Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Ας μην παίξουμε το παιχνίδι τους !!!

Black Friday 1 μέρα
365 μέρες εκπτώσεις στα δικαιώματα των εργαζομένων !!! 

( Κείμενο που μοιράστηκε την Παρασκευή 24 Νοέμβρη, κατά την διάρκεια της Black Friday στο εμπορικό κέντρο Αθήνας και Θεσσαλονίκης.) 


Τα αφεντικά τρελάθηκαν ???

Μετά τα εγκαίνια της Black Friday στον ελλαδικό χώρο, με την ευγενική χορηγία της αλυσίδας Public, φαίνεται ότι η κίνηση αποκτά μιμητές στο χώρο του εμπορίου.

Αυτό συμβαίνει επειδή «τα αφεντικά τρελάθηκαν»;

Επειδή θέλουν από την καλή τους την καρδιά να αφήσουν εμπόρευμα κοψοχρονιά;

 Επειδή αντιλαμβάνονται την κατάσταση της κρίσης και την μείωση του εισοδήματος μας και λένε να βάλουν και αυτοί ένα –επιχειρηματικό- χεράκι;

Πιστοί στην άποψη ότι οι συνθήκες εργασίας είναι παράλογες αλλά τα αφεντικά είναι πάντοτε λογικά, λέμε ότι μάλλον δεν τρελάθηκαν. Μάλλον βλέπουν στην Black Friday άλλη μια «καινοτόμα ιδέα» για να «τεντώσουν» τους εργαζόμενους τους. Να βγάλουν από αυτούς είτε στον ίδιο είτε σε απλήρωτο επεκταμένο χρόνο εργασίας τα τριπλά και τετραπλά λεφτά.
«Πώς να τεντώσεις έναν/μία εργαζόμενο/η; 1000+1 τρόποι!»

Για να μην ξεχνιόμαστε… όταν λέμε «καινοτόμες ιδέες» εννοούμε τις υπερωρίες που σχεδόν ποτέ δεν πληρώνονται (με τις νόμιμες προσαυξήσεις), τη δουλειά τις Κυριακές, τις «λευκές» ή «κόκκινες» νύχτες και άλλα τέτοια κόλπα της εργοδοσίας για να προσφέρουν «ευχάριστες καταναλωτικές εμπειρίες» και δυσάρεστες εργασιακές συνθήκες.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, την περσινή Black Friday, οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων αύξησαν τα καθαρά τους κέρδη τουλάχιστον κατά 700%. Η αύξηση αυτή, η οποία επετεύχθη με τον τεράστιο κόπο των εργαζομένων, προφανώς δεν μεταφράστηκε σε οποιαδήποτε αύξηση και του μισθού τους ή έστω στην καταβολή των νόμιμων υπερωριών.



Οι εργαζόμενοι καλούνται όχι απλώς να δουλέψουν απλήρωτες υπερωρίες αλλά πολύ περισσότερο, ακόμα και αν δεν επεκταθεί το ωράριό τους, καλούνται να δουλέψουν σε εξαντλητικό ρυθμό, εξυπηρετώντας υπερπολλαπλάσιους πελάτες από οποιαδήποτε άλλη ημέρα. Η εργασία υπό τέτοια πίεση και σε τέτοια ένταση δεν είναι μόνο μια δυσάρεστη εμπειρία αλλά είναι και ξεκάθαρα μια επικίνδυνη για την υγεία υπόθεση.

Τι είναι η «Μαύρη Παρασκευή»;

Αξίζει κανείς να ψάξει το τι σημαίνει πραγματικά «μαύρη Παρασκευή» για να καταλάβει περί τι είδους θεσμού πρόκειται. Ανεξάρτητα από την εφαρμογή που μπορεί να έχει μέχρι τώρα στην Ελλάδα, αξίζει να δει κανείς από τι εμπνέονται κι που βάζουν τον πήχη οι εργοδοσίες των καταστημάτων.

 Εμπνέονται από έναν θεσμό κανιβαλικής, ανταγωνιστικής καταναλωτικής μανίας, η οποία χτίζεται μεθοδικά μέσα από τα τμήματα marketing των διαφόρων επιχειρήσεων προκειμένου να τονώσουν την ζήτηση και τα κέρδη τους. Το «θα σκότωνα για να αποκτήσω…» το τάδε προϊόν παύει να είναι πλάκα, καθώς οι επιχειρήσεις επιθυμούν η καταναλωτική διάθεση να αγγίξει υστερικά επίπεδα.
Στις ΗΠΑ από αυτή τη διαδικασία έχουν υπάρξει  10 νεκροί και περίπου 105 τραυματίες τα τελευταία χρόνια 10 περίπου χρόνια, με πιο σοκαριστικό τον θάνατο ενός 34χρονου εργαζόμενου στα Wall Mart, ο οποίος ποδοπατήθηκε από 200 πελάτες. Συνολικά μέσα στα θύματα και τους τραυματισμούς βρίσκονται πελάτες αλλά και εργαζόμενοι/ες.

Εκπτώσεις στα εργασιακά δικαιώματα. Σπεύσατε !!! 

Για εμάς είναι σαφές ότι φαινόμενα όπως η «Black Friday» έρχονται να προστεθούν στην πλήρη απορρύθμιση της εργασιακής πραγματικότητας που βιώνουμε όλοι και όλες αλλά πολύ περισσότερο βιώνουν οι εργαζόμενοι σε κλάδους όπου ανθεί η ελαστική εργασία, όπως αυτός του λιανικού εμπορίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος κλάδος, ο οποίος απασχολεί μαζικά κόσμο σε νεαρές ηλικίες, δεν διέπεται από κλαδική σύμβαση, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία (έκθεση ΙΝΕ-ΓΣΕΕ) καταγράφει τα μεγαλύτερα ποσοστά αδήλωτης εργασίας, από τις μεγαλύτερες μειώσεις μισθών μέσα στην κρίση (-19,9%) ενώ ταυτόχρονα είναι ανάμεσα στους κλάδους με την μεγαλύτερη εμφάνιση μορφών ευέλικτης και μερικούς απασχόλησης.
Το άνοιγμα των καταστημάτων 32 Κυριακές το χρόνο, οι απλήρωτες υπερωρίες, οι εξαντλητικοί ρυθμοί δουλειάς είναι δυστυχώς μια πραγματικότητα για χιλιάδες εργαζομένους/ες, με τις ευλογίες αυτής και των προηγούμενων κυβερνήσεων που έχουν ψηφίσει ό,τι μπορούν για να κάνουν την ζωή μας πιο δύσκολη και της εργοδοσίας πιο εύκολη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αυτή η πραγματικότητα είναι πλήρως αποδεκτή και χωρίς αντιστάσεις.
Αντιστάσεις στις οποίες πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν και πρέπει να παίξουν οι εργαζόμενοι/ες. Είναι στοίχημα να υπάρξει απάντηση από τους ίδιους τους εργαζόμενους στον κλάδο του εμπορίου που θα χαλάει αυτή τη φιέστα, μέσα από τα σωματεία και τις δομές οργάνωσής τους που έχουν και το πρώτο λόγο.
Ενδεικτικό είναι ότι οι εργαζόμενοι της Amazon, μίας από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στον κόσμο, ξεκίνησαν σήμερα απεργία στην Ιταλία, σαμποτάροντας το Βlack Friday (το οποίο έχει εφαρμογή και στο ηλεκτρονικό εμπόριο!) για να πιέσουν για συλλογική σύμβαση που θα εξασφαλίζει καλύτερους όρους εργασίας, ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων που, όπως καταγγέλλουν, είναι αιτήματα απέναντι στα οποία η Amazon κωφεύει καιρό τώρα.

Σκέψου σαν εργαζόμενος/η, όχι σαν πελάτης !!! 

Κομμάτι αυτών των αντιστάσεων θα μπορούσαμε να είμαστε και εμείς, ως «καταναλωτές» και εργαζόμενοι/ες σε άλλα μαγαζιά, κλάδους, επιχειρήσεις κλπ. Σε στιγμές λοιπόν όπως η «Μαύρη Παρασκευή» καλούμαστε κι εμείς να σκεφτούμε λιγότερο ως πελάτες και περισσότερο ως εργαζόμενοι/ες στην εργασιακή ζούγκλα της Ελλάδας του 2017.

Να σκεφτόμαστε δηλαδή αν και κατά πόσο θα μπορούσαμε να δουλεύουμε 12-14 ώρες σε τρελούς ρυθμούς χωρίς να μας καταβάλλονται ποτέ τα έξτρα ωρομίσθια που δικαιούμαστε. Να σκεφτόμαστε αν θα ανεχόμασταν να βλέπουμε την επιχείρηση στην οποία δουλεύουμε να σημειώνει απίστευτα κέρδη και τους δικούς μας μισθούς να κατρακυλούν συνεχώς αντί να αυξάνονται. Να σκεφτόμαστε, τελικά, αν θα μπορούσαμε να δουλεύουμε γνωρίζοντας ότι αν ζητήσουμε όσα νομίμως δικαιούμαστε θα απολυθούμε γιατί άλλωστε «υπάρχουν τόσοι άλλοι εκεί έξω που είναι άνεργοι/ες και επιθυμούν τη δουλειά σου, αχάριστε/η!».

Εντέλει να τα βάλουμε κάτω και να πούμε ότι «καλές και οι εκπτώσεις», αλλά δεν μπορεί να γίνονται με οποιοδήποτε τίμημα για τους εργαζομένους/ες. Καμία νομιμοποίηση στην εργοδοτική καφρίλα.
Black Friday. Αυτό μας έλειπε!
Όταν ζεις με 300 και 400 ευρώ το μήνα, δεν χρειάζεσαι εκπτώσεις. Γιατί και πάλι δεν απευθύνονται σε σένα. Λείπουν άλλα πολύ πιο βασικά για την κάλυψη βασικών αναγκών, πριν καν φτάσουμε να μιλάμε για πιο εξεζητημένες αγορές.

Απέναντι στο διαρκές black Friday στους μισθούς και στα εργασιακά δικαιώματα, που επιβάλει η εργοδοσία και η κυβέρνηση, λέμε:

1. Άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού και κατοχύρωση ενιαίου κατώτατου μισθού χωρίς ηλικιακή ή άλλες διακρίσεις.

2. Πλήρης απασχόληση με αντίμετρα εις βάρος των εργοδοτών που επιλέγουν συστηματικά τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και μερικής απασχόλησης.

3. Κατοχύρωση εκ νέου της δύναμης των κλαδικών συμβάσεων για να σταματήσει το πάρτι των εργοδοσιών σε χώρους όπως το λιανικό εμπόριο και ο επισιτισμός.

4. Να καταργηθούν διατάξεις ανακύκλωσης των εργαζομένων όπως το πρώτο δοκιμαστικό έτος στις αορίστου χρόνου συμβάσεις εργασίας.

5. Να ανοίξουν πραγματικές θέσεις εργασίας, με σταθερότητα και καθαρή μισθοδοσία, ούτε επιδοτήσεις μισθών, ούτε θέσεις ωφελούμενων για 12 και 18 μήνες.

http://g400.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μικροί ορεινοί δήμοι

  Δήμος Αγ. Βασιλείου, στο Ρέθυμνο Στην Κρήτη λέει, ο πιο αποτελεσματικός μικρός δήμος της Ελλάδας