Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Περί ισοελευθερίας............

Ελευθερία, ισότητα.... καταστολή  !!! 
Υπάρχει μια κατηγορία σχολιαστών σε έγκυρες εφημερίδες που στάζουν χολή και δηλητήριο, χρησιμοποιούν την ημιμάθεια για επίδειξη γνώσης και το μισανθρωπικό «χιούμορ» για τη δολοφονία χαρακτήρων. Ενας τέτοιος έγραψε πρόσφατα ότι αποφεύγω να συζητήσω ή δεν καταλαβαίνω την έννοια της ελευθερίας. Μια και δεν φαίνεται να διαβάζει βιβλία, ας εξηγήσω μερικές βασικές έννοιες.
Ας ξεκινήσω με ένα φιλοσοφικό αξίωμα: Η ελευθερία δεν μπορεί να ανθήσει χωρίς ισότητα και ισότητα δεν υπάρχει χωρίς ελευθερία. 
Ο Étienne Balibar επινόησε τον όρο «ισοελευθερία» που αργότερα εξελίχθηκε σε «ισοδημοκρατία» 
Η ισότητα και η ελευθερία, τα δώρα της νεωτερικότητας, είναι σιαμαίοι αδελφοί, δημιούργημα της συνεχούς διεύρυνσης και εμβάθυνσης της δημοκρατίας. Το πρώτο άρθρο της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ορίζει ότι όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι. Αλλά η δήλωση ΔΕΝ περιγράφει μια πραγματικότητα. Δεν γεννιόμαστε ούτε ελεύθεροι ούτε ίσοι, αλλά απολύτως εξαρτημένοι από τους γονείς μας, χωρίς τους οποίους δεν μπορούμε να επιβιώσουμε. Η δήλωση δεν είναι περιγραφική αλλά επιτελεστική, αποτελεί κάλεσμα σε δράση: «Γεννιόμαστε εξαρτώμενοι. Ας ενεργήσουμε πολιτικά για να κατακτήσουμε την ισότητα της ελευθερίας».
Η σχέση είναι τόσο στενή που όταν η μία αξία χάνεται και η άλλη υποχωρεί. 
Ο σοβιετικός κομμουνισμός απέρριψε την πολιτική ελευθερία και δημιούργησε τις κομματικές ελίτ, το αντίθετο της ισότητας. 
Ο καπιταλισμός απορίπτει την ισότητα και οδηγεί στην ανελευθερία της ακραίας φτώχειας και της δομικής ανεργίας. 
Η ισότητα και η ελευθερία είναι λοιπόν φιλοσοφικά αδιαχώριστες, αλλά κινούνται σε διαφορετικές τροχιές. Για τον φιλελευθερισμό, η «αρνητική» ελευθερία είναι πρωταρχική.
Ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αράχωβα

  Οι προτάσεις του diakopes.gr  για δραστηριότητες, διαμονή και φαγητό έξω από τα συνηθισμένα