Τρίτη 19 Ιουνίου 2018

«Έλα μαζί μας στον αγώνα για μία κοινωνία χωρίς πολέμους και εκμετάλλευση»

Με επιτυχία το διήμερο της ΚΝΕ στη Βαυαρία. 



Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το διήμερο της ΚΝΕ στη Γερμανία, με σύνθημα: «100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ. Έλα μαζί μας στον αγώνα για μία κοινωνία χωρίς πολέμους και εκμετάλλευση», σε κάμπινγκ του Ιμμενρόιτ της Βαυαρίας, που διαμορφώθηκε με μεράκι και ενθουσιασμό.

Το πρόγραμμα του διημέρου ήταν πλούσιο και περιλάμβανε εκδηλώσεις, συζητήσεις, ομιλίες, αθλητικές δραστηριότητες, δραστηριότητες για τους μικρούς φίλους της ΚΝΕ, όπως και λαϊκά - παραδοσιακά γλέντια.
Οι εκδηλώσεις του διημέρου άνοιξαν το Σάββατο το πρωί, με την παρουσίαση της έκδοσης της Ιδεολογικής Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ «Στιγμές από τη ζωή και δράση της ΚΝΕ στην παρανομία», αναδεικνύοντας ότι ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες, η δράση των κομμουνιστών είναι καθοριστικός παράγοντας για την αντίσταση της εργατικής τάξης, του λαού και της νεολαίας.
Ακολούθησε παρουσίαση της Διακήρυξης της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια και για τη θέση του Κόμματος για τον πόλεμο στα γερμανικά, για να συζητηθούν αυτά τα καίρια ζητήματα και με τους Γερμανούς επισκέπτες του διημέρου.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η συζήτηση για τη συνεισφορά του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, με έλληνες μετανάστες και μετανάστριες.

Συζητήθηκε το ποια πρέπει να είναι η στάση του πρωτοπόρου εργάτη μέσα στο σωματείο του, πώς να παλεύει για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, ακόμα και αν βρίσκεται σε ξένη χώρα. Κατά τη συζήτηση, ήρθε σημαντική εμπειρία και από μαθητές για τη δουλειά, για την οργάνωση αγώνων στα σχολεία της Γερμανίας, όπως και από φοιτητές για το φοιτητικό κίνημα.
Με αφορμή τη βιβλιοπαρουσίαση για «Το γυναικείο ζήτημα, από την πρωτόγονη κοινωνία στην σύγχρονη εποχή» της Α. Κολοντάι, ξετυλίχτηκε μια πλούσια συζήτηση για τη θέση της γυναίκας στο σήμερα, τη διπλή καταπίεση που υφίσταται στον καπιταλισμό, τις αυταπάτες που καλλιεργεί το εκμεταλλευτικό σύστημα στις νέες κοπέλες και μητέρες. Στη διάρκεια της συζήτησης παρουσιάστηκαν και στοιχεία που είχαν μαζευτεί από πηγές και από ζωντανές μαρτυρίες από γυναίκες που έζησαν στη ΓΛΔ, αναδεικνύοντας την ανωτερότητα του σοσιαλισμού και σε αυτόν τον τομέα, καθώς και τα βήματα που πρέπει να γίνουν όταν πάρει η εργατική τάξη την εξουσία.
Με μεγάλο ενδιαφέρον και συγκίνηση παρακολούθησαν οι επισκέπτες του διημέρου τις ξεναγήσεις στην έκθεση για τη ζωή και δράση του Κόμματος και της Νεολαίας σε διάφορες χρονικές περιόδους, από τα τέλη της δεκαετίας του '40 έως τις μέρες μας. Οι φωτογραφίες και τα ιστορικά τεκμήρια έδωσαν μια ζωντανή εικόνα για τη ζωή των παιδιών της πολιτικής προσφυγιάς στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία και τη συμβολή τους στη σοσιαλιστική οικοδόμηση και από την πάλη των κομμουνιστών στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας.
Οι εκδηλώσεις του διημέρου ολοκληρώθηκαν με χαιρετισμούς εκπροσώπων της Σοσιαλιστικής Γερμανικής Εργατικής Νεολαίας (SDAJ) και του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας (TKP), με την προβολή βίντεο για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ και ομιλία του Άρη Ευαγγελίδη, μέλους του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

 Αποσπάσματα από την ομιλία του Άρη Ευαγγελίδη

«Η κατάσταση που βιώνουν η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα στην Ελλάδα δεν αποτελεί κάποια εξαίρεση στον κανόνα. Σε όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ εφαρμόζεται η ίδια στρατηγική, από δεξιές, φιλελεύθερες, σοσιαλδημοκρατικές και τις λεγόμενες αριστερές κυβερνήσεις... του "γλυκού νερού".

 Παντού, οι κυβερνήσεις, σύμφωνα με τους ενιαίους στόχους της ΕΕ, εντείνουν το βαθμό της εκμετάλλευσης, παντού ρίχνουν την τιμή της εργατικής δύναμης, τσακίζουν τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των λαών, παντού εκμεταλλεύονται τους μετανάστες ως ακόμα φτηνότερο εργατικό δυναμικό.
Αντίστοιχα, ενιαία είναι η επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα των νέων, δηλαδή η γραμμή της ακόμα πιο στενής πρόσδεσης της Εκπαίδευσης και της πανεπιστημιακής έρευνας στις ανάγκες της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων, η λειτουργία των σχολείων και των πανεπιστημίων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Όποια και να είναι η εκδοχή του, το παραμύθι των καπιταλιστικών παραδείσων στην ΕΕ, όπως της Γερμανίας, είναι για τα μικρά παιδιά. Αυτό το βιώνουν καθημερινά στο πετσί τους οι εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες μετανάστες, βιοπαλαιστές στη Γερμανία, όπως και οι μετανάστες από την Τουρκία, τις αραβικές χώρες, τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Κανείς δεν φεύγει από την πατρίδα του, τους φίλους και την οικογένειά του γιατί έχει καλό καιρό στη Φρανκφούρτη και τη Στουτγάρδη. Φεύγει γιατί το καπιταλιστικό σύστημα εκεί τον έχει καταδικάσει στη φτώχεια, την ανεργία και τη χαμοζωή. Έρχεται εδώ να αντιμετωπίσει τους μισθούς που φτάνουν μόνο για το νοίκι ή τα mini jobs.
Ταυτόχρονα, μεγαλώνει τα τελευταία χρόνια η τάση να έρχονται και πολλοί νέοι επιστήμονες για τους ίδιους ακριβώς λόγους. Γίνονται τμήμα του φθηνού και ευέλικτου επιστημονικού δυναμικού. Δηλαδή, εργατικού δυναμικού υψηλής ειδίκευσης. Φανερώνεται τι σημαίνει η περίφημη "Ελευθερία της κίνησης του εργατικού δυναμικού" της συνθήκης του Μάαστριχτ, δηλαδή ελευθερία για την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου σε επίπεδο ΕΕ.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, πρέπει να υπάρχει ισχυρό ΚΚΕ στη Γερμανία! Ισχυρό ΚΚΕ που παρεμβαίνει πλατιά ιδεολογικά και πολιτικά στους Έλληνες μετανάστες, που θα διαμορφώνει στέρεους πολιτικούς δεσμούς, ιδιαίτερα με τους νέους. ΚΚΕ ισχυρό οργανωτικά, ριζωμένο με περισσότερα μέλη στα εργοστάσια και τους τόπους δουλειάς, με ισχυρή ΚΝΕ, ιδιαίτερα στα ελληνικά σχολεία και τα πανεπιστήμια.
Ισχυρό ΚΚΕ που θα πρωτοστατεί, στο βαθμό που του αναλογεί, στην ανασυγκρότηση και αντεπίθεση του εργατικού - λαϊκού κινήματος στη Γερμανία σε ταξική γραμμή. Που θα πρωτοστατεί από τα κάτω στην οργάνωση της πάλης, με βάση τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων και των νέων, που θα προσπαθεί να καλλιεργεί πλατιά το ταξικό κριτήριο, που θα φωτίζει μέσα από την καθημερινή δράση, τους μικρούς και μεγάλους αγώνες, την ανάγκη ανατροπής του σάπιου και ξεπερασμένου καπιταλιστικού συστήματος, που γεννά μόνο κρίσεις, φτώχεια και ιμπεριαλιστικούς. Θα προβάλει την αναγκαιότητα, τη ρεαλιστικότητα και την επικαιρότητα του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.
Αυτά τα καθήκοντά μας και οι στόχοι μας για ισχυρό ΚΚΕ και ισχυρή ΚΝΕ στη Γερμανία, μας φέρνουν αντικειμενικά συνοδοιπόρους με ΚΚ στη χώρα, το DKP και τη SDAJ. Παρότι έχουμε διαφορές στη στρατηγική μας αντίληψη και στο Πρόγραμμα, ως ΚΚΕ και ΚΝΕ ευελπιστούμε και δουλεύουμε για την ισχυροποίησή τους, όπως κάναμε πριν από ορισμένους μήνες στις εκλογές και σε άλλες περιπτώσεις. Έχουμε καθαρό πως σε αυτές τις οργανώσεις βρίσκεται η ελπίδα για το Γερμανικό λαό.
Έχουμε, λοιπόν, το διεθνιστικό καθήκον να ισχυροποιήσουμε τη συντροφική συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων για σημαντικά ζητήματα, να δυναμώσουμε το συντονισμό και την κοινή δράση με το DKP και τη SDAJ, τόσο στα ζητήματα που αφορούν το κίνημα στη Γερμανία, όσο και στα ζητήματα του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος.
Σύντροφοι, εμείς μελετάμε την ιστορική πείρα όχι μόνο της χώρας μας, αλλά και των άλλων χωρών. Το λέμε αυτό, γιατί πριν από 100 χρόνια έγινε και εδώ στη Γερμανία μια επανάσταση, και παρ' όλο που τελικά ηττήθηκε, προσέφερε και αυτή πολύτιμα διδάγματα - με πρώτο και πιο σημαντικό πως χωρίς ισχυρό επαναστατικό κόμμα, πραγματική πρωτοπορία του αγωνιζόμενου λαού, δεν μπορεί να νικήσει η επανάσταση. Άρα, αυτό είναι το βασικό ζήτημα το καιρών μας, γύρω από το οποίο επικεντρώνουμε την προσοχή μας, στη χώρα μας και διεθνώς».

Πηγή : https://m.902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καταρρέουν οι μύθοι των ΑΠΕ

  ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΜΑΙΝΑΛΟΥ «Όταν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Συνασπισμός ψήφιζαν το Μάαστριχτ για την απελευθέρωση των αγορών, μας έλεγαν...