Υπεράνω ελέγχων και λογοδοσίας η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα !
Για ακόμη μία φορά η ΕΚΤ αρνήθηκε να παράσχει τις πληροφορίες που ζητήθηκαν από τις ελεγκτικές αρχές της Ε.Ε., διατρανώνοντας ότι είναι υπεράνω ελέγχων και λογοδοσίας.
Στην έκθεσή του για την εποπτεία των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών -που δόθηκε στη δημοσιότητα- το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συμβούλιο (ΕΕΣ) υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι η ΕΚΤ δεν έδωσε στους αξιωματούχους του πλήρη πρόσβαση σε σημαντικά έγγραφα και στοιχεία που ζητήθηκαν, περιορίζοντας την έκταση και την αποτελεσματικότητα του ελέγχου που αυτό πραγματοποίησε.
Ετσι οι παρατηρήσεις και τα συμπεράσματά του στην έκθεση έχουν προσωρινό και γενικό χαρακτήρα ενώ η επί του πρακτέου επιβεβαίωση της αποτελεσματικότητας της ΕΚΤ στη διαχείριση κρίσεων ήταν αδύνατη.
Δεν ήταν η πρώτη φορά που το ΕΕΣ «έφαγε πόρτα» από την ΕΚΤ. Τον περασμένο Νοέμβριο στην έκθεσή του για την αποτελεσματικότητα των ελληνικών προγραμμάτων διάσωσης οι Ευρωπαίοι ελεγκτές δήλωσαν αδυναμία αποτίμησης του ρόλου της ΕΚΤ.
Αιτία ήταν η περιορισμένη πρόσβαση στα ντοκουμέντα που ζητήθηκαν από την ΕΚΤ.
Πέρσι ακόμη ο ΕΕΣ εξέφρασε την ανησυχία του για την έλλειψη πρόσβασης σε αρκετά έγγραφα κατά τη διάρκεια ελέγχου στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της ΕΚΤ.
Ανάλογο «στοπ» σε έγγραφα που ζητήθηκαν μπήκε σε ελεγκτές της Ε.Ε. και από το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (SRB ) της ΕΚΤ.
Παρά τα εμπόδια που έβαλε η ΕΚΤ, η έκθεση των ελεγκτών της Ε.Ε. διαπίστωσε πάντως ελλείψεις στις διαδικασίες που αυτή χρησιμοποιεί για να αναγνωρίζει τραπεζικά προβλήματα σε πρώιμο στάδιο και για να ανταποκριθεί σε μια κρίση.
Σύμφωνα με τους ελεγκτές, το επιχειρησιακό πλαίσιο της ΕΚΤ για τη διαχείριση κρίσεων παρουσιάζει ορισμένες αδυναμίες και υπάρχουν ενδείξεις αναποτελεσματικής εφαρμογής του.
«Οι κατευθυντήριες οδηγίες για τις αξιολογήσεις έγκαιρης παρέμβασης δεν είναι επαρκώς αναπτυγμένες και δεν καθορίζουν αντικειμενικά κριτήρια ή δείκτες βάσει των οποίων θα μπορούσε να διαπιστωθεί αν μια τράπεζα έχει περιέλθει σε κατάσταση κρίσης. Δεν υπάρχει καθοδήγηση σχετικά με το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος άσκησης των εξουσιών που διαθέτει η ΕΚΤ στο πλαίσιο συγκεκριμένων σεναρίων και οι κατευθυντήριες οδηγίες για την αξιολόγηση του κατά πόσον ένα ίδρυμα τελεί σε κατάσταση αφερεγγυότητας ή επαπειλούμενης φερεγγυότητας είναι ελλιπείς από την άποψη της εμβέλειας και του βαθμού λεπτομέρειάς τους» επισήμαναν μεταξύ άλλων οι ελεγκτές.
Πηγή : in.gr
Pafsilipon : Να θυμίσουμε ότι ακόμη ζητάει ο Βαρουφάκης από τον Ντράγκι, την απόφαση με την οποία έκλεισε τις ελληνικές τράπεζες το 2015, υποστηρίζοντας πως είναι παράνομη. Από την γενικότερη στάση της ΕΚΤ, φαίνεται πως έχει δίκιο !!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου