Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

Συγχαρητήρια Τζακάρτα !!!

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδονησίας βάζει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση του νερού (βίντεο).


 To ινδονησιακό Ανώτατο Δικαστήριο στις 9 Οκτ, 2017 ανακοίνωσε ότι αποφάσισε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών νερού στην Τζακάρτα. Στην απόφασή του, το Ανώτατο Δικαστήριο διατάσσει τις περιφερειακές και κεντρικές κυβερνήσεις για τον τερματισμό της ιδιωτικοποίησης του νερού και τις καλεί να επιστρέψουν στην δημόσια διαχείριση νερού. Οι συμφωνίες και οι συμβάσεις  με τους δύο ιδιωτικούς πάροχους νερού ακυρώθηκαν.
Χαρακτηριστικό στο βίντεο είναι το πρόβλημα που αντιμετώπισε η τοπική κοινωνία πριν παρθεί η ιστορική απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου της Τζακάρτα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο αναφέρει ότι οι κατηγορούμενοι, στους οποίους περιλαμβάνουν την επαρχιακή κυβέρνηση της Τζακάρτα, την κεντρική κυβέρνηση, και τους δύο ιδιωτικούς παρόχους νερού, απέτυχαν να προστατεύσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των κατοίκων σε νερό. Επιπλέον, μεταφέροντας τις υπηρεσίες ύδρευσης σε ιδιωτικές επιχειρήσεις νερού σε ιδιώτες αποτελεί σαφής παραβίαση του νόμου.
Το Ανώτατο Δικαστήριο διατάσσει τους κατηγορούμενους να:
  1. Να τερματίσουν την πολιτική της ιδιωτικοποίησης του νερού στην Τζακάρτα
  2. Την αποκατάσταση της διαχείρισης του πόσιμου νερού στην Τζακάρτα, και να επιστρέψει η διαχείριση στην δημόσια επιχείρηση νερου σύμφωνα με τον κανονισμό για τις εταιρείες ύδρευσης της Τζακάρτα.
  3. Να εφαρμόσουν μια διαχείριση του πόσιμου νερού στην Τζακάρτα, σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο νερό, όπως αναφέρεται στα άρθρα 11 και 12 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα, όπως κυρώθηκε με το νόμο αριθμό 11/2005, σε συνδυασμό με το Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά δικαιώματα Γενικό Σχόλιο αριθμός 15/2002 για τα Ανθρώπινα δικαιώματα του νερού.
Η ετυμηγορία δέχεται την προσφυγή των κατοίκων Τζακάρτα στην μήνυση πολίτη με στόχο την ακύρωση των συμβάσεων παραχώρησης και ιδιωτικοποίησης του νερού.

Η μήνυση πολίτη κατατέθηκε το 2012 από τον Συνασπισμό της Τζακάρτα Κάτοικοι ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού (KMMSAJ). Κέρδισαν τον Μάρτιο του 2015 στο Κεντρικό Περιφερειακό Δικαστήριο της Τζακάρτα που αποφάσισε ότι η ιδιωτικοποίηση του νερού πρέπει να σταματήσει, δεδομένου ότι παραβίασε το νόμο και ότι οι υπηρεσίες ύδρευσης θα πρέπει να επιστραφεί στην δημόσια διαχείριση και στην κρατική εταιρεία. Ωστόσο, η ομάδα αντιμετώπισε μια δύσκολη ανηφορική μάχη το 2016, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο παρέκαμψε  την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου, που απαγόρευε την ιδιωτικοποίηση του νερού αφήνοντας την κυβέρνηση να συνεχίσει την ιδιωτικοποίηση. Στη συνέχεια όμως  το Ανώτατο Δικαστήριο  ενέκρινε την αναίρεση έφεση που υπέβαλαν οι κάτοικοι.
Ο δικηγόρος  Arif Maulana του Ινστιτούτου νομικής συνδρομής της Τζακάρτα που πολέμησε με τον συνασπισμό των πολιτών KMMSAJ είπε  Αυτή η απόφαση αποτελεί νίκη για τους πολίτες της Τζακάρτα και όλο τον κόσμο που αγωνίζεται για να διασφαλίσει το δικαίωμα στο νερό. Ωστόσο, η κυβέρνηση της Ινδονησίας πρέπει επειγόντως να διασφαλίσει ότι ιδιωτικοποίηση του νερού στην Τζακάρτα θα σταματήσει.
Το Δικαστήριο εξέδωσε την απόφασή τον Απρίλιο του 2017, αλλά αυτή δόθηκε στη δημοσιότητα μόλις τον Οκτώβριο.
Σε αυτή την περίοδο των έξι μηνών, οι ιδιοκτήτες των δύο εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Τζακάρτα πωλούν το σύνολο των μετοχών τους. Μία από τις εταιρείες που τώρα ανήκει στην Salim Group, η οποία ανήκει στην οικογένεια των πιο κοντινών φίλων του Σουχάρτο, που είναι και το πρόσωπο που ώθησε αρχικά την ιδιωτικοποίηση στο 1996-7. Η άλλη εταιρεία τώρα ανήκει σε δύο εταιρείες κελύφη που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Σιγκαπούρης .Ο τελικός οι ιδιοκτήτης δικαιούχος παραμένει ασαφής.
Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η εντολή για επιστροφή στην ιδιοκτησία του δημοσίου και η μετάβαση γίνεται με διαφάνεια και λογοδοσία, με τέτοιο τρόπο ώστε οι εταιρείες να μην αποσπάσουν από περαιτέρω μη δεδουλευμένα κέρδη, και να επιβάλουν μεγάλα χρέη για την κυβέρνηση της Τζακάρτα και τους πολίτες της. Συνεχίζοντας ο δικηγόρος Arif Maulana δηλώνει: Πρέπει να προειδοποιήσω και να είμαστε σε εγρήγορση για αγωγές που χρησιμοποιούν διεθνείς μηχανισμούς προστασίας του επενδυτή, η οποίες μπορεί να χρησιμοποιηθούν  για να καθυστερήσουν επ ‘άπειρον τις αποφάσεις των δικαστηρίων κοστίζοντας στους φορολογουμένους εκατομμύρια σε περιττά νομικά έξοδα και ενδεχόμενες υποχρεώσεις.
Το PSI καλεί επίσης όλους τους εργαζόμενους στις διάφορες εταιρείες ύδρευσης να συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα ολόκληρου του λαού της Τζακάρτα – που χρειάζονται αξιόπιστη πρόσβαση σε νερό ποιότητα και την εξυπηρέτηση υγιεινής.
Η Rosa Pavanelli είπε, «Δεδομένου ότι η απόφαση του δικαστηρίου ακυρώνει τις ιδιωτικές συμβάσεις παραχώρησης, θέλουμε να γνωρίζουμε τι συμβαίνει με τους εργαζόμενους των δύο αυτών εταιρειών. Θα πρέπει να ενσωματωθούν σε ένα δίκαιο και ισότιμο τρόπο στις δημόσιες εταιρείες νερού που θα αναλάβουν αυτές τις δύο παραχωρήσεις. Η αντιμετώπιση της αβεβαιότητας των εργαζομένων πρέπει να αποτελεί θέμα προτεραιότητας για τη μετάβαση. Θα εργαστούμε στις κοινότητες για να εξασφαλιστεί ότι οι φωνές των εργαζομένων, οι φτωχοί και οι αδύναμοι έχουν ενσωματωθεί στην διαδικασία λήψης αποφάσεων. Και θα διασφαλίσουμε ότι η εμπειρία και η δέσμευση των εργαζομένων αναγνωρίζεται και καταλλήλως χρησιμοποιούνται στην ανοικοδόμηση μιας ισχυρής κοινής ωφέλειας δημόσιας εταιρείας νερού , αφιερωμένης στην υλοποίηση του ανθρώπινου δικαιώματος στο νερό, και την διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης.
Ο διευθυντής TNI Fiona Dove, δήλωσε: «Το μέλλον του νερού της Τζακάρτα  θα απαιτήσει χρόνο, υπομονή και πολλή πολιτική καλής θέλησης. Έχουμε δεσμευτεί να βοηθήσουμε την κυβέρνηση της Τζακάρτα σε αυτή τη διαδικασία ανοικοδόμησης. Θα αναζητηθούν συμπράξεις μεταξύ δημόσιων φορέων που θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση της  ικανότητας της πόλης και του δημόσιου διαχειριστή νερού  με μια συνεργασία αλληλεγγύης».
Πηγή : ergasianet.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Έγινε η... απόσχιση !!!

  Χαρές και πανηγύρια !!! Δημαρχείο Αράχωβας λέει, άρα μάλλον θα έγινε η απόσχιση. Γιατί στον ΔΑΑΔΣ η Αράχωβα, δεν έχει δημαρχείο, έχει δημ...