Δευτέρα 25 Απριλίου 2022

Αρνί:

Οι αριθμοί σχετικά με το (πρώην ???) αγαπημένο κρέας των Ελλήνων



Πασχαλινό τραπέζι στην Ελλάδα χωρίς κρέας από αρνί ή κατσίκι δεν νοείται, ακόμη και φέτος που η τιμή του έχει αυξηθεί αισθητά λόγω της κατακόρυφης ανόδου στις τιμές των ζωοτροφών, των μεταφορικών και του κόστους ενέργειας.

 Με αφορμή την περίοδο αυτή ρίχνουμε τους προβολείς στον πρωταγωνιστή του πασχαλινού τραπεζιού παρουσιάζοντας ενδιαφέροντα στοιχεία και αριθμούς τόσο σε σχέση με την εκτροφή του στην Ελλάδα όσο και με την κατανάλωση.


– Τρία έως τέσσερα ευρώ είναι πιο ακριβό φέτος το αρνίσιο και κατσικίσιο κρέας σε σχέση με πέρυσι με τις τιμές να διαμορφώνονται στα επίπεδα 13-15 ευρώ το κιλό στην Αττική.


3.568.000 κατσίκια ζούσαν στην Ελλάδα το 2020 σύμφωνα με την Eurostat, κατατάσσοντας την Ελλάδα στην πρώτη θέση στην Ευρώπη. Παρά την πρωτιά υπάρχει σημαντική μείωση σε σχέση με πριν από 10 χρόνια (4,3 εκατ. κατσίκια).


Τρίτη θέση καταλαμβάνει η Ελλάδα στην Ευρώπη σε αριθμό ζώντων προβάτων το 2020 (8,26 εκατ.) πίσω από την Ισπανία (15,4 εκατ.) και την Ρουμανία (10,2 εκατ.)


136,3% αυξήθηκαν στην Ελλάδα το 2020 τα πρόβατα βιολογικής κτηνοτροφίας (1,44 εκατ.) σε σχέση με το 2015 και κατά 50,58% τα αιγοειδή (518 χιλιάδες).


- 708,7% (!!!) αυξήθηκαν οι αμνοί στην Κρήτη το 2021 σε σχέση με το 2015 σύμφωνα με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όταν στην υπόλοιπη χώρα ο αριθμός μειώθηκε κατά 3,2%. Αντίστοιχα στην Κρήτη πέρυσι τα ερίφια αυξήθηκαν κατά 537% (!!!) όταν η υπόλοιπη χώρα παρουσιάζει πτώση κατά 11,9%. Δεν αποκλείεται να έχουμε να κάνουμε με μία ακόμη περίπτωση «Greek Statistics» με σκοπό τις επιδοτήσεις καθώς όπως ανέφεραν στελέχη του ΥΠΑΑΤ, «παραγωγός εμφανίζεται να δηλώνει εκμετάλλευση στις 21/5/21, και στις 31/5/21 εμφανίζεται να αγοράζει 250 προβατίνες, οι οποίες κατά δήλωση του παραγωγού, γέννησαν, όλες μαζί, την ίδια ημέρα, στις 31/5/21 300 θηλυκά αρνιά».


25,3 εκατ. ευρώ δαπανήσαμε σε συνάλλαγμα πέρυσι για να εισάγουμε ζωντανά αιγοπρόβατα από την Ρουμανία, ποσό που είναι κατά 48% αυξημένο σε σχέση με το 2020 (17,1 εκατ. ευρώ). Τα αιγοπρόβατα είναι το πέμπτο μεγαλύτερο σε αξία προϊόν που εισάγουμε από την βαλκανική χώρα.


4,5 κιλά αιγοπρόβειου κρέατος καταναλώνουμε οι Έλληνες κάθε χρόνο (0,9 κιλά ο μέσος όρος της Ε.Ε.). Το 1980 η ετήσια κατανάλωση αιγοπρόβειου κρέατος στην Ελλάδα ήταν στα 18 κιλά.


120.000 ήταν οι εκμεταλλεύσεις πριν από 10 χρόνια. Κάθε χρόνο αποχωρούν 5.125 αιγοπροβατοτρόφοι κατά μέσο όρο.


– Από τους 70.000 αιγοπροβατοτρόφους που έχουν απομείνει σχεδόν οι μισοί είναι άνω των 55 ετών, ενώ μόλις το 5% - 7% των τσοπάνηδων στην Ελλάδα είναι κάτω των 30 ετών.


Πηγή: powergame.gr


Pafsilipon: Τα δύο τελευταία στατιστικά, είναι μάλλον και τα πλέον ανησυχητικά για το μέλλον του επαγγέλματος.


☹️☹️☹️

Δεν υπάρχουν σχόλια:

«Έκαστος εφ' ω ετάχθη»

  Εμείς πάλι ΔΕΝ οφείλουμε να είμαστε παρόντες Ούτε σε  «λερώματα», ούτε σε τυχόν «βρωμιές », πολύ δε περισσότερο σε ανιστόρητες διαδρομές.