Οι Βρυξέλλες... στάζουν μέλι.
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Η λέξη «Ελλάδα» ακούγεται ελάχιστα στις Βρυξέλλες και στον γραφειοκρατικό μηχανισμό των ευρωπαϊκών θεσμών. Η τρίτη αξιολόγηση αναμένεται να ολοκληρωθεί είτε στο Eurogroup του Δεκεμβρίου ή το αργότερο σε αυτό του Ιανουαρίου, ενώ οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας γεμίζουν με αισιοδοξία Ευρωπαίους παράγοντες.
Αποτέλεσμα αυτού του ευοίωνου κλίματος είναι να συζητώνται πλέον οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο, αφήνοντας μακριά τη δραματική κατάσταση του πρόσφατου παρελθόντος.
«Η ελληνική οικονομία απέδωσε καλύτερα από ό,τι περιμέναμε όταν φτιάχναμε το τρίτο πρόγραμμα» ανέφερε χαρακτηριστικά στέλεχος με άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων. Ετερος υψηλόβαθμος παράγοντας με ευρύτερη γνώση των ευρωπαικών δεδομένων έλεγε πως «είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής κρίησς που στην Ευρώπη φαίνεται εφικτό πως το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με επιτυχία».
Το καλό αυτό κλίμα συμπληρώνεται από τις προβλέψεις για τα κρίσιμα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας. «Εχουν εξαλειφθεί οι δημοσιονομικές ανισορροπίες, η ανεργία πέφτει με μεγαλύτερο ρυθμό από ό,τι περιμέναμε, η χώρα έχει αρκετό ρευστό μέχρι να ολοκληρώσει το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 και οι εκταμιεύσεις πλέον χρειάζονται όχι για την αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων, αλλά για να φτιάχνεται το “μαξιλαράκι” και να αποπληρώνονται ληξιπρόθεσμες οφειλές» έλεγε βαθύς γνώστης των διαπραγματεύσεων.
Τα ευρωπαϊκά κλιμάκια θέτουν μόνο τρεις κινδύνους για τη μεταμνημονιακή εποχή και την επίτευξη των στόχων για την ανάπτυξη και τα δημοσιονομικά. Οπως λένε χαρακτηριστικά:
- «Τα μέτρα –θετικά και αρνητικά– για το 2019 και το 2020 ουσιαστικά δεν χρειάζονταν και ελήφθησαν λόγω ΔΝΤ. Εάν όμως υπάρξουν πολιτικές υποχωρήσεις τότε ίσως χρειαστεί να αλλάξει η ισορροπία του μείγματος».
- «Δεν θα υπάρξει ανάκαμψη εάν δεν επιλυθεί το ζήτημα των “κόκκινων” δανείων. Είναι δύσκολο θέμα, χρειάζεται περίπου 5-10 χρόνια, αλλά πρέπει να εφαρμοστεί η νομοθεσία».
- «Εάν επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι, τότε η Ελλάδα πρέπει να δανείζεται μόνο 10 δισ. τον χρόνο από τις αγορές, που είναι ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά πανευρωπαϊκά. Ωστόσο η Ελλάδα έχει ανάγκη από ελάφρυνση του χρέους, καθώς μετά το 2030 εκτοξεύονται τα απαιτούμενα ποσά για αποπληρωμή παλαιότερων δανείων».
Στις Βρυξέλλες οι αρμόδιοι παράγοντες είναι εξαιρετικά φειδωλοί σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις για το χρέος. Το βέβαιο είναι πως πρέπει οι σχετικές συζητήσεις να ξεκινήσουν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και οι τελικές αποφάσεις να ληφθούν το αργότερο τον προσεχή Ιούνιο.
«Η έξοδος από τα μνημόνια θα είναι “καθαρή”;» ρωτούν αρκετοί αναλυτές. Οι απαντήσεις είναι διπλωματικές λόγω του γεγονότος ότι η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη πρώτη φορά με ένα τέτοιο ερώτημα, δεδομένων των δυο προηγούμενων αποτυχημένων μνημονίων. Ορισμένοι αξιωματούχοι αρκούνται στο ότι «“καθαρή έξοδος” σημαίνει “όχι νέο πρόγραμμα”, κάτι το οποίο, βάσει των αριθμών, ουδείς θέλει τώρα».
Ετεροι αξιωματούχοι συμπληρώνουν πάντως πως «είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα, εκτός αν υπάρξουν ανακατατάξεις άλλου είδους». Και τονίζουν ότι «το μοντέλο της καθαρής εξόδου, χωρίς πιστοληπτική γραμμή είναι αυτή τη στιγμή στο τραπέζι».
Πηγή : efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου