Περιπτώσεις και συνέπειες της αντιεπαγγελματικής συμπεριφοράς στο χώρο εργασίας από τους εργοδότες.
Η επίδειξη ανάρμοστης συμπεριφοράς στο χώρο εργασίας από τον εργοδότη προς τον εργαζόμενο, συναντάται πλέον συχνά σε όλες τις σύγχρονες επιχειρήσεις. Ακόμη και σε οργανισμούς του δημοσίου τομέα, όπου εργοδότης θεωρείται το Δημόσιο, παρατηρείται ανάρμοστη συμπεριφορά μεταξύ προϊσταμένων και υφισταμένων.
Η προσβλητική συμπεριφορά του εργοδότη θίγει την επαγγελματική, ψυχική και ηθική υπόσταση του εργαζομένου με σκοπό να τον εξωθήσει σε παραίτηση.
Η ανάρμοστη συμπεριφορά του εργοδότη
Η γενική υποχρέωση πρόνοιας του εργοδότη
Από το άρθρο 288 του Αστικού Κώδικα, πηγάζει η γενική υποχρέωση εκπλήρωσης των συμβατικών υποχρεώσεων, σύμφωνα με την καλή πίστη, τα χρηστά ήθη και τις συνθήκες που επιβάλλει ο κοινωνικός και οικονομικός σκοπός του δικαιώματος. Κατ’ επέκταση της υποχρέωσης αυτής αλλά και της γενικής υποχρέωσης πρόνοιας, ο εργοδότης οφείλει να σέβεται την τιμή, την υπόληψη και την αξιοπρέπεια του εργαζομένου, καθώς και να απέχει από κάθε πράξη ή παράλειψη, η οποία δύναται να προκαλέσει προσβολή της προσωπικότητάς του.
Ως εκ τούτου, δεν δικαιούται να επιδεικνύει:
υβριστική,
προσβλητική ή
μειωτική συμπεριφορά,
η οποία θα μπορούσε να βλάψει την προσωπικότητα του εργαζομένου και, κατά συνέπεια, να προκαλέσει δυσχέρειες επιβίωσης στον χώρο εργασίας.
Η καταχρηστική άσκηση του διευθυντικού δικαιώματος
Στα πλαίσια του διευθυντικού του δικαιώματoς ο εργοδότης έχει την εξουσία ελέγχου, επιπλήξεων και παρατηρήσεων προς τον εργαζόμενο, ώστε να επιτυγχάνεται η παραγωγική λειτουργία της επιχείρησης, χωρίς όμως να υπερβαίνει τα όρια που επιβάλλει η καλή πίστη.
Αν η συμπεριφορά του εργοδότη υπερβαίνει αυτά τα όρια, το διευθυντικό δικαίωμα ασκείται καταχρηστικά.
Η προσβολή της προσωπικότητας και η βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας
Σύμφωνα με τα ανωτέρω, οποιαδήποτε συμπεριφορά του εργοδότη δύναται να ερμηνευθεί ως προσβολή της προσωπικότητας του εργαζομένου, ακόμα και αν αυτή δεν αποσκοπεί στον εξαναγκασμό του σε παραίτηση αλλά υπερβαίνει τα όρια που επιβάλλει η καλή πίστη.
Η προσβλητική συμπεριφορά του εργοδότη είναι ιδιαίτερα βλαπτική, όταν καθιστά αντικειμενικά αδύνατη την εκπλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεων του μισθωτού στα πλαίσια μίας παραγωγικής συνεργασίας, ή επιφέρει τέτοια ηθική μείωση, ώστε η παραμονή του εργαζομένου στο χώρο εργασίας του να καθίσταται αδύνατη ή δυσχερής. Η συμπεριφορά δηλαδή του εργοδότη, ανεξάρτητα από την ύπαρξη αντίστοιχου δόλου, δύναται να επιδρά σε τέτοιο βαθμό στον ψυχικό κόσμο του εργαζομένου, ώστε να δημιουργεί γι' αυτόν ένα μη βιώσιμο περιβάλλον εργασίας.
Παράλληλα, η συμπεριφορά αυτή μετατρέπει επί τω χείρω και τους όρους εργασίας του, χωρίς τη δική του αποδοχή. Έχει κριθεί ότι ο εξαναγκασμός του εργαζομένου στην υπογραφή ορισμένου εντύπου, κατά την προσέλευση και αποχώρησή του από την υπηρεσία, μπορεί να συνιστά μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας του και παράλληλη προσβολή της προσωπικότητάς του, πηγάζουσα από την παράνομη παραβίαση της υποχρέωσης πρόνοιας του εργοδότη (ΑΠ 1479/2002).
Ο εξαναγκασμός του εργαζομένου σε παραίτηση
Η προσβλητική για την προσωπικότητα του εργαζομένου συμπεριφορά του εργοδότη δύναται να είναι απόλυτα εσκεμμένη, αποσκοπώντας στην πρόκληση της οικειοθελούς αποχώρησης του εργαζομένου, ώστε να αποφευχθεί η ανάληψη του οικονομικού βάρους της απόλυσης.
Ενδεικτικά, συνιστά ανάρμοστη συμπεριφορά του εργοδότη η στέρηση από τον εργαζόμενο κάθε καθήκοντος και ο εξαναγκασμός του να παραμένει στο χώρο εργασίας έως το πέρας του ωραρίου του χωρίς να έχει αντικείμενο εργασίας (ΕΦ ΘΕΣΣΑΛ 1764/1999).
Μία τέτοια συμπεριφορά, αν και δεν περιλαμβάνει λεκτική ή σωματική σύγκρουση, εντούτοις επιδρά στην ψυχολογία και την επαγγελματική δραστηριότητα του εργαζομένου, προσβάλλει την προσωπικότητά του και βλάπτει μονομερώς τους όρους εργασίας του με αποκλειστικό σκοπό να προκαλέσει την παραίτησή του.
Πηγή : nomikosodigos.info
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου