Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

«Απλήρωτη εργασία και κάτεργα παντού, αυτή είναι η σαπίλα του καπιταλισμού»

Πολύμορφες κινητοποιήσεις για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. 


Από την πορεία των μεταλλεργατών προς το ΥΕΝ στον Πειραιά

Σε στάσεις εργασίας, κινητοποιήσεις, συζητήσεις και ημερίδες προχωρούν Συνδικάτα και Επιτροπές Αγώνα από τον κλάδο του Μετάλλου σήμερα Τετάρτη 25 Απρίλη, Μέρα Πανελλαδικής Δράσης για τις συνθήκες Υγιεινής και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Σε αυτή την κατεύθυνση τα Παραρτήματα Πειραιά και Σαλαμίνας του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, καθώς και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, στο πλαίσιο στάσης εργασίας που ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι πραγματοποίησαν συγκέντρωση στις Δεξαμενές Βασιλειάδη στον Πειραιά.
Στη συνέχεια με πορεία έφτασαν στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, όπου αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον γγ του Υπουργείου Διονύση Τεμπονέρα και με τον γραμματέα του ΣΕΠΕ Παναγιώτη Κορφιάτη, ενώ τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν: 
«Απλήρωτη εργασία και κάτεργα παντού, αυτή είναι η σαπίλα του καπιταλισμού» και 
«Εργατιά μπροστά, τώρα μια γροθιά, γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά».
Αμέσως μετά τη συνάντηση, η αντιπροσωπεία ενημερώνοντας τους μεταλλεργάτες, ότι πέρα από μια προφορική δέσμευση από την πλευρά του Υπουργείου ότι θα φτιάξει μια λίστα με τα ονόματα των ανθρώπων που εργάζονταν στο πλοίο με τον αμίαντο «Moby Love» προκειμένου να παρακολουθούνται ιατρικά, δεν υπήρξε καμία άλλη δέσμευση στα αιτήματα που έθεσαν οι μεταλλεργάτες. Μάλιστα όπως κατήγγειλαν για το συγκεκριμένο πλοίο, που έχει αποπλεύσει εδώ και δεκαπέντε ημέρες, χθες βγήκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες απαγορευτικό απόπλου. Τέλος η αντιπροσωπεία κάλεσε τους μεταλλεργάτες σε συνέχιση του αγώνα και ενίσχυση αυτής της προσπάθειας Σωματείων από τον κλάδο για την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, καθώς και για την εφαρμογή της ΣΣΕ.
Επίσης σήμερα:
- Το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας θα πραγματοποιήσει στις 5 μ.μ. μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας.
- Η Επιτροπή Αγώνα Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας διοργανώνει στις 7 μ.μ., στην αίθουσα «Μπεναρόγια» του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, ημερίδα για τα ζητήματα της προστασίας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.
- Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά συμμετέχει στην πρωτοβουλία, οργανώνοντας στις 6 μ.μ., στα γραφεία του, ημερίδα με θέμα «Τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας υπόθεση πάλης για το εργατικό κίνημα, κόντρα στην πολιτική του κεφαλαίου».
- Στη Μαγνησία, το Συνδικάτο Μετάλλου θα πραγματοποιήσει παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας, απαιτώντας να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι στους χώρους δουλειάς, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας θα γίνει νέα ευρεία σύσκεψη στα γραφεία του, προκειμένου να οργανωθεί η περαιτέρω παρέμβαση για το θέμα, σε σύνδεση με τη συνολικότερη πάλη που δίνουν τα ταξικά συνδικάτα.
- Στην Πάτρα, το κλαδικό Συνδικάτο και τα σωματεία στη «Frigoglass» και την «Ελλάς Καν» θα κάνουν επίσης παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας.
- Στη Φθιώτιδα, το Συνδικάτο Μέταλλου, αξιοποιώντας την απεργία που έχουν κηρύξει σήμερα τα σωματεία στη ΛΑΡΚΟ ενάντια στην ιδιωτικοποίησή της, αναδεικνύει ταυτόχρονα την ανάγκη οργάνωσης της πάλης για την υπογραφή ΣΣΕ και την εφαρμογή μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.
Την πρωτοβουλία για την Μέρα Πανελλαδικής Δράσης για τις συνθήκες Υγιεινής και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς πήρε το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας.
Σε κοινή ανακοίνωσή τους, τα Συνδικάτα Μετάλλου Αττικής, Πάτρας, Λάρισας, Φθιώτιδας, Μαγνησίας, Ευβοίας και τα Σωματεία «Frigoglass» και «Ελλάς Καν» απηύθυναν κάλεσμα προς όλα τα σωματεία, τους συνδικαλιστές και τους εργαζόμενους του κλάδου να στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια, «να υπάρξει συντονισμός στον κλάδο, να είναι η φωνή μας ενιαία και δυνατή, να ταράξουμε τα νερά, να φέρουμε στο προσκήνιο με κάθε τρόπο την ανάγκη λήψης μέτρων σε κάθε χώρο δουλειάς και την καθιέρωση σε υψηλή προτεραιότητα, σταθερά στη δράση μας, του κρίσιμου αυτού ζητήματος».
https://m.902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καταρρέουν οι μύθοι των ΑΠΕ

  ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΜΑΙΝΑΛΟΥ «Όταν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Συνασπισμός ψήφιζαν το Μάαστριχτ για την απελευθέρωση των αγορών, μας έλεγαν...