Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

Χρηματιστήριο: μνήμες ενός ατιμώρητου αίσχους.....

Δεν είναι αυτοί οι 36 οι βασικοί υπεύθυνοι για ότι συνέβη τότε. Οι πραγματικοί ένοχοι είναι άλλοι και δεν κρύβονται.


Ποιος θυμάται το "κομμα του Χρηματιστηρίου"; Οσους πλούτισαν διαχειριζόμενοι αέρα; Οσους εκαναν εκλογές με αφίσες υπερ του "δείκτη" μήπως; Η Δικαιοσύνη τουλάχιστον θυμάται. Τα 36 προσωπα μιας συγκεκριμένης δικογραφίας δικάζονται εκ νέου και η εισαγγελική αρχή προτεινε την ενοχή τους.
Έστω και καθυστερημένη τιμωρία; Όχι ακριβώς. Δεν είναι αυτοί οι 36 οι βασικοί υπεύθυνοι για ότι συνέβη τότε. Οι πραγματικοί ένοχοι είναι άλλοι και …δεν κρύβονται. Κάνουν καριέρες στη πολιτική και τα ΜΜΕ, με τη στήριξη μιας κοινωνικής κάστας που γεννήθηκε στη Σοφοκλέους, από τη διασταύρωση κομπίνας και σκοπιμότητας.
Άνθρωποι στους οποίους δεν έδινες το χέρι, έγιναν πάμπλουτοι, με τα κόλπα στο ταμπλό. Οικονομικοί παράγοντες, πολίτικοι, δημοσιογράφοι, καταφερτζήδες, ένας στρατός από "ειδικούς" και ένα δίκτυο επιτηδείων "εκσυγχρονιστών". Σήμερα είναι όλοι απέναντι τον Τσίπρα και μιλούν για τη "ηθική της Αριστεράς" που χάθηκε. Σε άλλη χώρα θα ήταν στη φυλακή . Εδώ παίρνουν αξιώματα και κουνάνε το δάκτυλο στην κοινωνία.

Το Χρηματιστήριο δεν ήταν ατύχημα που προκάλεσαν οι απρόσεκτοι, όπως θέλησε να υποβάλει ο Πρωθυπουργός που ωφελήθηκε πολιτικά- ενώ πρόσωπα του περιβάλλοντός του ωφελήθηκαν και οικονομικά. Ήταν η μεγαλύτερη και πιο βίαιη αναδιανομή εισοδήματος που έγινε ποτέ. Προέκυψε από ένα σχέδιο …καλών προθέσεων: να βγει το μαύρο χρήμα από τα σεντούκια και να πέσει στην οικονομία.. Αυτή ήταν η θεωρητική βάση . Εκτελέστηκε από μια ομάδα υπουργών, τραπεζιτών και μιντιαρχών, με τις τεχνικές συμβουλές χρηματιστών- ένας εκ των οποίων έλεγε: "αυτοί τα χαρτιά εμείς τα λεφτά". Στην πλατεία Συντάγματος είχε στηθεί ένα ειδικό κέντρο που έδινε κατευθύνσεις αλλά ο επικεφαλής του δεν αναζητήθηκε και ήταν γνωστός. Τα φόρτωσαν στη ΔΕΚΑ.

Η κυβέρνηση Σημίτη προώθησε αυτό το σχέδιο με επωνύμους αξιωματούχους της. Κυβερνητικά στελέχη έριχναν στη Σοφοκλέους λεφτά των Ασφαλιστικών Ταμείων και των Τραπεζών, για να κρατούν ψηλά το δείκτη και να γίνεται παιχνίδι. Τα έσοδα από τη πώληση ολόκληρης τράπεζας χάθηκαν εκεί. Δεν λογοδότησε κανένας. Όπως δεν λογοδότησαν όσοι ενέκριναν στα τυφλά την εισαγωγή επιχειρήσεων για να αντλήσουν κεφάλαια χωρίς να έχουν τις προϋποθέσεις. Όσοι χειραγωγούσαν τον δείκτη με ψεύτικες ειδήσεις στα ΜΜΕ. Και όσοι πήραν τα λεφτά, αλλά αντί να τα επενδύσουν, τα έβγαλαν στο εξωτερικό.
Ήταν μια θλιβερή εποχή και ας έδεναν κάποιοι τα σκυλιά με τα λουκάνικα .Άνθρωποι χαμηλής ηθικής ,αλλα με πρόσβαση στην ς πολιτική, τη διοίκησης και την ενημέρωση, έστηναν κόλπα και θησαύριζαν οι ίδιοι και οι μυημένοι. Κάθε μεσημέρι η Βουλή ερήμωνε: οι εκπρόσωποι του έθνους έπαιζαν Χρηματιστήριο. Σε κάθε γωνία της Ελλάδας η εντολή < πούλα-πούλα> αποτύπωνε την πιο χυδαία επιδίωξη εύκολου πλουτισμού.
Έτσι αναδείχθηκε ένας εσμός νεόπλουτων. Κάτοχοι του <αγροίκου πλούτου> -που έλεγε ο καθηγητής Αδαμάντιος Πεπελάσης- προέβαλαν προκλητικά τα σύμβολα της ευημερίας τους ως λάφυρα από έναν πόλεμο κυριολεκτικά εναντίον αμάχων. Μάγκες.
Η πολίτικη συμπεριφορά τους είναι πανομοιότυπη:. Τότε στήριζαν "εκσυγχρονισμό" . Μετά το "ΠΑΣΟΚ του Γιώργου" - κόντρα τον Καραμανλή. Τώρα τον νεομητσοτακισμό-με λίγο από Φώφη. Ανησυχούν μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ <ανατρέψει την αστική κοινωνία>. Ανατριχιάζουν στην ιδέα ότι είναι υπουργοί Οικονομικών ο Τσακαλώτος με τον Χουλιαράκη , αλλά ήταν ΟΚ με τον Παπαντωνίου. Κανείς δεν έκανε έλεγχο στην εξέλιξη της περιουσιακής τους κατάστασης. Άλλωστε τα κέρδη από το Χρηματιστήριο ήταν νόμιμα και αφορολόγητα- βεβαίως, βεβαίως.
Το Χρηματιστήριο ήταν το ανάλογο της μικρασιάτικης καταστροφής για τα ελληνικά νοικοκυριά . Άφησε το λεκέ του στην ελληνικη κοινωνία με τη κυριαρχίας της χυδαιότητας, όσων ωφελήθηκαν υφαρπάζοντας τα λεφτά των άλλων. Το αίσχος είναι βαρύ για να το σηκώνουν οι 36 και οι άλλοι να κάνουν πάρτι υγείαν των κορόιδων…
news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αράχωβα

  Οι προτάσεις του diakopes.gr  για δραστηριότητες, διαμονή και φαγητό έξω από τα συνηθισμένα