ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΕΣ ΕΛΠΙΔΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΗΨΗ ΕΥΘΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ ΓΕΝΝΑ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΑΙ Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ.
Με τις πρόσφατες κινητοποιήσεις για το κλείσιμο του Μουσείου των Δελφών κάθε Τρίτη, έχει διαφανεί πως η περιοχή έκανε ένα τεράστιο ιστορικό βήμα προς τα μπρος μία πολύ κρίσιμη ώρα. Ο συνδυασμός αυτός βέβαια αναδεικνύει και τα πραγματικά πεδία ευθυνών για ότι ακολουθήσει και για όπου καταλήξει τελικά η τοπική οικονομία συμπαρασύροντας την ζωή όλων των κατοίκων προς το καλύτερο ή το οριστικά χειρότερο.
Στο πρόσφατο παρελθόν η υπόθεση του Νοσοκομείου ένωσε κατοίκους και φορείς από όλες τις περιοχές της κοιλάδας των Δελφών στην ίδια κινητοποίηση όπως και πριν ένα μήνα περίπου η υπόθεση των σχολείων. Μέχρι πριν λίγα χρόνια αρκετές φορές καθώς το Νοσοκομείο συρρικνωνόταν σιγά σιγά, και ταυτόχρονα όλο και κάποια σχολεία χωριών της Φωκίδας έκλειναν (γιατί δεν είχαν πλέον παιδιά) , όποιες κινητοποιήσεις γίνονταν δεν αγκαλιάζονταν θερμά από τους εκπροσώπους των τοπικών επίσημων φορέων και σε καμία περίπτωση οι απλοί κάτοικοι μιας περιοχής δεν αντιδρούσαν υποστηρικτικά σε αντιδράσεις κατοίκων άλλης περιοχής στο σοφό πνεύμα «όταν καίγεται το σπίτι του γείτονα και δεν κάνεις τίποτα , σύντομα θα καεί και το δικό σου» . Ο τοπικισμός η αδιαφορία και η κομματική σκοπιμότητα νικούσαν και όλοι μαζί οι κάτοικοι ζημιώνονταν.
Με τις πρωτοφανείς κινητοποιήσεις για το Νοσοκομείο με παρουσία ταυτόχρονα προσώπων και εκπροσώπων από όλες τις περιοχές του Δήμου των Δελφών και του Κρισσαίου Κόλπου , μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, συζητήθηκε πάρα πολύ το ότι αυτές οι αντιδράσεις εξέφραζαν απλά την αντιπολιτευτική στάση μελών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που νέμονταν τόσα χρόνια την εξουσία. Πράγματι, τότε είδαμε όλοι «στο δρόμο» πρόσωπα και εκπροσώπους κομμάτων και επίσημων φορέων που δεν είχαν ποτέ βρεθεί σε κινητοποίηση διαμαρτυρίας , ούτε καν όταν το κόμμα τους ήταν στην αντιπολίτευση. Λες και με κάποια μυστική συμφωνία μεταξύ τους τα πρόσωπα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ άφηναν ο ένας τον άλλο να «κάνει την δουλειά του» όσο είχε την εξουσία, περιμένοντας την σειρά του την επόμενη τετραετία. Για το εάν αυτές οι «καχύποπτες» σκέψεις περιέχουν αλήθεια ή όχι, μερικά ή ολικά, ιστορικά έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου το άμεσο μέλλον θα είναι αμείλικτα αποκαλυπτικό. Εάν οι σημερινοί αιρετοί δεν λάβουν συνολικά τις σωστές αποφάσεις, η οικονομική κατάσταση της τοπικής κοινωνίας μέχρι τις επόμενες εκλογές δεν θα είναι απλά δύσκολη. Θα έχει δε μέτρο σύγκρισης τις άλλες περιοχές της Ελλάδας. Σε αυτές τις συνθήκες και οι μέχρι χθες αδιάφοροι ή ανεύθυνα συναινετικοί πολίτες θα είναι επίσης αμείλικτοι με κάθε τρόπο. Γι’ αυτό στην παρούσα φάση δεν έχει καμία σημασία να ασχοληθεί κάποιος με αυτούς τους προβληματισμούς. Αυτό που πρέπει και αξίζει να κρατήσουμε σήμερα ως ακτίνα ελπίδας είναι οι εξής παρατηρήσεις σχετικά με τα πραγματικά γεγονότα.
1) Σε όλες τις προαναφερόμενες κινητοποιήσεις, Νοσοκομείο, σχολεία, Μουσείο, ήσαν παρόντες για πρώτη φορά και πολλοί τοπικοί εκπρόσωποι των κομμάτων που κατέχουν σήμερα την εξουσία. Ποτέ στο παρελθόν δεν συνέβαινε αυτό. ΗΤΑΝ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ, ΑΠΛΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΑ.
2) ΟΛΕΣ οι κινητοποιήσεις έφεραν αποτέλεσμα. Ποτέ στο παρελθόν δεν συνέβαινε αυτό, τουλάχιστον ποτέ τόσο άμεσα και τόσο ξεκάθαρα.
3) ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΥΠΗΡΞΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ. Ποτέ στο παρελθόν δεν έχει υπάρξει κινητοποίηση με συμμετοχή επίσημων φορέων και πολιτών από όλη την γύρω περιοχή για να υποστηρίξουν κάποιον παραγωγικό κλάδο της περιοχής προκειμένου να παλέψουμε όλοι μαζί το ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ μεν, το οποίο όμως μέχρι χθες ΟΛΟΙ σχεδόν ΑΓΝΟΟΥΣΑΜΕ. Να παλέψουμε την ανατροπή της συνεχούς παραγωγικής παρακμής που ζούμε εδώ και δεκαετίες χωρίς κανένας να έχει ασχοληθεί με αυτή, λες και όλοι μαζί περιμέναμε ότι κάτι μαγικό θα συνεχίσει να μας ζει ενώ εμείς θα παράγουμε όλο και λιγότερα !!!
Μοιάζει αυτονόητο ότι αν λιγοστεύουν συνεχώς τα παιδιά στο σχολείο, αναπόφευκτα αργά ή γρήγορα και αυτό το σχολείο, και αυτό το τμήμα θα κλείσει. Γιατί εξακολουθεί να μας εκπλήσσει όταν συμβαίνει;
Αν συνεχισθεί η μείωση του πληθυσμού του νομού Φωκίδας, αναπόφευκτα δεν θα μπορούμε μέσα από τα ασφαλιστικά ταμεία μας να συντηρούμε το Νοσοκομείο και αυτό θα συρρικνωθεί σε κάτι μικρότερο ΜΕΧΡΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ Ο ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΗΚΩΣΕΙ.
Η Αστυνομία, η Πυροσβεστική, οι τράπεζες, τα υποκαταστήματα του «ΙΚΑ», ακόμη και η ΔΟΥ που εισπράττει λεφτά από τον τόπο για λογαριασμό του Δημοσίου, συρρικνώνονται έφυγαν η φεύγουν λίγο λίγο και θα φτάσουν ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ.
Για αποφυγή παρεξηγήσεων δε, πρέπει να διευκρινιστεί ότι ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ δεν αφορά την κυρίαρχη ηθική μας σαν τοπική κοινωνία, ούτε την καλή μας ή όχι καρδιά, ούτε την προσωπικότητά μας. Μας αρέσει δεν μας αρέσει, ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ κρίνεται και θα κριθεί και τα επόμενα χρόνια αποκλειστικά και μόνο από το εάν παράγει ο τόπος τον πλούτο που δικαιολογεί να «έχουμε».
Για πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου, το μέλλον του δεν εξαρτάται από καμία πολιτική εξέλιξη. Ούτε από το εάν μείνουν οι ίδιοι στην εξουσία ή έρθουν οι άλλοι, ούτε καν από το εάν θα μείνει η Ελλάδα στο ευρώ ή αν θα φύγει. Η εποχή της επίπλαστης ευημερίας δεν ξανάρχεται. Στη βάση του ότι κάθε Περιφέρεια ή Δήμος θα καταναλώνει σε δημόσια αγαθά το προϊόν της παραγωγής του, σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα η δική μας περιοχή θα χάσει πολλά ακόμη περισσότερο από το σημερινό επίπεδο δημόσιων αγαθών (εκπαίδευση-νοσηλεία-προστασία κλπ). Εκτός εάν αρχίσει να παράγει πραγματικά αναπτύσσοντας κλάδους, όπως ο τουρισμός που μπορούν να προσφέρουν εργασία σε όλους με δυνατότητα αξιοπρεπών αμοιβών ή αμοιβών ανάλογα με το πόσο θέλει να δουλέψει ο καθένας. Σε αυτόν εδώ τον ίδιο τόπο ,έχουμε ζωντανή την εμπειρία από την δεκαετία του 70 και δεν ευσταθεί να συζητάμε «εάν μπορεί να συμβεί» αλλά εάν θέλουμε να ξανασυμβεί. Εάν δεν θέλουμε;
Η ωμή αλήθεια είναι πως σε όλη την Ελλάδα, όσο περισσότερο και να παράγει ο κάθε τόπος θα απολαμβάνει πολύ λίγες παροχές και Υπηρεσίες απ΄ ότι παλιότερα. Οπότε, ποιος τόπος θα δεχθεί να απολαμβάνει ακόμα λιγότερα από τα λίγα ώστε περιοχές και δήμοι ελλειμματικοί -σαν τον δικό μας -να «έχουν» χωρίς να παράγουν;
Στα σχολεία περιφερειακά της Άμφισσας και της Ιτέας κάθε χρόνο τα παιδιά είναι λιγότερα. Κάποια φεύγουν με τις οικογένειές τους μακριά από την Φωκίδα για πάντα και κάποια αναπληρώνουν τα κενά των παιδιών που φεύγουν από την Άμφισσα και την Ιτέα. Κεντρικά σχολεία όμως των γύρω χωριών ήταν παλιότερα και αυτά της Ερατεινής και του Γαλαξιδιού αλλά μόλις έκλεισαν όλα τα περιφερειακά τους σχολεία που «τάιζαν» τις απώλειες των «κεντρικών», ήρθε η σειρά τους. Όπως θα έρθει αργά ή γρήγορα και της Ιτέας και της Άμφισσας μιας και στην πραγματικότητα, όλος ο νομός Φωκίδας ερημώνει. Έχει αναρωτηθεί κανείς από την Φωκίδα εάν στην Ελλάδα υπάρχουν αλλού σχολεία που με τα ίδια λίγα παιδιά με τα δικά μας τελικά κλείσανε;
Γνωρίζει κανείς από την Φωκίδα ότι το νησί της Κω με 33.000 μόνιμους κατοίκους και επιπλέον άλλους 100.000 επισκέπτες πάνω στο νησί το μισό χρόνο δεν έχει Νοσοκομείο; Ότι έχει πολυδύναμο Κέντρο Υγείας και αν χρειαστεί Νοσοκομείο, αυτό απέχει δύο ώρες με το ελικόπτερο και όχι μία ώρα με το αμάξι όπως από την Άμφισσα που καλύπτει το πολύ 20.000 μιας σε περίπτωση κινδύνου ζωής οι υπόλοιποι κάτοικοι της Φωκίδας θα πάνε μόνοι τους απ’ ευθείας στο Ρίο ή την Λαμία;
Ο Δήμαρχος Δελφών σήμερα, οι Αντιδήμαρχοι και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Αντιπεριφερειάρχης οι Περιφερειακοί σύμβουλοι και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας (στο μέτρο που θέλει να λέει ότι ενδιαφέρεται για τις ευθύνες που έχει απέναντι στον Νομό Φωκίδας) , ο νύν και οι φιλόδοξοι αυριανοί βουλευτές, ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ και φαίνεται να λαμβάνουν υπόψη την σοβαρότητα του τι παράγει σήμερα και το τι θα παράγει αύριο ο τόπος των Δελφών. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι αν συνεχίσουν να εξελίσσονται τα πράγματα στην φτωχοποίηση και την παραγωγική εξαθλίωση, παρόλο που όλοι οι μέχρι σήμερα ομόλογοί τους θα έχουν ευθύνες, αυτοί θα χρεωθούν ιστορικά την καταστροφή. Οι οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα και στην Φωκίδα είναι πλέον ραγδαίες και μέχρι τις επόμενες εκλογές θα είναι όλοι παρόντες να λογοδοτήσουν πολύ πέραν του εάν ξαναδιεκδικήσουν ψήφο. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και το τι θα κάνουν οι σημερινοί αιρετοί τους επόμενους μήνες μέχρι τις επόμενες εκλογές, ΚΑΙΕΙ τους κατοίκους της Φωκίδας και των Δελφών (περιλαμβανομένου των ίδιων) με τρόπο που δεν έχει ξανασυμβεί.
Τα τελευταία χρόνια και σήμερα, μήνα με τον μήνα, απόφαση με την απόφαση, διαμορφώνεται με μη αντιστρεπτό τρόπο το ΕΑΝ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΘΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Ή ΑΝ ΘΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΕΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ. Το μέσα από ποιες αποφάσεις και ποιο νομοθετικό έργο είναι γνωστό σε όλους. Έχει γραφεί , έχει δημοσιευτεί και έχουν λάβει γνώση ΟΛΟΙ μέσα από τις αρμοδιότητές τους με πάμπολλα στοιχεία να το αποδεικνύουν. Με την παρουσία τους εκεί στο «δρόμο» για το Μουσείο, για πρώτη φορά όλοι μαζί για να υποστηρίξουν την παραγωγική δραστηριότητα του Τουρισμού ως καθοριστική για το μέλλον του τόπου ανοίχτηκαν και εξέθεσαν τους εαυτούς τους ως Γνώστες της σοβαρότητας του θέματος. Δήλωσαν ότι γνωρίζουν πως δεν έχει καμία σημασία το ότι π.χ. σήμερα η Άμφισσα δεν «εισπράττει» εντελώς τίποτα από το εάν θα κλείσει ή όχι το μουσείο των Δελφών κάθε Τρίτη. Δήλωσαν ότι γνωρίζουν πως το ζήτημα δεν είναι το εντελώς αποτυχημένο μοντέλο του σήμερα , αλλά η ανατροπή του , ώστε οι τουρίστες να έρχονται και να μένουν πολλές μέρες κάπου στην περιοχή οπότε η Άμφισσα να εισπράττει πρώτη μετά τους Δελφούς την παρουσία και εξερεύνησή της από αυτούς μέχρι να αναπτύξει και αυτή τα δικά της καταλύματα, ακριβώς όπως συμβαίνει σε όλες τους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας. Και από κοντά όλες οι άλλες περιοχές που εκπρόσωποί τους ήταν στους Δελφούς για το Μουσείο ΜΑΣ.
Εξέθεσαν ανοιχτά τους εαυτούς τους αποποιούμενοι πιθανή κάθε μελλοντική επίκληση άγνοιας για το θέμα. Εκτέθηκαν με θάρρος και είμαστε όλοι οι απλοί πολίτες υποχρεωμένοι να τους στηρίξουμε με το συνεχές ενδιαφέρον μας ώστε να κάνουν αυτό που γνωρίζουν πολύ καλά ότι πρέπει να κάνουν και αν χρειαστεί ακόμα και να παραιτηθούν μαχόμενοι καταγγέλλοντας όποιο κέντρο λήψης αποφάσεων επιμένει να πράττει ενάντια στον τόπο των Δελφών και την Φωκίδα. Διότι στις εποχές που έρχονται, οι περιοχές με τα κλεισμένα σχολεία, η Κω και όλες οι άλλες περιοχές της Ελλάδας που παράγουν περισσότερα αλλά έχουν λιγότερα, θα απαιτήσουν τα δικά τους να πάνε εκεί και πουθενά αλλού. Εμείς εδώ έχουμε να απαιτήσουμε ειδική μεταχείριση, μόνο επικαλούμενοι τα εγκλήματα των Κυβερνήσεων του παρελθόντος που φτωχοποίησαν τον τόπο των Δελφών με αποφάσεις που εκδίωξαν τον Τουρισμό όπως σήμερα οι νέες ιχθυοκαλλιέργειες στην Δεσφίνα και τα αιολικά στην Ψαρομύτα και όσα έρχονται ακόμα θάβοντας κάθε ελπίδα . Αλλιώς αναλαμβάνουμε εμείς οι ίδιοι όλες τις ευθύνες για ότι έχει συμβεί μέχρι σήμερα και δεν έχουμε να ζητάμε καμία ειδική μεταχείριση, οπότε και ΜΗ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ, ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ.
Μέχρι να διατυπώσει κάποιος άλλη πρόταση με τεκμηρίωση και σοβαρά επιχειρήματα η επιλογή του Τουρισμού για τον τόπο των Δελφών είναι μονόδρομος. Είτε πάρουμε σήμερα συνολικά τις απαιτούμενες αποφάσεις για να γλυτώσουμε τον γκρεμό, είτε πέσουμε σε αυτόν, κάποιοι άνθρωποι θα φέρουν την ευθύνη και θα τους αποδοθεί στο ακέραιο αυτόματα από την ιστορία.
Από επιστολή αναγνώστη στο karteria1.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου