Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

Κλείνει το.... μονοπώλιο ???*

Ραγδαίες εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ: Αγωνία για τους 1.000 εργαζόμενους. 



* Το 2005 ήταν η μόνη ευρωπαϊκή εταιρεία που παρήγαγε νικέλιο από αυτόχθονες πηγές, ενώ κάλυπτε το 6% της πανευρωπαϊκής ζήτησης σε νικέλιο.


Στον αέρα βρίσκονται τόσο η ΛΑΡΚΟ όσο και οι 1.000 εργαζόμενοί της σύμφωνα με επίσημη παραδοχή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη.

Το Φεβρουάριο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε προσφυγή της ΛΑΡΚΟ εις βάρος απόφασης με την οποία καλείται να επιστρέψει στο ελληνικό Δημόσιο κρατικές ενισχύσεις 136 εκατ. ευρώ.

Όλους τους προηγούμενους μήνες οι χειρισμοί της κυβέρνησης για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της πολύπαθης ελληνικής βιομηχανίας νικελίου, απορρίπτοντας οποιαδήποτε άλλη λύση, την οδήγησαν στα πρόθυρα του λουκέτου.

«Η πρόσφατη καταδικαστική απόφαση δημιουργεί ένα νέο τοπίο. Όλα τα σενάρια είναι πλέον ανοιχτά», είπε χθες ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης στη διάρκεια σύσκεψης που συγκάλεσε με τη συμμετοχή βουλευτών του Νομού Φθιώτιδας, Ευβοίας, δημάρχων και εκπροσώπων εργαζομένων, δείχνοντας πως το μέλλον της εταιρείας είναι αβέβαιο.

Να σημειωθεί ότι η υπόθεση της ΛΑΡΚΟ προκαλεί αρνητικές παρενέργειες και στη ΔΕH. Η εταιρία δεν εισπράττει ακόμη και τα χρέη των 240 εκατ. ευρώ που ρυθμίστηκαν.

Τα οικονομικά μεγέθη της ΛΑΡΚΟ επηρεάζονται κατά 75% από την πορεία της διεθνούς τιμής του νικελίου. Η σημερινή διοίκηση, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής το περασμένο καλοκαίρι, είχε κάνει γνωστό ότι μείωσε το κόστος παραγωγής από τις 14.500 δολάρια τον τόνο στις 12.500 δολάρια. Εκείνη την περίοδο, οι διεθνείς τιμές του μετάλλου ήταν στις 9.000 με 10.000 δολάρια. Τώρα κινούνται γύρω στις 13.350 με 13.400 δολάρια τον τόνο.

Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στην κατηγορία των προβληματικών επιχειρήσεων και προφανώς δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σε αυτή την υποχρέωση, με δεδομένες τις τεράστιες ζημίες που συσσωρεύει.

Εκτιμάται ότι αυτές ανέρχονται γύρω στα 75 με 80 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ενώ σε διευθέτηση έχει τις οφειλές της, ύψους 240 εκατ. ευρώ προς τη ΔEH.

Το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 55,2%, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας το 33,4% και η ΔΕH το 11,4%.
fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Περιοχή Λιβάδι Αράχωβας

  Μια αηδία με σκέτο χώμα Έγινε μια αηδία με τσιμέντο και χώμα !!! 😁😁😁