'' Γιατί οι Ευρωπαίοι πρέπει να ελαφρύνουν το χρέος"......
«Η παρούσα κυβέρνηση δεν φέρει την ευθύνη για τα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Είμαι αισιόδοξος για την Ελλάδα, πιστεύω ότι θα βγει από την κρίση και θα χαιρόμουν εάν η Ευρωπαίοι ακολουθήσουν τη γραμμή του ΔΝΤ και αποφασίσουν την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους» λέει ο πρώην πρόεδρος της Bundesbank.
Ο Ερνστ Βέλτεκε που βρίσκεται στην Αθήνα για να λάβει μέρος στο Συνέδριο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου με θέμα «Η Επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας: Επενδύσεις-Καινοτομία-Ανάπτυξη» το οποίο ξεκινά σήμερα, έδωσε συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Δεν μπορεί κανείς να απαιτεί από την Ελλάδα αποκλειστικά και μόνο περικοπές των δημοσίων δαπανών και αυστηρά μέτρα λιτότητας. Καμιά χώρα δεν βγήκε έτσι από την κρίση. Πρέπει, επίσης, να γίνει κατανοητό, ιδίως στη Γερμανία, ότι τα πακέτα βοήθειας δεν είναι βοήθεια, αλλά πρόκειται για χρήματα τα οποία δεν φτάνουν ποτέ, αφού δίνονται για αποπληρωμή των δανείων. Η Ελλάδα πληρώνει προηγούμενα δάνεια με νέα. Δεν εισρέει φρέσκο χρήμα με το οποίο να μπορεί κανείς να κάνει κάτι εδώ» λέει ο Ερνστ Βέλτεκε.
Ο πρώην πρόεδρος της Bundesbank εκφράζει αμφιβολίες για το «εάν οι ιδιωτικοποιήσεις είναι πάντα προς όφελος μιας χώρας» και προσθέτει πως «πρέπει να τις εξετάζει κανείς μεμονωμένα επακριβώς για να τις αξιολογήσει, διότι ο στόχος των επενδυτών δεν είναι τo όφελος των πολιτών αλλά το ίδιον κέρδος».
Για την Ευρώπη o κ. Βέλτεκε λέει ότι «είναι ένα συνολικά επιτυχημένο εγχείρημα,αλλά χρειαζόμαστε ένα νέο σύστημα αποφάσεων. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει κάνει πολλές προτάσεις, τις οποίες θα έβλεπα με ικανοποίηση εάν υποστηρίζονταν στην Ευρώπη, αλλά θα είναι πολύ δύσκολο με το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στην Γερμανία».
Στο ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ εάν θα δυσκολέψει την κατάσταση στην Ευρώπη και την Ελλάδα η ενδεχόμενη συμμετοχή του FDP στη νέα γερμανική κυβέρνηση, ο κ. Βέλτεκε απαντά ότι «είναι δύσκολο να πει κανείς τι θα κάνει το FDP».
Για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πάντως τονίζει ότι από τη δική του εμπειρία «οι ελαφρύνσεις, όπου έγιναν, βοήθησαν πολύ την οικονομία. Θα βοηθούσε και την Ελλάδα πολύ», όμως στη Γερμανία, σε μια κυβέρνηση «Τζαμάικα», θα πρέπει να συμφωνήσουν οι Πράσινοι που θα συναινέσουν και οι χριστιανοκοινωνιστές του κ. Ζέεχοφερ, οι οποίοι αντιτίθενται και έχουν εκλογές στη Βαυαρία το φθινόπωρο του 2018. Εάν την αποδεχτούν τότε το κόμμα «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD) θα εκτοξευτεί στα ύψη. Η κατάσταση θα παραμείνει περίπλοκη και για την Ελλάδα δύσκολη. Οι δανειστές όμως θα πρέπει να επωμιστούν και ένα μέρος του ρίσκου».
Τέλος, ο πρώην πρόεδρο της Bundesbank τονίζει ότι «πρέπει να πάψουμε να λέμε πρώτα η Αυστρία, η Γερμανία, ή η Ελλάδα.Πρέπει να λέμε πρώτα η Ευρώπη, διαφορετικά θα διαλυθεί. Ο ρατσισμός θα επεκταθεί και ο εθνικισμός θα γιορτάζει νέες επιτυχίες. Ο Μιτεράν είχε πει κάποτε ότι ο εθνικισμός οδηγεί πάντα στον πόλεμο παντού στον κόσμο. Είναι μια ιδεολογία που οδηγεί στον πόλεμο...»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου