Ο Κοτζιάς αποκάλυψε ότι είχε αναγνωρίσει «μακεντόνσκι» γλώσσα και εθνότητα.
Πήγαινε γυρεύοντας η Ντόρα Μπακογιάννη στη Βουλή, με αποτέλεσμα να υποστεί συντριβή από τον Νίκο Κοτζιά, ο οποίος όχι μόνο αποκάλυψε ότι η ίδια είχε αποδεχτεί τον όρο «Μακεντόνσκι», δηλαδή «μακεδονική», ως προσδιοριστικό στοιχείο γλώσσας και εθνότητας του λαού των Σκοπίων αλλά και γιατί καταδικάστηκε η Ελλάδα στη Χάγη.
Η Ντόρα Μπακογιάννη ζήτησε με παρέμβασή της να καταθέσει ο υπουργός Εξωτερικών όλα τα έγγραφα, από το 1989 μέχρι και σήμερα, που αφορούν στο ζήτημα της ΠΓΔΜ.
Η κ. Μπακογιάννη κατέθεσε τρία έγγραφα σύμφωνα με τα οποία πρώτον, η ΝΔ, επί των ημερών της στο Υπουργείο Εξωτερικών, ποτέ δεν διαπραγματεύτηκε το «Μακεδονία-Σκόπια» ως ονομασία, δεύτερον, ποτέ δεν αποδέχθηκε κοινή επιτροπή για το περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων και τρίτον, αποτυπώνουν τη διάθεση της Ελλάδας να επιμείνει στο ζήτημα της ταυτότητας και να παρέμβει στο ζήτημα της γλώσσας.
Αμέσως μετά την ομιλία του υπουργού Εξωτερικών ακολούθησε η παρέμβαση της κ. Μπακογιάννη:
«Σάς είχα ζητήσει να μπορώ να απαντήσω στον κ. Κοτζιά διότι για θέματα τόσο σοβαρά, όπως είναι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, όταν γίνεται χρήση, κατά τον τρόπο με τον οποίο ο κ. υπουργός έκανε, επιλεκτικά διαβαθμισμένων εγγράφων, αυτά δημιουργούν εντυπώσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
»Ζήτησα χθες και προκάλεσα τον κ. Κοτζιά να καταθέσει το σύνολο των εγγράφων.
»Ούτως ή άλλως κλείνει η συμφωνία, εδώ είμαστε να πάμε στη Βουλή, ο κάθε συνάδελφος να έχει τη δυνατότητα, από το 1989 που επικαλέστηκε ο κ. Κοτζιάς, μέχρι σήμερα -και τα δικά του- να τα δούμε. Οφείλω όμως εγώ να καταθέσω τρία έγγραφα τα οποία δεν είναι διαβαθμισμένα κύριε Κοτζιά».
Πρόεδρος Βουλής: «Τα οποία δεν θα τα αναγνώσετε. Να καταθέσετε τα έγγραφα με τον τίτλο τους. Δεν υπάρχει τέτοια διαδικασία».
Μπακογιάννη: «Το πρώτο έγγραφο είναι η αιτιολογική έκθεση της απόφασης της Χάγης -επειδή αναφέρθηκε ο κ. Κοτζιάς στο «Μακεδονία-Σκόπια»- που λέει ρητά ότι «η Ελλάς πάραυτα αρνήθηκε την πρόταση του «Μακεδονία-Σκόπια».
»Είναι στο αιτιολογική της Χάγης ώστε ο κ. Κοτζιάς να μην χρησιμοποιεί πράγματα για τα οποία δεν ξέρει τι λέει.
»Το δεύτερο είναι μια δική μου επιστολή προς τον κ. Μιλοσόσκι. Με την υπογραφή μου, δικαιούμαι να την δώσω.
»Στην οποία επιστολή αναφέρει γιατί η Ελλάς αρνείται κοινή επιτροπή (σ.σ. για τα σχολικά βιβλία).
»Και λέω ότι «θέλω να τονίσω ότι η ιστορία είναι μια επιστήμη που δεν γράφεται από επιτροπές και η Ελλάς αρνείται να αποδεχθεί αυτή την πρόταση». Το καταθέτω.
»Το τρίτο, είναι ένα χαρτί μη διαβαθμισμένο της αμερικανικής πρεσβείας. Όπου λέει ο Αμερικανός πρέσβης στα Σκόπια ότι είδε τον κ. Γκρουέφσκι και κάνει μια αναφορά προς το κέντρο και λέει ο Γκρουέφσκι -διότι εμείς με τον Γκρουέφσκι διαπραγματευτήκαμε δεν είχαμε την τύχη του κ. Κοτζιά να διαπραγματευτούμε με τον Ζάεφ- ότι οι Έλληνες επιμένουν στο θέμα της identity, δηλαδή, που αφορά στην ιθαγένεια και θέλουν να βάλουν χέρι στη γλώσσα μας.
»Αυτά γράφει ο Γκρουέφσκι στον Αμερικανό πρέσβη.
»Και δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι επί Νέας Δημοκρατίας, αυτό δεν ήταν θέμα! Ο κ. Κοτζιάς να τα καταθέτει όλα κ. Πρόεδρε!».
Απάντηση Κοτζιά
Απαντώντας στην επιστολή που επικαλέστηκε η κ. Μπακογιάννη, ο κ. Κοτζιάς θύμισε το περιεχόμενο τηλεγραφήματος στις 20/9/2008 που ανέφερε:
«Στο σημείο αυτό έγινε λόγος εκ μέρους της κυρίας υπουργού για τον όρο «Μακεντόνσκι» ως προσδιοριστικό στοιχείο γλώσσας και εθνότητας του λαού των Σκοπίων».
«Δεν ήθελα να το διαβάσω, το αποδεχθήκατε», είπε ο Ν. Κοτζιάς, που πρόσθεσε:
«Για τα βιβλία, ακόμα και με την Αλβανία επί Σαμαρά ξεκίνησε η κοινή επιτροπή που βλέπει τα βιβλία της Αλβανίας.
»Τώρα αν ο Σαμαράς έκανε το έγκλημα που μου χρεώνετε εμένα, 5 χρόνια πριν από εμένα, βάλτε τον μέσα. Τι φταίω εγώ.
»Της κ. Μπακογιάννη της αρέσει να κάνει προσωπικές επιθέσεις σε εμένα. Πιστεύω ότι δεν νιώθει άνετα με αυτά που κάθε φορά αποκαλύπτω».
Και ο υπουργός Εξωτερικών κατέληξε:
«Σε ο,τι αφορά τη Χάγη, σας θυμίζω ότι πήγαμε σε ένα διεθνές δικαστήριο το οποίο το χάσαμε εξαιτίας σας, γιατί βγήκατε από το Βουκουρέστι που δεν χρειάστηκε να κάνουμε χρήση του βέτο χάρη στην εξαιρετική πολιτική που έκανε ο κ. Καραμανλής μέσα στο Συμβούλιο, γιατί είναι μόνο πρωθυπουργοί στο Συμβούλιο και πήρε 17 χώρες μαζί του.
»Και βγήκατε εσείς μετά να καμαρώνετε ότι βάλατε βέτο, που δεν είχατε βάλει (βέτο) και καταδικάστηκε η Ελλάδα από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για ένα βέτο που δεν το βάλατε.
»Και αυτό το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με την απόφαση που πήρε, μάς δυσκόλεψε στις διαπραγματεύσεις, διότι βρήκαμε μια απόφαση που δέσμευε τη χώρα. Τα δικά σας τετελεσμένα τα επικαλείστε για να μας κάνετε κριτική».
Πηγή : m.tribune.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου