Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

Λουίς Σεπούλβεδα: «Ο Ραχόι με την πολιτική του έγινε δημιουργός αυτονομιστών».

Ο χιλιανός συγγραφέας ζει εδώ και πολλά χρόνια στην Ισπανία. Θεωρεί ότι η καταλανική κρίση είναι τεράστιο ρήγμα στη κοινωνία, ότι ο Ραχόι λειτουργεί σαν εισαγγελέας ενώ ο Πέδρο Σέντσεθ των Σοσιαλιστών είναι μία στενάχωρη προσωπικότητα που θα καταντήσει το PSOE σαν το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα.


«Η απάντηση του Ραχόι είναι εκείνη ενός εισαγγελέα, που σκέφτεται πως μπορεί να επιλύσει τα προβλήματα μόνον εφαρμόζοντας τους νόμους, προβαίνοντας σε καταγγελίες, κινητοποιώντας τη δικαιοσύνη», υποστηρίζει μιλώντας στην ιταλική La Repubblica o  Λουίς Σεπούλβεδα, σχολιάζοντας την απόφαση του ισπανού πρωθυπουργού να ενεργοποιήσει το άρθρο 155 του Συντάγματος και να οδηγήσει την Καταλονία σε πρόωρες εκλογές.
Ο Σεπούλβεδα, ένας από τους πιο γνωστούς σύγχρονους συγγραφείς της Λατινικής Αμερικής γεννήθηκε πριν από 68 χρόνια στη Χιλή αλλά ζει στην Ισπανία, στις Αστούριες, εδώ και δεκαετίες. Και παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή και ενδιαφέρον τη διελκυστίνδα ανάμεσα στην κυβέρνηση της Μαδρίτης και τη Βαρκελώνη. Αλλά για τον συγγραφέα του «Patagonia Express» και του «Κόσμου στο Tέλος του Κόσμου» η τροπή του δημόσιου διαλόγου όσον αφορά το ξεπέρασμα της πιο επικίνδυνης κρίσης που έχει πλήξει την μεγαλύτερη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου από την δικτατορία του Φράνκο κι έπειτα, έχει κοινά στοιχεία με την τραγωδία που εκτυλίχτηκε στην δικιά του πατρίδα, τη Χιλή.
Φρανκιστές φύγετε» γράφει το γκραφίτι στον δρόμο της Βαρκελώνης (φωτό: REUTERS/ Gonzalo Fuentes)
Την ώρα που δύο αντιμαχόμενες πλευρές αλληλοκατηγορούνται για πραξικόπημα, ο Σεπούλβεδα δηλώνει πως «τα πάθη είναι ιδιαίτερα οξυμένα στην παρούσα στιγμή. Από την μία πλευρά είναι ξεκάθαρο πως το Λαϊκό Κόμμα (του Ραχόι) άφησε ένα πολιτικό πρόβλημα να διογκώνεται, φτάνοντας στο ακραίο σημείο μιας ενδεχόμενης διακήρυξης της ανεξαρτησίας (της Καταλονίας). Η απάντηση του Ραχόι αναδεικνύει την έλλειψη πολιτικού ταλέντου που χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό».
Και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας και το κόμμα του φέρουν την κύρια ευθύνη της επικίνδυνης όξυνσης της κρίσης: «Ο εθνικισμός πάντα υπήρχε, χρησιμοποιήθηκε ως ένα είδος λάβαρου από τη μεριά των Καταλανών. Το πρόβλημα είναι ότι η αδυναμία κατανόησης από τη Δεξιά αλλά και ο συγκεντρωτισμός των Ισπανών, είχαν ως αποτέλεσμα την τάχιστη μετάλλαξη του εθνικισμού σε επιθυμία για ανεξαρτησία. Εάν είχε πραγματοποιηθεί, έως πρόσφατα, ένα δημοψήφισμα σε συμφωνία με την κεντρική εξουσία, σχεδόν σίγουρα θα κέρδιζε το ‘Oxι’ στην ανεξαρτησία», είπε, επισημαίνοντας πως «o Ραχόι έγινε ένας δημιουργός αυτονομιστών με την πολιτική που εφάρμοσε».  
Τώρα, ο Σεπούλβεδα θεωρεί πως εάν ο Ραχόι «εφαρμόσει όλα όσα ανακοίνωσε, θα μετατρέψει την Καταλονία σε ένα προτεκτοράτο της Ισπανίας. (Ο Ραχόι) διεκδικεί το δικαίωμα να προκηρύσσει εκλογές όποτε το αποφασίζει εκείνος, και συμπεριφέρεται ως Ρωμαίος ύπατος.  (Αλλά) δεν έχει την παραμικρή εξουσία ώστε να μιλάει για νομιμότητα, όντας ο ηγέτης ενός κόμματος με περισσότερους από 800 κατηγορούμενους για διαφθορά».
Υποστηρικτές της ανεξαρτησίας στους δρόμους της Βαρκελώνης (φωτό: REUTERS/ Gonzalo Fuentes)
Όσον αφορά το πάλαι ποτέ κραταιό Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας, και τον ηγέτη του Πέδρο Σάντσεθ, ο χιλιανός συγγραφέας εμφανίζεται κατηγορηματικός: «ο Σάντσεθ είναι μια από τις πιο στενάχωρες προσωπικότητες του ισπανικού σοσιαλισμού. Είχε κάνει λόγο για την άσκηση σκληρής αντιπολίτευσης κατά της δεξιάς. Οι όποιες παρεμβάσεις του είναι απόλυτα κενές περιεχομένου, τέσσερις ή πέντε ατάκες δίχως ουσία. Αυτή η καταλανική κρίση ενδέχεται να καταστήσει το Σοσιαλιστικό Κόμμα παντελώς ανάξιο λόγου, όπως συνέβη με το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για τον Σεπούλβεδα το μοναδικό που μπορεί να κάνει πλέον ο Καταλανός ηγέτης Κάρλες Πουτζδεμόν «είναι να διαλύσει τη Βουλή και να προκηρύξει εκλογές. Έχει ακόμα τη δυνατότητα να το κάνει. Μόνον έτσι θα μπορέσει να διασφαλίσει τις δημοκρατικές εγγυήσεις. Το ρήγμα στην κοινωνία είναι τεράστιο, με την επιστροφή του ισπανικού εθνικισμού. Γίναμε μάρτυρες ακόμα και της επιστροφής στις πλατείες της άκρας δεξιάς που νοσταλγεί τον φρανκισμό», προειδοποίησε.
Πηγή :   protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αράχωβα

  Οι προτάσεις του diakopes.gr  για δραστηριότητες, διαμονή και φαγητό έξω από τα συνηθισμένα