Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

«Σε ξενίζει …. Μοιράσου το μαζί μας!»

ΔΥΟ ΝΕOΙ «ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ» ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ !!! 


Δύο νέα είδη ψαριών, το Abudefduf sexfasciatus και το Acanthurus sohal ή αλλιώς ψάρι χειρουργός, εντοπίστηκαν στη Μεσόγειο, στο πλαίσιο του προγράμματος της iSea, «Σε ξενίζει …. Μοιράσου το μαζί μας!».
Τα δύο ψάρια εντοπίστηκαν στην Ελλάδα από ερασιτέχνες αλιείς οι οποίοι στη συνέχεια έστειλαν τις φωτογραφίες στην ομάδα της iSea, από την οποία έγινε οπτική αναγνώριση.
   Το Acanthurus sohal ή αλλιώς ψάρι            χειρουργός. 
Το ψάρι χειρουργός, μετά την αλίευσή του στάλθηκε στην iSea και, σε συνεργασία με το Τμήμα Οικολογίας και Εξελικτικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, έγινε και η γενετική ταυτοποίηση του είδους.
«Η φυσική εξάπλωση των δύο ειδών εντοπίζεται στον Ινδο-Ειρηνικό ωκεανό και στην Ερυθρά θάλασσα, ωστόσο η απουσία καταγραφών και των δύο ειδών κοντά στη Διώρυγα του Σουέζ κάνει τους επιστήμονες να πιστεύουν πως η καταγραφή τους είναι αποτέλεσμα απελευθέρωσης από κάποιο ενυδρείο, καθώς και τα δύο είδη είναι αρκετά εμπορικά και διάσημα για τη χρήση τους σε ενυδρεία», εξήγησε στη Greenagenda.gr ο Γιάννης Γιώβος, ερευνητής της iSea.
Το Abudefduf sexfasciatus
Όπως σημείωσε ο ίδιος, και τα δύο είναι αρκετά απαιτητικά και επιθετικά με άλλα ψάρια με αποτέλεσμα να συνιστώνται προς αγορά μόνον σε έμπειρους ιδιοκτήτες.
Οι βιολογικοί εισβολείς θεωρούνται σήμερα από τις μεγαλύτερες απειλές για τα θαλάσσια οικοσυστήματα, προκαλώντας τεράστιες ζημιές τόσο στην τοπική βιοποικιλότητα όσο και στη τοπική οικονομία, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις απειλούν ακόμα και την ανθρώπινη υγεία.
Στη Μεσόγειο θάλασσα έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα περισσότεροι από 1.000 βιολογικοί εισβολείς, με το μεγαλύτερο ποσοστό να έχει εισέλθει από τη Διώρυγα του Σουέζ (λεσσεψιανοί μετανάστες), ενώ κάποια είδη έχουν μεταφερθεί με το έρμα των πλοίων, λόγω του εμπορίου για ενυδρεία αλλά και μέσω της ιχθυοκαλλιέργειας.
Η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας των επιφανειακών υδάτων της Μεσογείου έχει διευκολύνει σημαντικά την είσοδο και την επέκταση των λεσσεψιανών μεταναστών σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο γεγονός που παρατηρείται και σε ορισμένα αυτόχθονα Μεσογειακά θερμόφιλα είδη που επεκτείνονται βόρεια, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη βόρεια επέκταση του σκάρου (Sparisoma cretense)», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Nίκος Δούμπας, ερευνητής της iSea.

Η iSea ξεκίνησε τον Μάιο του 2016 το πρόγραμμα έρευνας πολιτών «Σε ξενίζει .... Μοιράσου το μαζί μας!» με στόχο τη μελέτη της εξάπλωσης των θαλάσσιων βιολογικών εισβολέων στις ελληνικές θάλασσες.
Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 300 θαλάσσια ξενικά είδη μεταξύ των οποίων αρκετά είδη λαγοκέφαλων, που είναι τοξικά για τον άνθρωπο και η κατανάλωση μπορεί να επιφέρει μέχρι και θάνατο, το σουπιοκαλάμαρο (Sepioteuthis lessoniana), η δηλητηριώδης Μέδουσα νομάδας (Phopilema nomadic) και πιο πρόσφατα το διάσημο λεονταρόψαρο.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, χρήστες της θάλασσας (επαγγελματίες/ερασιτέχνες αλιείς, δύτες, τουρίστες κ.α) από όλη την Ελλάδα στέλνουν τις παρατηρήσεις τους με θαλάσσια είδη που δεν γνωρίζουν και η ομάδα του προγράμματος τα αναγνωρίζει και καταγράφει όσες παρατηρήσεις έχουν ενδιαφέρον. Στα δύο χρόνια που λειτουργεί το πρόγραμμα έχει συνεισφέρει σημαντικά στην επιστημονική γνώσηκαταγράφοντας 4 νέα θαλάσσια ξενικά είδη στην Ελλάδα, εκ των οποίων 3 έχουν παρατηρηθεί για πρώτη φορά στη Μεσόγειο. Για να στηρίξετε την προσπάθεια της iSea επισκεφτείτε το γκρουπ του προγράμματος στο Facebook και στείλτε τις παρατηρήσεις σας.

http://greenagenda.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καταρρέουν οι μύθοι των ΑΠΕ

  ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΜΑΙΝΑΛΟΥ «Όταν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Συνασπισμός ψήφιζαν το Μάαστριχτ για την απελευθέρωση των αγορών, μας έλεγαν...