Πέμπτη 21 Απριλίου 2022

Μυτιληναίος:

«Χρυσές» αποδόσεις 627,9% σε ορίζοντα 10ετίας




 Σε τρία αμερικανικά funds το μετοχικό «πακέτο» των 76,5 εκατ. ευρώ 




Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για συνολικά τρία χαρτοφυλάκια διεθνούς εμβέλειας, που διέθεσαν 76,5 εκατ. ευρώ για να αποκτήσουν το 3,149% της Μυτιληναίος. Κίνηση που  συνιστά εμπράκτως «ψήφο» εμπιστοσύνης για τις ισχυρές  αναπτυξιακές προοπτικές που ενσωματώνει ο όμιλος, ως συνέπεια των σημαντικών επενδύσεων που έχουν δρομολογηθεί.


Η τριπλέτα των αμερικανικών fund έχει ήδη παρουσία στην Ελλάδα, κυρίως στις τράπεζες, ενώ στην περίπτωση της Μυτιληναίος είναι εμφανές ότι  μέτρησε η επενδυτική ευκαιρία. Άλλωστε η εισηγμένη βρίσκεται καιρό τώρα στο επίκεντρο της ζήτησης από πλευράς ξένων θεσμικών. Γεγονός που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο αντικατοπτρίζεται και στην ανοδική πορεία που ακολουθεί η μετοχή.

Το «πακέτο» που παραχωρήθηκε αντιστοιχεί στο περίπου 52% των ιδίων μετοχών που κατείχε ο όμιλος, με μέσος κόστος κτήσης τα 11 ευρώ. Καθώς η παραχώρηση έγινε στα 17 ευρώ, προκύπτουν κέρδη 27 εκατ. ευρώ.


Όπως όλα δείχνουν σχεδόν το μισό από το μετοχικό «πακέτο» της Μυτιληναίος κατέληξε σε ένα fund, ενώ τα άλλα δύο μοιράστηκαν τις υπόλοιπες μετοχές, όχι εξ ίσου.


Η συναλλαγή υλοποιήθηκε από τη Euroxx χρηματιστηριακή, η οποία σε σύντομο διάστημα κατάφερε να «παντρέψει» την προσφορά με τη ζήτηση. Η συγκεκριμένη χρηματιστηριακή διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε τέτοιου είδους deal.


Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι στη διάρκεια της περσινής χρονιάς η Euroxx μετείχε σε εναλλασσόμενους ρόλους συμβούλου, πωλητή, συντονιστού, κύριου αναδόχου, αλλά και Joint Bookrunner, σε 11 συναλλαγές αξίας άνω των 6 δισ. ευρώ…


Χθες η μετοχή της Μυτιληναίος συνέχισε το ανοδικό της «τέμπο» κλείνοντας με άνοδο 1,76% στα 17,91 ευρώ. Με τη χρηματιστηριακή αξία της εισηγμένης να διαμορφώνεται στα 2,559 δις ευρώ, θέτοντας υποψηφιότητα για την ένταξη στον Δείκτη MSCI.


Η Edison ανεβάζει 57,1% ψηλότερα την τιμή-στόχο


Όλα αυτά στον απόηχο της ( χθεσινής) έκθεσης της βρετανικής επενδυτικής εταιρείας Edison, που δίνει τιμή στόχο για τη Μυτιληναίος στα 27 ευρώ. Δηλαδή… 57,1% ψηλότερα από την τρέχουσα.


Η Edison λέει ότι η μετοχή της εταιρείας θα συνεχίσει την ανοδική πορεία των τελευταίων εβδομάδων, έχοντας ως οδηγό τη δυναμική ανάπτυξη και την εκτιμώμενη υψηλή κερδοφορία.


Αναμένει ότι η Μυτιληναίος θα έχει σημαντική αύξηση στα καθαρά κέρδη του εφετινού πρώτου τριμήνου (που θα ανακοινωθούν στις 4 Μαΐου) υπολογίζοντάς τα σε πάνω από 65 εκατ. ευρώ (+75%). Σε ετήσια βάση για το 2022 εκτιμάται ότι η καθαρή κερδοφορία  θα υπερκεράσει τα 270 εκατ. ευρώ (από τα 162 εκατ. πέρσι).


Η Edison τονίζει τον κομβικό ρόλο της εισηγμένης στον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας. Επισημαίνει ακόμη ότι με σχεδόν 4GW ολοκληρωμένων και ώριμων έργων ΑΠΕ και πάνω από 3GW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, η υπολογιζόμενη  αύξηση των καθαρών κερδών για τη Μυτιληναίος είναι 28%  ετησίως για τα επόμενα χρόνια.

Στρατηγικής σημασίας θεωρείται ακόμη  η ευελιξία της εισηγμένης  όσον αφορά στην ταχύτητα υλοποίησης των έργων ΑΠΕ. Διότι εκτός από τις σημαντικές ταμειακές της ροές, διαθέτει ρευστότητα κοντά στο 1.5 δις ευρώ, τα οποία σε συνδυασμό με τους επικείμενους ευρωπαϊκούς πόρους δίνουν τη δυνατότητα στην εταιρεία να επιταχύνει σημαντικά την ανάπτυξη των έργων ΑΠΕ και να καρπωθεί άμεσα τα ασυνήθιστα υψηλά premium των επόμενων ετών.


Πώς μια τοποθέτηση 2.650 ευρώ έχει γίνει τώρα 19.290


Με τη μετοχή να κινείται στα ιστορικά υψηλά, η Μυτιληναίος δεν έχει εγκλωβισμένους επενδυτές, ακόμη κι αν συγκριθεί με τις επιδόσεις του «θερμού» 1999. Οι μακροχρόνια πιστοί μέτοχοι έχουν καρπωθεί εξαιρετικά σημαντικές υπεραξίες.


Αν για παράδειγμα είχε αγοράσει κάποιος 1.000 μετοχές πριν από 10 χρόνια ( 20/4/2012) θα είχε πληρώσει 2.650 ευρώ. Τώρα η αξία τους είναι 17.910 ευρώ και μαζί με τα καθαρά μερίσματα (μετά από φόρους) που έχουν διανεμηθεί- 1,38 ευρώ ανά μετοχή- φτάνει στα 19.290 ευρώ. Με άλλα λόγια η συνολική απόδοση ανέρχεται στο εκτυφλωτικό… 627,9%. Σαν να τόκιζε δηλαδή κάποιος το αρχικό του κεφάλαιο με σταθερό επιτόκιο… 62,79% επί δέκα χρόνια.


Η μετοχή έχει προσφέρει κι άλλες ευκαιρίες εισόδου, στο πιο πρόσφατο παρελθόν. Στις 16 Μαρτίου του 2020 και μπροστά στη διεθνή αναταραχή που είχε δημιουργήσει η εμφάνιση της πανδημίας , το «χαρτί» της Μυτιληναίος είχε υποχωρήσει στα 5,01 ευρώ. Στα σχεδόν δύο χρόνια από τότε, η μετοχή έχει κερδίσει 257,5%.


Επίσης μετά από τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και στον απόηχο της γεωστρατηγικής έντασης που τάραξε τις αγορές, η μετοχή υποχώρησε στα 13,75 ευρώ στις 18 του μηνός του περασμένου Μαρτίου. Έκτοτε έχει ενισχυθεί κατά 30,3%…


Πηγή: mononews.gr

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μας πίνουν το αίμα και αυτοί πλουτίζουν. Μόλις φάτε το τούβλο του λογαριασμού τον άλλον μήνα, ίσως αλλάξετε γνώμη.

Ανώνυμος είπε...

Αυτό που γράφεις για την ''ελεύθερη αγορά'' δεν χρειαζόταν από τη στιγμή που έβαλες τη φάτσα του Μυτιλιναίου. Αυτός είναι η προσωποποίηση των καρτέλ.

Ανώνυμος είπε...

62,79% για 10 χρόνια δεν κάνει 627,9%. Άρα ο συντάκτης είναι πανάσχετος σε όλα τα υπόλοιπα.

Έγινε η... απόσχιση !!!

  Χαρές και πανηγύρια !!! Δημαρχείο Αράχωβας λέει, άρα μάλλον θα έγινε η απόσχιση. Γιατί στον ΔΑΑΔΣ η Αράχωβα, δεν έχει δημαρχείο, έχει δημ...