που θα προκύψει από τη μαζική απώλεια θέσεων εργασίας λόγω της προώθησης της αυτοματοποίησης, οι νεοφιλελεύθεροι κύκλοι μιλούν όλο και περισσότερο για την ανάγκη υιοθέτησης ενός UBI. 
Για παράδειγμα, ο Klaus Schwab, ο ιδρυτής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, γνωστός ως Φόρουμ του Νταβός, σε συνέντευξη με μια γερμανική εφημερίδα στις αρχές του 2017 [2]
Στο ίδιο πνεύμα είναι και άλλοι κορυφαίοι διευθυντές εταιρειών τεχνολογίας, σχεδόν όλοι συνδεδεμένοι με το συγκρότημα της Silicon Valley: για παράδειγμα, ο Mark Zuckerberg, ο Chris Hughes, ο Sam Altman, ο Richard Branson, ο Ray Kurzweil ή ο Elon Musk [3] . Ακόμα και το ΔΝΤ έχει σταλεί για να μιλήσει για το θέμα αυτό για να στηρίξει το μέτρο [4] .
Αλλά ας μην ξεγελάσουμε τους εαυτούς μας, ο σκοπός της νεοφιλελεύθερης ελίτ δεν είναι καθόλου αλτρουιστικός. 
Ένας γνωστός Ισπανός οικονομολόγος Niño Becerra στο τελευταίο συμπόσιο του ισπανικού βασικού δικτύου εισοδήματος επεσήμανε ιδιαιτέρως ότι τα σχέδια παγκόσμιας διακυβέρνησης για το μέλλον θα βασίζονται σε τρεις παράγοντες: το UBI, τη νόμιμη μαριχουάνα και τις μεγάλες δόσεις ψυχαγωγίας. 
Σκοπός τους είναι να σιωπήσουν τη δυσαρέσκεια και τις διαμαρτυρίες χάρη στην φιλανθρωπία του UBI και να μπερδέψουν τους ανθρώπους μέσω της μαριχουάνας και της διασκέδασης. Οι απόχρεοι του "Χόρτου Νέου Κόσμου" του Huxley είναι προφανείς.
Ενόψει της αυξανόμενης ανισότητας, τόσο μεταξύ ανθρώπων στην ίδια χώρα όσο και μεταξύ διαφορετικών χωρών. ενάντια στην παλίρροια του ανορθολογισμού, που εκφράζεται στην άνοδο του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της εμφάνισης δεξιοτεχνικών λαϊκιστικών κινημάτων που φαίνονται ως αδικαιολόγητη αντίδραση στον αυξανόμενο αποκλεισμό που υφίστανται εκατομμύρια άνθρωποι. και για να ανακουφίσει την τεράστια ανεργία που όλες οι μελέτες προβλέπουν βραχυπρόθεσμα, ένα καθολικό βασικό εισόδημα καθίσταται ολοένα και περισσότερο απαραίτητο, που θεωρείται ως ικανοποίηση του θεμελιώδους ανθρώπινου δικαιώματος στην υλική διαβίωση και, ως εκ τούτου, χορηγείται σε κάθε άνθρωπο το απλό γεγονός ότι γεννήθηκε. 
Αυτό το UBI θα πρέπει να έχει τέσσερα χαρακτηριστικά, όλα απαραίτητα για να είναι έγκυρα:
  • καθολική , που παρέχεται σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, φυλής, τόπου κατοικίας ή εισοδήματος ·
  • άνευ όρων , δεν υπάρχουν προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται, ούτε καν το γεγονός ότι δεν έχει δουλειά ή την υποχρέωση να αναζητήσει κάποιον.
  • ατομικά , δίνεται σε κάθε άτομο, ακόμη και αν ζει με άλλους στην ίδια οικογενειακή μονάδα.
  • επαρκής , πρέπει να είναι ίση, τουλάχιστον, με το όριο της φτώχειας της κάθε περιοχής ή χώρας, προκειμένου να εγγυηθεί αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

Η αντίθεση σε αυτό το τόσο αναγκαίο μέτρο βασίζεται, πάνω απ 'όλα, στην υπόθεση ότι δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί. 
Αλλά σήμερα υπάρχουν λεπτομερείς μελέτες για το πώς να το κάνουμε, όπως αυτό των Καταλανών Daniel Raventós, Lluís Torrens, Jordi Arcarons και Antoni Domènech [5] . 
Ενώ η μελέτη αυτή βασίζεται στην αύξηση της φορολογίας για όλους, μέσω της οποίας οι πλούσιοι θα πληρώνουν πραγματικά για το UBI, υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι για να το καταστήσουν οικονομικά εφικτό, όπως η φορολόγηση μετοχών σε ανώνυμες εταιρείες ή η αύξηση των έμμεσων φόρων σε όσους καταναλώνουν (φόρος Tobin) και εκπομπές ρυπογόνων εκπομπών ή για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και των φορολογικών παραδείσων ή μέσω ενός συνδυασμού όλων αυτών.
Η ιδέα πίσω από όλα αυτά είναι ότι σήμερα η γενιά του πλούτου έχει πολλαπλασιαστεί εκθετικά και ότι ο πλούτος αυτός έχει παραχθεί χάρη στις προσπάθειες όλων των προηγούμενων γενεών και ολόκληρης της σημερινής κοινωνίας, είναι επομένως η κληρονομιά όλων, χωρίς αποκλεισμό, όχι μόνο όσοι θεωρούνται "νόμιμοι κάτοχοι".
Ο Guy Standing, στο βιβλίο του "Το ακροατήριο, μια νέα κοινωνική τάξη", το εκφράζει πολύ σωστά:
"Φιλοσοφικά, ένα βασικό εισόδημα μπορεί να θεωρηθεί ως« κοινωνικό μέρισμα », μια απόδοση των προηγούμενων επενδύσεων. Εκείνοι που το επιτίθενται σαν να δίνουν κάτι για τίποτα, τείνουν να είναι άνθρωποι στους οποίους έχουν δοθεί πολλά για τίποτα, συχνά έχοντας κληρονομήσει πλούτο, μικρό ή τεράστιο. Αυτό οδηγεί στο κομψό σημείο που έκανε ο Tom Paine στην αγροτική δικαιοσύνη του 1795. Κάθε εύπορος άνθρωπος σε κάθε κοινωνία οφείλει την καλή του τύχη σε μεγάλο βαθμό στις προσπάθειες των προγόνων τους και τις προσπάθειες των προγόνων των λιγότερο εύπορων ανθρώπων. Εάν όλοι έλαβαν ένα βασικό εισόδημα με το οποίο θα μπορούσαν να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους, θα ισοδυναμούσε με ένα μέρισμα από τις προσπάθειες και την καλή τύχη εκείνων που ήρθαν πριν. Το ακροατήριο έχει το ίδιο δικαίωμα σε ένα τέτοιο μέρισμα όπως οποιοσδήποτε άλλος » [6] .
Αλλά, αν και δεν φαίνεται, η μεγαλύτερη αντιπαράθεση προς το UBI προέρχεται από τις προκαταλήψεις που έχουν εγκατασταθεί στο κεφάλι μας. Οι ερωτήσεις του UBI επικεντρώνονται σε πολλές βαθιά ριζωμένες πεποιθήσεις: το πρώτο είναι ότι η δουλειά (ή μάλλον η απασχόληση) αξιοποιεί τους ανθρώπους. το δεύτερο είναι ότι προέρχεται από τη Βίβλο και μας καταδικάζει να κερδίσουμε το ψωμί μας από τον ιδρώτα του φρυδιού μας. το τρίτο είναι ότι η έννοια της ζωής των ανθρώπων είναι δουλειά. το τέταρτο είναι ότι ισοδυναμεί με την απασχόληση με την επιβίωση. και το πέμπτο είναι ότι ο σημερινός πλούτος ανήκει μόνο στους "νόμιμους" ιδιοκτήτες του, τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες και τους παγκόσμιους οικονομικούς λόμπι.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, για να το εισαγάγουμε, θα είναι αναγκαία μια αλλαγή στο μυαλό μας. Ίσως αυτό οφείλεται στην επιταγή των δικών μας συνθηκών, για παράδειγμα, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της απάντησης στην εκτεταμένη ανεργία που έρχεται λόγω της προόδου της τεχνητής νοημοσύνης. Ας ελπίσουμε ότι αυτή η διανοητική αλλαγή θα οδηγήσει σε μια παγκόσμια επέκταση του αίσθηματος αλληλεγγύης προς άλλα ανθρώπινα όντα, αλλά γι 'αυτό θα ήταν απαραίτητο να ληφθεί υπόψη ολόκληρο το είδος μας από το οποίο είμαστε όλοι μέρος στην πραγματικότητα.
Για όλους αυτούς τους λόγους, μου φαίνεται ότι είναι μια πολύ κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσω μια ECI για την UBI, η οποία προτείνει στην UBI την ορθή της έκφραση, δηλαδή με αυτά τα τέσσερα χαρακτηριστικά που αναφέραμε προηγουμένως.
Υπάρχουν όσοι λένε ότι μια ECI που προτείνει ένα τέτοιο UBI θα είναι αδύνατη για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) να εφαρμόσει, δεδομένου ότι η ΕΕ δεν έχει την αρμοδιότητα να υποχρεώνει τα κράτη μέλη να την υιοθετήσουν, έτσι η ΕΕ περιορίζεται να συστήσει την ίδρυσή της στα έθνη που αποτελούν μέρος της περιοχής. Ωστόσο, μια ECI μας δίνει την ευκαιρία να μιλήσουμε με πολλούς ανθρώπους, τόσο λόγω της δυναμικής της συλλογής υπογραφών, τόσο σε χαρτί όσο και σε απευθείας σύνδεση, καθώς και επειδή πρόκειται να είναι νέα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Πρέπει να αποστασιοποιηθούμε από τα αποτελέσματα και να επικεντρωθούμε στη δυνατότητα ευαισθητοποίησης σε επίπεδο βάσης που προσφέρει αυτή η πρωτοβουλία, λίγο σαν το δημοψήφισμα που διεξήχθη στην Ελβετία, όπου αρχικά θεωρήθηκε ότι κανένας δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει ένα μέτρο όπως το UBI και, τελικά, το 22% των ανθρώπων ήταν υπέρ, πράγμα που ήταν μεγάλη επιτυχία για τους διοργανωτές και σήμαινε σημαντική διάδοση του θέματος σε όλη την Ευρώπη.
Αντιθέτως, χρησιμοποιώντας μια τέτοια εκστρατεία ως ECI για να μιλήσουμε για κάθε είδους μέτρα που δεν θα φτάσουν ούτε το ήμισυ του ελάχιστου εισοδήματος μιας χώρας τόσο άνισα όσο η Ισπανία, υποστηρίζοντας ότι θα είχε περισσότερες πιθανότητες να υιοθετηθεί από την ΕΕ και θα εισαγάγει την έννοια της άνευ όρων, φαίνεται να είναι σπατάλη των προσπαθειών των ακτιβιστών, αφιερωμένων σε ένα σταδιακό μέτρο το οποίο, όπως έχουν ήδη επισημάνει αρκετοί λόγιοι, είναι αμφίβολο ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε πλήρη UBI.
Εικόνες με φωτεινότητα και δύναμη, ακόμα κι αν θεωρούνται ουτοπικές, κινούν τους ανθρώπους πολύ περισσότερο από ό, τι χωρίς. Χρειαζόμαστε μεγάλα έργα και μεγάλα όνειρα για να προχωρήσουμε προς έναν δικαιότερο κόσμο και σε συνάρτηση με τον άνθρωπο που θέλουμε. Όπως δήλωσε ο Κωνσταντίνος Π. Καβάφη:
Η Ιθάκη σας έδωσε το θαυμάσιο ταξίδι. 
Χωρίς αυτήν δεν θα είχατε ξεκινήσει. 
Δεν έχει αφήσει τίποτα να σας δώσει τώρα.

[1] "Ένα εκατομμύριο υπογραφές κατά των ανισοτήτων και της αξιοπρέπειας", Público, 18/09/2013:   https://www.publico.es/actualidad/millon-firmas-desigualdades-y-dignidad.html
"285.042 Ευρωπαίοι πολίτες επιθυμούν η ΕΚ να εξετάσει το βασικό εισόδημα", Ίδρυμα P2P, 11 Μαρτίου 2014: https://blog.p2pfoundation.net/285042-ευρωπαϊκές-θιοτικές-θα επιθυμούσαμε να λάβουμε υπόψη το βασικό εισόδημα  -ubi-press-release-after-the-eci-ubi-εκστρατεία / 2014/03/11
[2] ΕΛΒΕΤΙΑ: Ο ιδρυτής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ θεωρεί ότι το βασικό εισόδημα είναι "βασικά εύλογο", ΒΙΕΝ Βασικά Εισοδήματα, 12 Ιανουαρίου 2017: https://basicincome.org/news/2017/01/germany-world-economic-forum-founder -σύνδεσμοι-βασικό-εισόδημα-βασικά-εύλογο /
«Με αυτόν τον τρόπο ένα παγκόσμιο βασικό εισόδημα μπορεί να τερματίσει τον οικονομικό αποκλεισμό», Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, 6 Ιουλίου 2017:  https://www.weforum.org/agenda/2017/07/can-universal-basic-income-boost-financial - συμπερίληψη και διαφάνεια /
[3] Ο Richard Branson απλώς επικύρωσε το βασικό εισόδημα - εδώ είναι 10 άλλοι τεχνολογικοί μάγοι που υποστηρίζουν τη ριζοσπαστική ιδέα ", Business Insider, 21 Αυγούστου 2017: https://www.businessinsider.com/entrepreneurs-endorsing-universal-basic- εισόδημα-2017-3
[4] "Το ΔΝΤ προτείνει αυξήσεις φόρου για το πλούσιο και καθολικό βασικό εισόδημα για την αντιμετώπιση του κοινωνικού χάσματος", The Economist, 11/10/2017: https://www.eleconomista.es/economia/noticias/8668618/10/17/ El-FMI-recomienda-subidas-de-impuestos-a-los-ricos-y-un-salario-basico-universal-para-atajar-la-brecha-social.html
"Το ΔΝΤ δίνει μια προσεκτική υποδοχή στο καθολικό βασικό εισόδημα", Forbes, 15 Οκτωβρίου 2017: https://www.forbes.com/sites/francescoppola/2017/10/15/the-imf-gives--cautious - ευπρόσδεκτη-προς-καθολική-βασική-εισοδήματος /
[5] "Ένα μοντέλο χρηματοδότησης βασικού εισοδήματος για το σύνολο του Βασιλείου της Ισπανίας: ναι, μπορεί να γίνει και είναι λογικό", Red Renta Básica, 23/04/2015: http://www.redrentabasica.org / rb / rrbantigua_1184 /
[6] Guy Standing: "Το πρόκριτο. Η νέα επικίνδυνη τάξη ", Bloomsbury, Λονδίνο 2011, σελ. 173


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ούτε διπόρος, ούτε ωδιπόρος

Το σωστό είναι ασθενής και οδοιπόρος !!!  Ο  τίτλος ακούγεται κάπως σαν σύνθημα σε διαδήλωση, όμως το σημερινό άρθρο έχει, κατά κάποιο τρόπο...