Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Δύσκολοι άνθρωποι :

Επτά (7) ήπιες και μια (1) επιθετική τακτική, για να υπάρξει επικοινωνία.


Οι ωραίοι θυμωμένοι.

Στη δουλειά, στο σπίτι, στην παρέα, παντού υπάρχουν δύσκολοι άνθρωποι με διάθεση για τσακωμό. Με τα 7 αυτά τρυκ, θα κάνεις τα μαγικά σου και θα καταφέρεις να επικοινωνήσεις και επιπλέον θα πάρεις δώρο το φωτοστέφανο… Στο τέλος του άρθρου μάθε και μια τακτική του NLP, στην οποία παίζεις πιο πονηρά και πιο σκληρά αλλά όμως αποτελεσματικά.

Προσπάθησε να μείνεις ήρεμος.
Το πιο εύκολο στις ημέρες μας και με τα νεύρα μας, είναι να ξεκινήσει ένας γερός καυγάς. Το να μαλώσεις, θα κάνει και την κατάσταση και τη διάθεση σου να χαλάσουν ακόμα πιο πολύ. Κάνε την πιο έξυπνη κίνηση που μπορείς. Προσπάθησε να μη θυμώσεις, να μην ανταποδώσεις, να μην παρασυρθείς σε μια κατάσταση που θα σε αποδυναμώσει. Φαινομενικά θα χάσεις τη μάχη, ουσιαστικά όμως θα έχεις γλυτώσει μια κρίση.

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να κάνει λάθη.
Οι δύσκολοι άνθρωποι είτε δεν επικοινωνούν καθόλου, είτε επικοινωνούν με προσβλητικό τρόπο. Τί κάνεις σε μια τέτοια κατάσταση; Προσπαθείς να βρεις μια χαραμάδα για να επικοινωνήσεις αυτό που θέλεις. Θα χρειαστεί να βρεις πολλές μονάδες ψυχραιμίας για να το καταφέρεις, αλλά το αποτέλεσμα έχει σημασία.
Τον τρελό με το καλό.
Το πιο πιθανό είναι ότι ο θυμωμένος συνομιλητής σου θα προσπαθήσει να σε παρασύρει στο παιχνίδι του. Προσπάθησε να μην ενδώσεις. Κράτα τον τόνο της φωνής σου χαμηλά, και τη διάθεση σου ειρηνική και το σίγουρο είναι ότι αν δεν τα βρείτε, θα τελειώσετε με τον τσακωμό πολύ πιο γρήγορα.
Μην απαντάς στις προκλήσεις.
Σε έναν τσακωμό ο ένας θέλει πάντα να προκαλεί και ο άλλος θέλει πάντα να απαντήσει. Αλλά για να μαλώσουν, χρειάζονται δύο. Οπότε βρες τον τρόπο να αποστασιοποιηθείς από την πρόκληση. Προσπαθώντας θα γίνεσαι όλο και καλύτερος σε αυτό το δύσκολο σπορ.
Μην το παίρνεις προσωπικά.
Μην τα παίρνεις όλα προσωπικά και μην παίρνεις τις προσβολές κατάκαρδα. Μόλις το καταφέρεις θα μπορέσεις να χειρίζεσαι την κατάσταση πιο έξυπνα και με λιγότερη φθορά για εσένα. Αν κάποιος σου πει π.χ. ότι πάχυνες απάντησε του “ναι πήρα 34 κιλά, φαίνεται;”. Θα του πάρει πολύ ώρα να επεξεργαστεί την αναπάντεχη απάντηση σου.
Να έχεις επιχειρήματα.
Πολλά θέματα εποινωνίας και πολλοί καβγάδες δε θα υπήρχαν αν μια συζήτηση ξεκινούσε με διαφορετικό τρόπο. Δες ποιον έχεις απέναντι σου, φτιάξε τη στρατηγική σου, εξήγησε με τρόπο που να καταλαβαίνει ο άλλος τη θέση σου και τα επιχειρήματα σου, μην πέσεις στην παγίδα του τσακωμού, και μόνο κέρδος μπορείς να αποκομίσεις.
Προσπάθησε να γελάσεις με την κατάσταση.
Όταν η συζήτηση ανάβει προσπάθησε να χρησιμοποιείς το χιούμορ σου για να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Κάνε μια έξυπνη παρατήρηση, αυτοσαρκάσου, κάνε μικρό το θέμα που σας χωρίζει, κάνε τον συνομιλητή σου να γελάσει με την κατάσταση και θα εξαφανιστεί η επιθετικότητα, θα φύγει, θα πάει αλλού.
Και όποιος δεν παίρνει με το καλό…
Υπάρχει και η τακτική του κατοπτρισμού. Διάβασε τι γράφει ο Tony Robbins στο βιβλίο του “Απεριόριστη δύναμη” για έναν πολύ θυμωμένο πελάτη του. Ποια τακτική του NLP, μπορεί να αντιστρέψει την κατάσταση;
“Τον βρήκα να κάθεται στο γραφείο του σε μια πολύ δύσκαμπτη θέση σώματος και με τους μυς σφιγμένους. Κάθισα στην καρέκλα απέναντί του υιοθετώντας την ίδια ακριβώς στάση και άρχισα να μιμούμαι τον ρυθμό της αναπνοής του. Μιλούσε γρήγορα και το ίδιο γρήγορα άρχισα να μιλάω κι εγώ. Οι χειρονομίες του ήταν ασυνήθιστες – κουνούσε το δεξί του χέρι κυκλικά στον αέρα. Άρχισα να κάνω το ίδιο.

Παρά τις δυσμενείς συνθήκες κάτω από τις οποίες συναντηθήκαμε, αρχίσαμε να τα βρίσκουμε. Γιατί; Επειδή είχα δημιουργήσει βαθιά επικοινωνία μαζί του, μιμούμενος εκείνον. Μετά από λίγο προσπάθησα να δω αν μπορούσα να τον καθοδηγήσω. Πρώτα, μείωσα τον ρυθμό της ομιλίας μου, επιβράδυνε κι εκείνος. Έπειτα ακούμπησα πίσω στην καρέκλα μου, έκανε το ίδιο. Στην αρχή συντονιζόμουν μαζί του και τον μιμούμουν. Όμως, καθώς αναπτυσσόταν μια βαθύτερη επαφή, κατάφερα να τον κάνω να συντονιστεί εκείνος μαζί μου και να με μιμηθεί. Έπειτα, μου είπε να πάμε να φάμε μαζί μεσημεριανό, λες και ήμαστε φιλαράκια. Και να φανταστείτε ότι αυτός ο άνθρωπος με μισούσε όταν πέρασα την πόρτα του γραφείου του. Άρα δε χρειάζεται να υπάρχουν ιδανικές συνθήκες για να χρησιμοποιήσετε τον κατοπτρισμό. Το μόνο που χρειάζεστε είναι η ικανότητα να προσαρμόζετε τη συμπεριφορά σας στη συμπεριφορά των άλλων.
Αυτό που έκανα με το συγκεκριμένο άτομο ήταν αρχικά να συντονιστώ μαζί του και έπειτα να τον καθοδηγήσω.”
ΠΗΓΗ: ANEWLIFE.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ένας δήμαρχος

Μέσα στην παρανομία Για όσους δεν έχουν fb, αναδημοσιεύω χθεσινή ανάρτηση του  κ.  Στέργιου Μπακολουκά