Εκτός από τα οριζόντια μέτρα υπάρχουν και τα κάθετα
Γράφει ο Θωμάς Λούκας, Μέλος ΔΣ Ιατρικού Συλλόγου Λήμνου
Οι συνθήκες που βιώνουμε σαφώς και απέχουν πολύ από αυτό που έχει ονομάσει η γενιά μας ως κανονικότητα. Ίσως, αν ζούσαμε σε άλλες εποχές, όταν πολλά πράγματα δεν ήταν τόσο δεδομένα, να μην είχαμε αυτή την σκυθρωπή στάση, αλλά ακόμα και έτσι, με τα ίσως δεν γράφεται η ιστορία. Οι συνθήκες είναι για να αλλάζουν και ως ευφυία ορίζεται η δυνατότητα προσαρμογής σε αυτές.
Οι ευθύνες των εκάστοτε κυβερνήσεων, που σηκώνουν και το μεγάλος βάρος διαχείρισης της πανδημίας είναι να εκδίδουν κατευθυντήριες οδηγίες αντιμετώπισης της κρίσης και να παρέχουν στις τοπικές κοινωνίες τα μέσα για να τις εφαρμόζουν, καθώς αυτές είναι εκείνες που γνωρίζουν καλύτερα από κάθε άλλον, τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. Αλλιώς γιατί υπάρχουν οι αιρετοί άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης; Για να βάζουν σφραγίδες και να καθορίζουν τα δημοτικά τέλη; Μάλλον όχι.
Είναι λογικό, όταν είσαι κεντρική διοίκηση και θες να προστατέψεις τον πληθυσμό της χώρας σου, να παίρνεις αυστηρά μέτρα, αλλά μήπως η ενεργοποίηση των τοπικών αντανακλαστικών μέσω της συμμετοχής και των τοπικών μηχανισμών θα ήταν πιο πρόσφορο;
Οι περιοχές
Για ποιο λόγο πρέπει οι Αρκοί των 44 κατοίκων, η Γαύδος των 150 κατοίκων ή ο Άγιος Ευστράτιος των 200 κατοίκων να βιώνουν την «κανονικότητα» της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης; Είναι ανάγκη ο μόνος φούρνος μιας μικρονήσου ή το σχολείο των 5 μαθητών να παραμένει κλειστό, επειδή στα μεγάλα αστικά κέντρα η κατάσταση είναι διαφορετική;
Χιλιάδες χρόνια πριν, ο Αριστοτέλης στο έργο του «Πολιτικά», μιλώντας για τις υποχρεώσεις των πολικών αρχόντων, επεσήμανε την ιδιαιτερότητα του γεγονότος ότι δεν μπορείς να συμπεριφέρεσαι ομοίως στους ανόμοιους. Προεκτείνοντας την σκέψη του στο σήμερα (χωρίς να διεκδικούμε τις δάφνες του Αριστοτέλη), δεν υπάρχει μεγαλύτερη αδικία από το να απαιτείς τα ίδια από ανθρώπους που βιώνουν διαφορετικές συνθήκες.
Εξάλλου δεν είναι κάτι ξένο προς την νοοτροπία μας. Όπως στην φορολογία, αλλιώς φορολογείται ή και καθόλου αυτός που έχει πενιχρό εισόδημα και αλλιώς αυτός που έχει, αντίστοιχα διαφορετικά θα πρέπει να συμμετείχε στην πανδημία ο κάθε πληθυσμός.
Ευτυχώς, το πολυάριθμο των ελληνικών νησιών μικρού μεγέθους μας προσφέρει την δυνατότητα να τολμήσουμε πράγματα. Η ευκολία ελέγχου στις πύλες εισόδου τους είναι το κύριο πλεονέκτημα. Επιπλέον, όπως διαπιστώθηκε ήδη σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και αν διαπιστωθεί ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα σε αυτές τις κοινότητες, είναι εύκολο αυτό να απομονωθεί και να αυτοπροστατευθεί ο πληθυσμός.
Κάποιοι θα βιαστούν να εγείρουν αντιδράσεις και να πουν ότι είναι δυσδιάκριτο το που θα μπει το όριο, ώστε κάποιες περιοχές να επιστρέψουν σε χαλαρότερα lock down. Μα ακριβώς εκεί έγκειται και το ταλέντο της πολιτικής, στο να διακρίνεις τις λεπτές αποχρώσεις των συνθηκών και να προσαρμόζεις τις ενέργειές σου.
Για να συμβεί αυτό θα πρέπει αφενός να εκδηλωθεί η διάθεση από την κεντρική διοίκηση να μεταφέρει δράσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση και αφετέρου, οι ίδιοι οι αιρετοί να απαιτήσουν να λάβουν πρωτοβουλίες και να αποδείξουν εμπράκτως ότι τιμούν την ψήφο των συμπολιτών τους.
Θωμάς Λούκας, Μέλος ΔΣ Ιατρικού Συλλόγου Λήμνου, Διδάκτωρ Ιατρικής Αθηνών
Πηγή : healthreport.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου