Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021

Το ... "πάρτι" συνεχίζεται !!!

Αναθέσεων……. Συνέχεια !!!




Γράφει ο : Στέργιος Μπακολουκάς



Ποτέ δεν είναι αργά για μια …..καλή και …χρήσιμη ανάθεση !!!

 (Ίσως αυτή η φράση, θα μπορούσε να γίνει το … σλόγκαν περιγραφής του σημερινού, ιδιοκτησιακού καθεστώτος του Δήμου!)

 

Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τον ευαίσθητο τομέα της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς, την ανάδειξη της οποίας, όλοι οφείλουμε να σεβόμαστε και να επιδιώκουμε, πόσο μάλλον οι ηγέτες αυτού του Δήμου.


Πράγματι λοιπόν, στα ξεβγάλματα του 2020, με ανάρτηση στο διαδίκτυο (Διαύγεια), την 30/12/2020  ο  Δήμαρχος Ι. Σταθάς,  με την πάρα κάτω συνημμένη, με αριθμό 509/2020 απόφασή του, ανάθεσε,


Την εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου (από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα), με χρήση νέων ψηφιακών τεχνολογιών και της εικονικής τρισδιάστατης απεικόνισης, 

σε νεαρό Πολιτικό Μηχανικό ονόματι ΔΗΜΗΤΡΙΟ Λ. ΚΑΪΛΗ, αντί του όχι και τόσο ευκαταφρόνητου ποσού των 24.552,00 ευρώ!   

Φαίνεται ότι η πρεμούρα του Δημάρχου, για την τόσο βιαστική και ….αγχώδη, χρονικά, ανάθεση, πιθανώς να οφείλετε στο φόβο του μήπως ο νεαρός μηχανικός, την επόμενη χρονιά,  πουλήσει αλλού τα μοναδικά και …..δυσεύρετα φώτα του!

              Βεβαίως κάνοντας χρήση της ανεκτικότητας, καθώς και της επιεικούς αντιμετώπισης κάποιων ενεργειών εκ μέρους του Δημάρχου, για τις οποίες δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το σκεπτικό του, και επειδή ούτε δια ζώσης Δημοτικά Συμβούλια γίνονται, για να γίνει εφικτό να ερωτηθεί για τους λόγους αυτής της ανάθεσης, το μόνο που μας απομένει, είναι να δεχτούμε ότι όλα βαίνουν καλώς και επομένως καλά κάνει και θέλει να αναδείξει, την Πολιτιστική Κληρονομιά του Δήμου, έστω και με αυτόν ακριβώς τον περίεργο τρόπο. Άλλωστε συνηγορεί υπέρ του η αντίληψη ότι, λαός που ξεχνάει το παρελθόν του είναι λαός καταδικασμένος σε μαρασμό!

              Ανεξάρτητα όμως από τις ποιο πάνω διαπιστώσεις, εγώ προσωπικά,  θα ήθελα να ρωτήσω Δημόσια τον Δήμαρχο, για την καταληκτική πορεία ενός παλιότερου θέματος, Πολιτιστικής και Ιστορικής κληρονομιάς, το χρονικό του οποίου έχει ως εξής:

Τέλος Νοεμβρίου του 2019 ο Δήμαρχος είχε υποσχεθεί, μετά από δική μου προτροπή, σε ανοιχτή συνεστίαση Πολιτών του Δήμου, στην οποία είχα κι εγώ παραβρεθεί, την άμεση έκδοση δύο  συγγραφικών έργων, αποτελούμενων  συνολικά από εξ (6) τόμους,  όγκου τριών χιλιάδων διακοσίων (3.200) σελίδων περίπου, με περιεχόμενο που άμεσα άπτεται της πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου.


Τι είναι αυτά τα έργα:


 1. Το πρώτο έργο έχει τίτλο: Περιηγητές στο Πύθιο Ιερό, στον Παρνασσό και τα πέριξ, από τον 10ο έως τον 19ο αιώνα. Αράχωβα 2015 , Στάθη Ασημάκη. Αποτελείτε από δύο τόμους των εξακοσίων σελίδων ο καθένας και ο κάθε τόμος περιέχει δώδεκα ενότητες. Είναι αναρτημένοι και σε προσβάσιμη για ανάγνωση ψηφιακή μορφή, στο site του Λαογραφικού Μουσείου Αράχοβας και στο ‘’Link“ που αναφέρω. http://www.arachovamuseum.gr/index.php?option=com_content&view=featured&Itemid=435&lang=el

Όπως και ο τίτλος του δηλώνει, στο περιεχόμενό του  διατρέχονται Ιστορικά οι δέκα τελευταίοι αιώνες, μέσα από τα γραπτά , όσων ξένων περιηγητών πέρασαν από τον τόπο μας με σκοπό την επίσκεψη του Ιερού των Δελφών,  και τις εντυπώσεις που αυτοί άφησαν  σε διάφορα βιβλία ή έντυπα ανά τον κόσμο και ο καθένας στη γλώσσα του, μεταφρασμένα και κωδικοποιημένα βεβαίως από τον συγγραφέα των βιβλίων, στα Ελληνικά.


 2. Το δεύτερο έργο περιλαμβάνει οτιδήποτε έχει γραφτεί για την Αράχοβα, αλλά και την ευρύτερη περιοχή, σε εφημερίδες και άλλα έντυπα της Ελλάδας, από την επομένη της μάχης με τον Καραϊσκάκη, τον Νοέμβριο του 1826,  μέχρι και το 1944. Διατρέχοντας έτσι μια ενδιαφέρουσα Ιστορική περίοδο εκατόν είκοσι ετών! Αυτό είναι ένα έργο, το οποίο συγκροτείται σε τέσσερις τόμους, των πεντακοσίων σελίδων περίπου ο καθένας, οι οποίοι έχουν  προκύψει από την δουλειά πάνω από είκοσι χρόνων  των συντελεστών-δημιουργών, του καθενός από το μετερίζι του,   Λ. Παπαλεξανδρή και Σ. Ασημάκη. 


3. Και τα δύο έργα είναι πανέτοιμα προς έκδοση, το μεν κόστος για τρείς χιλιάδες (3.000) τόμους! ανέρχεται στις δέκα πέντε (15.000) χιλιάδες ευρώ, τα δε δικαιώματα  έχουν εκχωρηθεί στο Λαογραφικό Μουσείο Αράχοβας, όπως φυσικά και τα έσοδα από την πώληση αυτών των βιβλίων. 


4. Εκείνο που πρέπει να τονιστεί, για να γίνει πεντακάθαρα αντιληπτό από όλους, είναι το γεγονός της αφιλοκερδούς προσφοράς προς τον Δήμο, των δύο συντελεστών των εργων: Συγγραφέα και Συλλέκτη, οι οποίοι  έχουν ξοδέψει, εκατοντάδες εργατοώρες για να συλλέξουν και συγγράψουν αυτά τα  ανυπέρβλητα κοσμήματα, τα οποία με τη μορφή των βιβλίων, εμείς θα έχουμε τη δυνατότητα να τα χαρόυμε σήμερα, μαθαίνοντας  Ταυτόχρονα το παρελθόν του τόπου μας!

 

               Κατά την πάροδο του τελευταίου χρόνου και ύστερα από τις συνεχόμενες δικές μου οχλήσεις προς τον Δήμαρχο, για την πορεία της υλοποίησης της υπόσχεσής του, εισέπραττα συνεχώς διάφορες δικαιολογίες,  οι οποίες ανέβαλαν την χρηματοδότηση της έκδοσης για το κοντινό, κάθε φορά, μέλλον χωρίς ωστόσο να υπάρχει ούτε σαφές χρονοδιάγραμμα, αλλά ούτε και τελεσίδικη άρνηση εκπλήρωσης  της υπόσχεσής του. Βεβαίως αυτή η τακτική μου θύμιζε, κάθε φορά που μετατοπιζόταν η υλοποίηση της έκδοσης των βιβλίων για το μέλλον, την λαϊκή παροιμία που λέει: ‘’Με το …..τάξε δεν χαλάνε σπίτια!  Με το ….δώσε χαλάνε τα σπίτια!’’.

           Ο καιρός πέρναγε και αυτές οι υποσχέσεις αναζωπύρωναν τις ελπίδες μου, διότι πάντα είχα κατά νου ότι σε κάθε δύσκολη περίοδο, το ίστατο αποκούμπι του κάθε Πολίτη, είναι ο Πολιτισμός  και η Ιστορία, διότι μόνο στην Ιστορική αυτογνωσία της καταγωγής του, ένας Λαός μπορεί να στηριχτεί και να πάρει ….αμπάριζα! για να παλέψει τις συλλογικές και ατομικές δυσκολίες. Είχα κατά νου επίσης και τα γεγονότα του παρελθόντος κατά τα οποία, όλοι οι Αραχοβίτες Δήμαρχοι  είχαν εκδώσει  αντίστοιχα βιβλία, Ιστορικού και πολιτιστικού περιεχομένου, γι’ αυτό και οι ελπίδες μου δεν έλεγαν να κατακιάσουν.

          Όμως, διαβάζοντας στο διαδίκτυο την πρόσφατη ανάθεση των είκοσι τεσσάρων χιλιάδων πεντακοσίων πενήντα πέντε  (24.555) χιλιάδων ευρώ, του Δημάρχου προς τον νεαρό Μηχανικό για την παροχή των υπηρεσιών του με τη μορφή συμβουλών!  για την εκπόνηση στρατηγικού! σχεδίου για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου!

Απελπίστηκα και Απογοητεύτηκα! 

Ίσως ακόμα και να αντιλήφθηκα ότι ο Δήμαρχος ένα χρόνο τώρα,……. μάλλον με κορόιδευε!

Συναισθήματα τα οποία με οδήγησαν στη γραφή αυτού του σημειώματος.

Συμπαθάτε με !!!





3 σχόλια:

Nick Charitos είπε...

Τι μάλλον σε κορόιδευε ??? 🤔🤔🤔

Σε κορόιδευε και κοροϊδεύει κανονικά και εξόφθαλμα !!! Ή μάλλον νόμιζε....

Όπως ΝΟΜΙΖΕΙ ότι κοροϊδεύει όλο τον κόσμο.

Είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ κι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ για τον τόπο. 🤬🤬🤬

Έχω επανειλημμένως πει πως θα αποδειχθεί ο χειρότερος Δήμαρχος ΟΛΩΝ των εποχών.

Το θέμα δεν είναι αυτό. Αυτό είναι απολύτως βέβαιο. Το θέμα είναι πόση ζημιά θα έχει γίνει μέχρι τότε.....

Ας ελπίσουμε τουλάχιστον να μην ανυπολόγιστη.....
☹️☹️☹️

Nick Charitos είπε...

Κι ένα ακόμη. Δεν έχουμε τίποτα με τον άνθρωπο, αλλά αν μελετούν την πολιτιστική κληρονομιά πολιτικοί μηχανικοί, δεν απομένει παρά να βάλουμε κάποιον συγγραφέα - ιστορικό να μας ... σχεδιάσει κάνα σπίτι !!! 🏡

Αναλογικά έτσι πάει ..... 🤣🤣🤣

Αρε κωμωδίες ...... ☹️☹️☹️

Πρώην ψηφοφορος είπε...

Αίσχος!!!
Τι δουλειά έχει ο πολιρλτικος μηχανικος για την πολιτιστική κληρονομια
Κ με το καθόλου ευκαταφρωνητο πόσο των 24.000ευρω;;;;
Λυπαμαι πολύ μ αυτά που διαβάζω,ευτυχως που υπάρχει και το pafsilipon κ ενημερωνομαστε γιατί αλλιώς δεν θα γνωρίζαμε τόσο παρασκήνιο.

Υ Γ κάτι άκουσα ότι θα ξαναβάλει υποψηφιοτητα😂😂😂😂😂
Καλοδεχουμενος👋👋👋👋👋

Ξανά κλειστός

Ο δρόμος Αράχωβα - Δελφοί - Άμφισσα   λόγω πτώσης βράχων στους Δελφούς !!! Πάλι κλειστός ο δρόμος στο 42,6 χιλ της επαρχιακής οδού Λιβαδειάς...