Τρίτη 24 Απριλίου 2018

Μάθετε τι λέει για εσάς το.... αφεντικό σας !!!

Απεριόριστη πρόσβαση σε συγκεκριμένα δεδομένα, για τους εργαζόμενους... 


Στις 25 Μάη τίθεται σε εφαρμογή η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία με την οποία οι πολίτες θα έχουν δικαίωμα για απεριόριστη πρόσβαση σε συγκεκριμένα δεδομένα. 
Σύμφωνα με το νέο κανονισμό για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, ο κάθε εργαζόμενος θα μπορεί να μάθει τι πληροφορίες έχει συγκεντρώσει για εκείνον η εταιρεία του.

Εάν ένας εργαζόμενος καταθέσει αίτημα ο εργοδότης θα είναι υποχρεωμένος εντός τριάντα ημερών να δημιουργήσει ένα αρχείο με όλες τις πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει. 
Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται όλα τα email που αφορούν στον εργαζόμενο, αλλά και 
  • αξιολογήσεις, 
  • συνεντεύξεις, 
  • αρχεία μισθοδοσίας, 
  • άδειες, 
  • πειθαρχικά παραπτώματα, 
  • πληροφορίες από ηλεκτρονικούς υπολογιστές, 
  • υλικό από κάμερες κυκλοφορίας και 
  • αρχεία από τηλεφωνικές κλήσεις από και προς τον ενδιαφερόμενο.

Το δικαίωμα αυτό υπήρχε ήδη, όμως ο ενδιαφερόμενος έπρεπε να πληρώσει ένα μικρό ποσό για να λάβει τις πληροφορίες, ενώ, πλέον, ο χρόνος αναμονής μειώνεται από τις 40 στις 30 ημέρες. 
Πιο σημαντικό είναι, όμως, ότι η νέα νομοθεσία εισάγει αυστηρές ποινές για τις εταιρείες που δεν συμμορφώνονται. Τα πρόστιμα που προβλέπονται θα μπορούσαν να κοστίσουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ. 
Επιπλέον, η εταιρεία δεν έχει δικαίωμα να δώσει τα δεδομένα άλλου υπαλλήλου σε όποιον κάνει το εν λόγω αίτημα.
Υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις στα δεδομένα που μπορούν να δώσουν οι εταιρείες στους εργαζόμενούς τους. Ανάμεσα σε αυτά είναι πληροφορίες που σχετίζονται με εμπορικά μυστικά, οτιδήποτε σχετίζεται με τρέχοντα θέματα διοίκησης (όπως απολύσεις και αναδιάρθρωση), εμπιστευτικές πληροφορίες με δικηγόρους, ιατρικά αρχεία ή προσωπικά δεδομένα που βρίσκονται υπό επεξεργασία για νομικές ή φορολογικές υποθέσεις.
Πηγή : www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καταρρέουν οι μύθοι των ΑΠΕ

  ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΜΑΙΝΑΛΟΥ «Όταν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Συνασπισμός ψήφιζαν το Μάαστριχτ για την απελευθέρωση των αγορών, μας έλεγαν...