Προσπαθούσαν χρόνια να συγκαλύψουν τους κινδύνους που επιφέρει.
Τα τελευταία χρόνια έχουμε ακούσει για τις συνέπειες της κατανάλωσης ζάχαρης στην διατροφή μας.
Έχει συνδεθεί με την παχυσαρκία, τις καρδιοπάθειες και φυσικά με την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.
Μάλιστα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ έχουν προειδοποιήσει ότι εθιζόμαστε σε αυτή με τον ίδιο τρόπο που εθίζονται οι χρήστες ναρκωτικών στην κοκαΐνη, καθώς αυξάνει τα επίπεδα της ντοπαμίνης στον οργανισμό μας με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.
Μόνο που ο «πόλεμος» εναντίον της ζάχαρης είναι σχετικά καινούργιος, παρόλο που οι αρνητικές συνέπειές της ήταν γνωστές και παλαιότερα.
Έχει συνδεθεί με την παχυσαρκία, τις καρδιοπάθειες και φυσικά με την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.
Μάλιστα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ έχουν προειδοποιήσει ότι εθιζόμαστε σε αυτή με τον ίδιο τρόπο που εθίζονται οι χρήστες ναρκωτικών στην κοκαΐνη, καθώς αυξάνει τα επίπεδα της ντοπαμίνης στον οργανισμό μας με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.
Μόνο που ο «πόλεμος» εναντίον της ζάχαρης είναι σχετικά καινούργιος, παρόλο που οι αρνητικές συνέπειές της ήταν γνωστές και παλαιότερα.
Στο παρακάτω βίντεο της καμπάνιας Sugar is Killing Us μπορείτε να δείτε τις αρνητικές επιπτώσεις της ζάχαρης στον οργανισμό μας.
Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης (JAMA), την δεκαετία του 1960 η βιομηχανία της ζάχαρης είχε δώσει σε τρεις επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ δεκάδες χιλιάδες δολάρια για να εκδώσουν έρευνα που να συνδέει την καρδιοπάθεια με τα λιπαρά στα γαλακτοκομικά και όχι με την ζάχαρη. Η αποκάλυψη προέκυψε μετά από έρευνες στα αρχεία του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο, όπου εντοπίστηκαν αρχεία που αποδείκνυαν ότι η Αμερικανική Ένωση Ζάχαρης είχε δώσει περίπου 50.000 δολάρια στους επιστήμονες για να συγκαλύψουν τις αρνητικές επιπτώσεις της κατανάλωσης ζάχαρης στην υγεία της καρδιάς.
Με αυτό τον τρόπο επιβεβαιώνεται και η θεωρία συνωμοσίας γύρω από το συγκεκριμένο προϊόν, ενώ εγείρονται ερωτηματικά και για άλλες έρευνες που «αθωώνουν» κατά καιρούς τρόφιμα που οι γιατροί μας συνιστούσαν να αποφεύγουμε.
Ο Guardian συνομίλησε με την καθηγήτρια διαιτολογίας από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, Μαριόν Νεστλέ (όχι, δεν έχει σχέση με την γνωστή εταιρεία τροφίμων), η οποία εξήγησε ότι οι βιομηχανίες τροφίμων καθοδηγούν και σήμερα τις έρευνες των επιστημόνων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση στον κόσμο σχετικά με το τι είναι ωφέλιμο προς κατανάλωση και τι επιβλαβές. Παρ' όλο που το φαινόμενο είναι συχνό, τέτοιου είδους αποκαλύψεις είναι ελάχιστες.
Για παράδειγμα, το Associated Press είχε αποκαλύψει τον Ιούνιο ότι το λόμπι των ζαχαρωτών είχε πληρώσει ερευνητές για να καταλήξουν στο εξής συμπέρασμα: «τα παιδιά που τρώνε γλυκά σνακ είναι πιο αδύνατα σε σχέση με εκείνα που δεν τρώνε».
Το 2015, οι New York Times έβγαλαν στην δημοσιότητα ότι η Coca Cola είχε ξοδέψει εκατομμύρια δολάρια για να συγκαλύψει το γεγονός ότι η υπερκατανάλωση ζάχαρης συνδέεται με την παχυσαρκία.
Η ζάχαρη εξίσου επικίνδυνη με το τσιγάρο και το αλκοόλ
Σύμφωνα με νέα στοιχεία και έρευνες ειδικών, η ζάχαρη είναι τόσο επικίνδυνη όσο το τσιγάροή το αλκοόλ! Ο δρ. Λούστινγκ του πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο τονίζει ότι η ζάχαρη, εκτός των «γνωστών παρενεργειών» όπως ο διαβήτης ή η παχυσαρκία, μπορεί να είναι υπεύθυνη ακόμη για καρδιοπάθειες αλλά και για κοινές μορφές καρκίνου. Εξαιτίας των συνεπειών που μπορεί να επιφέρει, δεν διστάζει να την χαρακτηρίσει ως «τοξική» και «δηλητήριο»!
Οι ειδικοί, όταν αναφέρονται στην «ζάχαρη», δεν εννοούν μόνο την κλασσική κρυσταλλική ζάχαρη που χρησιμοποιούμε στον καφέ μας αλλά και όλα τα γλυκαντικά πρόσθετα που περιέχονται στις επεξεργασμένες τροφές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το «σιρόπι καλαμποκιού» το οποίο θεωρείται ιδιαιτέρως επιβλαβές.
Οι επιστήμονες εξηγούν πως ο οργανισμός μεταβολίζει διαφορετικά 100 θερμίδες γλυκόζης που υπάρχουν στις φυσικές τροφές όπως το ψωμί και διαφορετικά 100 θερμίδες ζάχαρης. Στη πρώτη περίπτωση, η γλυκόζη των φυσικών τροφών μεταβολίζεται απ’ όλα τα κύτταρα του οργανισμού, ενώ η φρουκτόζη της ζάχαρης αποκλειστικά από το ήπαρ το οποίο την μετατρέπει σε λίπος προκαλώντας μια κατάσταση που είναι γνωστή ως «αντοχή στην ινσουλίνη». Αυτό το αποτέλεσμα του μεταβολισμού θεωρείται υπεύθυνο για το πρόβλημα της παχυσαρκίας, το διαβήτη, τις καρδιοπάθειες καθώς και για ορισμένους τύπους καρκίνου.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ των «Νέων», οι διεθνείς οδηγίες σχετικά με την κατανάλωση της ζάχαρης συνιστούν μείωση των θερμίδων που προέρχονται από ζάχαρη σε 150 θερμίδες την ημέρα για τους άντρες και 100 για τις γυναίκες. Αυτό πρακτικά, σημαίνει 9 κουταλάκια το πολύ για τους άντρες και μέχρι 6 για τις γυναίκες. Ιδιαίτερη προσοχή συστήνεται στον έλεγχο των επεξεργασμένων τροφών για την ύπαρξη πρόσθετων γλυκαντικών ουσιών, οι οποίες βρίσκονται σε προϊόντα που καταναλώνουμε καθημερινά όπως τα αναψυκτικά, οι φρυγανιές, τα φαινομενικά «υγιεινά» δημητριακά μέχρι και οι βρεφικές κρέμες!
Τα «γλυκά» δεδομένα:
-Η ζάχαρη δίνει 4 θερμίδες ανά γρ. ή 20 θερμίδες ανά κουταλάκι
-Κάθε Έλληνας καταναλώνει 16 κιλά ζάχαρης τον χρόνο κατά μέσο όρο
-Οι Έλληνες παίρνουν το 25% των θερμίδων τους από τη ζάχαρη, έναντι του συνιστώμενου 10%
-1 κουτάκι αναψυκτικό περιέχει έως 7 κουταλάκια ζάχαρη
-1 επιδόρπιο γιαουρτιού με φρούτα περιέχει έως 4,5 κουταλάκια ζάχαρη
Πώς να μειώσετε τη ζάχαρη:
1. Να κόψετε εντελώς τα αναψυκτικά με ζάχαρη.
2. Να μειώσετε τις καραμέλες, τις τσίχλες με ζάχαρη, τις σοκολάτες και τα γλυκά.
3. Να διαλέγετε τα δημητριακά πρωινού με προσοχή, ελέγχοντας τη ζάχαρη που περιέχουν.
4. Να δίνετε στα παιδιά περισσότερο γάλα και νερό παρά χυμούς και ροφήματα του εμπορίου.
5. Να αποφεύγετε τα ντρέσινγκ και τις κέτσαπ.
6. Να αποφεύγετε την προσθήκη σιροπιού στον καφέ σας.
7. Να ελέγχετε τη λίστα των συστατικών σε κάθε τρόφιμο του εμπορίου. Εάν η ζάχαρη είναι μέσα στα πρώτα, το προϊόν έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αυτή (η ζάχαρη μπορεί να εμφανίζεται με άλλα ονόματα, όπως γλυκόζη, ντεξτρόζη, σουκρόζη κ.ά.).
8. Να τρώτε για κολατσιό φρέσκα φρούτα ή φυσικό χυμό, τυρί ή γιαούρτι χαμηλών λιπαρών και κράκερ ολικού αλεύρου αντί για μπισκότα, παγωτό ή κέικ.
9. Να μην ξεχνάτε ότι ορισμένα «αθώα» γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως τα επιδόρπια γιαουρτιού, περιέχουν συνήθως πολλή ζάχαρη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου