Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020

Από Στέργιο Μπακολουκά :

 Πρόταση προς το ΔΣ του Δήμου ΔΑΑ: 

Στοιχειωμένα ... κτηρία !!!


Ψηφίστε τον πρώην Δήμαρχο Αράχοβας κ. Λεόντιο, μέλος και στη συνέχεια Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ανωνύμου Εταιρείας του Δήμου, ώστε να του δοθεί η ευκαιρία  να τελειώσει το έργο του !!!


Όλοι γνωρίζουν τα δύο μεγάλα προβλήματα που έχουν λιμνάσει στην Αράχοβα,  πάνω από μια δεκαετία, για τα οποία,  οι όποιες προσπάθειες για τη λύση τους έχουν αποβεί άκαρπες, τουλάχιστον  μέχρι την ώρα που γράφεται αυτό το σημείωμα. 

           Τα προβλήματα αυτά απασχολούν τους κατοίκους της Αράχοβας, το Δημοτικό και το τοπικό Συμβούλιο, τον  Δήμαρχο και πολλούς άλλους από τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές, όπως επίσης και κάποιους από τα άλλα χωριά, οι οποίοι λίγο ή πολύ εμπλέκονται σε αυτά τα …….. δυναμικά και διαχρονικά για τον τόπο προβλήματα. 

         Το πρώτο,  αναφέρεται στη μεγάλη πληγή, που βρίσκεται στο κέντρο της Αράχοβας,  του στοιχειωμένου κτηρίου του Συνεδριακού Κέντρου δηλαδή, για το οποίο, οι αρχικοί κατασκευαστές του, ζητούν ….λαγούς με πετραχήλια, καθώς και ετήσιο φόρο….υποτέλειας από τους ντόπιους,  για να το αποπερατώσουν! Για το οποίο βεβαίως, η τρέχουσα δημοτική αρχή, παρόλο που έχει στις τάξεις της αντιδήμαρχο που γνωρίζει το θέμα πολύ καλά αλλά και που έχει μέρος της ευθύνης, λόγω των χειρισμών του,  για τη σημερινή κατάντια του χώρου, αδιαφορεί χαρακτηριστικά για την εξεύρεση λύσης, συμβάλλοντας έτσι με αυτή την απραξία της στη διαιώνιση του προβλήματος. 

        Το δεύτερο έχει σχέση με την λειτουργία του εργοστασίου των Σφαγείων, για το οποίο, με  πρόφαση την αποφυγή του προστίμου για τη μη, μέχρι σήμερα,  λειτουργία του, που ανέρχεται στο καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των τετρακοσίων χιλιάδων ευρώ 400.000 (όπως έχει διαρρεύσει, διότι ΚΑΝΕΝΑΣ δεν έχει δει τα αντίστοιχα έγγραφα, τα οποία η σημερινή Δημοτική Αρχή, αρνείται συστηματικά να χορηγήσει, κρύβοντάς τα από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, σαν άλλη ιερή, κρυφή, θεολογική περγαμηνή!), η λειτουργία του οποίου ΙΣΩΣ ανακουφίσει τους ντόπιους κτηνοτρόφους, αλλά και ΙΣΩΣ αποδώσει και οικονομικά οφέλη υπερ του Δήμου από αυτή τη δραστηριότητα, η Δημοτική Αρχή έχει υποπέσει σε συνεχόμενα λάθη, παραλήψεις και έχει προχωρήσει σε σωρεία παράνομων ενεργειών. 

            Θα αναλύσω εν συντομία το ρόλο της Ανωνύμου Εταιρείας του Δήμου, η λειτουργία της οποίας είναι αυτόνομη μεν, αλλά βοηθητική δε,  προς την Δημοτική Αρχή στην οποία, μετοχικά εξ ολοκλήρου ανήκει. Στη συνέχειας θα προχωρήσω  στην πρόταση για την επίλυση των ανωτέρω προβλημάτων, στα οποία ως άμεσα εμπλεκόμενη η ΑΕ,  είτε προκαλώντας τα, είτε κρατώντας τη λύση τους, οφείλει να πρωτοστατήσει για την επίλυσή τους.

           Η ΑΕ του σημερινού Δήμου ΔΑΑ, είναι η συνέχεια της ΑΕ του πρώην Δήμου Αράχοβας. Σε αυτή την εταιρεία ο Γ. Ανδρέου-Λεόντιος, πρώην Δήμαρχος Αράχοβας είχε εντάξει όλα τα περιουσιακά στοιχεία του Δήμου με σκοπό την χρήση, αξιοποίηση, εκμετάλλευσή  και διαχείριση αυτής της ακίνητης περιουσίας, σύμφωνα με το καταστατικό της, τους νόμους του κράτους και τις ευκαιρίες της αγοράς. Τα περιουσιακά στοιχεί αυτής της εταιρείας, με την ενοποίηση, λόγω Καλλικράτη, και των άλλων κοινοτήτων για τη Δημιουργία του  Δήμου ΔΑΑ, παρέμειναν στην ενιαία πλέον ΑΕ του νέου Δήμου. Όμως , επειδή οι άλλες κοινότητες στερούνται περιουσιακών στοιχείων, η μοναδική περιουσία της, είναι μόνο αυτή που προήλθε από τον πρώην Δήμο Αράχοβας. ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΕΙ  ΚΑΝΕΝΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ,  ΠΕΡΑΝ  ΤΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ  ΕΣΟΔΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ …..ΠΛΑΤΕΙΕΣ. Παραδόξως, ένα ακόμα μελανό σημείο της σημερινής λειτουργίας αυτής της εταιρείας ,  είναι το γεγονός ότι στο  Διοικητικό της Συμβούλιο , δεν υπάρχουν μέλη τα οποία να κατάγονται από την Αράχοβα! 

           Αυτή η ΑΕ, είναι Μονομετοχική, ανήκει δηλαδή εξ’ ολοκλήρου στο Δήμο και διοικείται από πενταμελές συμβούλιο το οποίο ορίζεται από το Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό το συμβούλιο μετά τον ορισμό του, συγκροτείται σε σώμα ψηφίζοντας τον πρόεδρο, ο οποίος την εκπροσωπεί στα δικαστήρια και τις υπηρεσίες και τον Διευθύνοντα σύμβουλο, οποίος από το νόμο δεν μπορεί να είναι αιρετός, και ο οποίος έχει την απόλυτη ευθύνη για την εκτέλεση των αποφάσεων του ΔΣ.  Σε περίπτωση μη εκλογής  διευθύνοντος  συμβούλου, τις ίδιες αρμοδιότητες αναλαμβάνει  έμμισθος Γενικός Διευθυντής. 

Πρόταση: 

             Ο κ. Ανδρέου Λεόντιος, υπήρξε Δήμαρχος του Δήμου Αράχοβας για αρκετές θητείες, κατά τη διάρκεια των οποίων, όπως είπα πιο πάνω, ο ίδιος δημιούργησε την αρχική ΑΕ του Δήμου Αράχοβας, στην οποία εκχώρησε την εκμετάλλευση της περιουσίας του Δήμου.   Επίσης,  σε αυτές τις θητείες του κατασκευάστηκαν τα δύο αυτά έργα, τα οποία προανέφερα και τα οποία δεν έχουν λειτουργήσει, παρ’ όλο ότι έχουν περάσει αρκετά χρόνια από την περάτωσή τους, μερικώς ή εξ ολοκλήρου.  

           Δεδομένου ότι ο κ. Ανδρέου, ο οποίος έχει πολυετή πείρα γύρω από τη λειτουργία των επιχειρήσεων, διότι για πολλά χρόνια εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα, εντός και εκτός Ελλάδος, αλλά και διότι έχει τεράστια πείρα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως και λαμβάνοντας υπόψιν και συνυπολογίζοντας ότι  τα έργα αυτά είναι δικής του προσωπικής δημιουργίας, τα οποία δεν πρόλαβε να αποπερατώσει, προτείνω : 

α) Να οριστεί από τη Γενική Συνέλευση της Εταιρείας (Δημοτικό Συμβούλιο) μέλος της Ανωνύμου Εταιρείας και στη συνέχεια να ψηφιστεί, από τα μέλη της,  Διευθύνον Σύμβουλός της Εταιρείας.

β) Να αφεθεί απερίσπαστος, να εφαρμόσει  τις λύσεις που δεν πρόλαβε όσο ήταν εν ενεργεία Δήμαρχος, καθώς και να έχει τη δυνατότητα να διορθώσει όσα κακώς έγιναν, σκοπίμως ή από αβλεψία, από  τις Δημοτικές Αρχές που μεσολάβησαν. 

γ) Να αναλάβει από αυτή τη θέση ευθύνης, τις ευθύνες των δικών του αποφάσεων, παλαιών και νέων , έχοντας ταυτόχρονα υποχρέωση τον απολογισμό στην τοπική κοινωνία, των  πράξεων από τις νέες ενέργειές του.

       Νομίζω ότι αν αυτή η πρόταση λειτουργήσει, φυσικά με την προϋπόθεση να δεχθεί την  θέση ο κ. Ανδρέου, ιδιαίτερα σήμερα που οι σχέσεις των δύο δημάρχων πρώην και νυν είναι άριστες, θα πάψουν οι διαμάχες που έχουν προκληθεί και θα βρεθούν λύσεις , καλές ή κακές, αλλά λύσεις, γι’ αυτά τα χρονίζοντα προβλήματα ! 


Έρρωσθε !!!


Υπογραφή : Στέργιος Μπακολουκάς

 


1 σχόλιο:

Σίμος Γιάννης είπε...

Τόν Λεόντιο δεν τόν έφτασαν αυτά που έφαγε με τους υπόλοιπους τής κλίκας πρέπει να φάει και άλλα.Σαν δεν ντρέπεσαι

Καταρρέουν οι μύθοι των ΑΠΕ

  ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΜΑΙΝΑΛΟΥ «Όταν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Συνασπισμός ψήφιζαν το Μάαστριχτ για την απελευθέρωση των αγορών, μας έλεγαν...