Τρίτη 12 Μαρτίου 2019

Βιολογικά κράνα VS κράνμπερι

Δυο εντελώς διαφορετικές υπερτροφές στο μικροσκόπιο 


Κράνα και… κρανμπερι. Μπορεί η ονομασία τους αν είναι παραπλήσια, αλλά πρόκειται για δυο εντελώς διαφορετικές υπερτροφές.
Πολύς κόσμος, νομίζει πως κράνα και κράνμπερι, είναι το ίδιο και το αυτό. Ακόμα χειρότερα, κάποιοι επιτήδειοι πουλάνε τα κράνμπερι για κράνα, εξαπατώντας έτσι τους καταναλωτές.
Ας ξεδιαλύνουμε λοιπόν το τοπίο και ας δούμε τις διαφορές τους.
Αρχικά, τα κράνα (Cornus) είναι ελληνικός καρπός, ενώ τα κράνμπερι (Vacciniummacrocarpon), είναι ξενόφερτα και συγγενεύει με το μύρτιλλο.

Οι καρποί του κράνμπερι έχουν σκούρο βυσσινί χρώμα ενώ το κράνο έχει κόκκινους γυαλιστερούς καρπούς και είναι πολύ πιο πλούσιο σε διατροφικά στοιχεία.
Τα κράνα τα συναντάμε κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές. 

Είναι ένα αυτοφυές φυλλοβόλο δέντρο, αν και τα τελευταία χρόνια πλέον, κυκλοφορούν και φυτώρια κρανιάς, τα οποία μάλιστα είναι ιδανικά για βιοκαλλιέργεια.

Το κράνμπερι από την άλλη, είναι αειθαλής θάμνος, με καταγωγή από τη Β. Αμερική.
Το κράνο διαθέτει εξαιρετικά ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, καθώς περιέχει βιταμίνες C και Ε, καροτινοειδή και φαινολικές ενώσεις.
Ιδιότητες κράνου vs κράνμπερι.
ΚΡΑΝΑ:
Στην αρχαιότητα χρησιμοποιούσαν τα κράνα ως φάρμακο.
Η κρανειά, είναι γνωστό από την εποχή του Ομήρου με το όνομα «κράνεια», και μάλιστα αναφέρεται στην Ιλιάδα.

Ο Όμηρος αναφέρει ότι η φοβερή Κίρκη παρέθεσε στον Οδυσσέα και στην παρέα του για τροφή «καρπόν κρανείας και άκυλλον βάλανον».
Σύμφωνα με τον Θεόφραστο, το ξύλο της κρανιάς ήταν τόσο σκληρό όσο και το κόκκαλο και το χρησιμοποιούσαν για να φτιάχνουν κυνηγητικές λόγχες, πολεμικά ακόντια, τόξα και μπαστούνια.

Σύμφωνα με τον Παυσανία, οι αρχαίοι Έλληνες έφτιαξαν τον Δούρειο Ίππο με ξυλεία κρανιάς από το ιερό δάσος του Απόλλωνα. Από το ίδιο ξύλο φτιάχνονταν και τα μακεδονικά δόρατα, οι γνωστές «σάρισες».
Ήδη από την αρχαιότητα χρησιμοποιούνταν οι καρποί της κρανιάς και για φαρμακευτικούς σκοπούς.
Το κράνο, περιέχει υψηλό επίπεδο φλαβενοειδών και ανθοκυανίνη κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης και ωρίμανσης του καρπού (έχουν επισημανθεί 4 φλαβενοειδή).
Επίσης έχει διαπιστωθεί με εργαστηριακές αναλύσεις ότι περιέχει βιταμίνη C και είναι πλούσιο σε καροτίνη, πηκτίνη και τανίνη, καθώς και υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο (Fe).
Το κράνο περιέχει φλαβενοειδή, ανθοκυανίνες, έντονα αντιοξειδωτικά και φαινολικά παράγωγα.
Λόγω των εμπεριεχομένων τανινών έχει επίσης στυπτικές ιδιότητες.
Εξαιτίας των εμπεριεχομένων πηκτινών είναι ρυθμιστικό των κινήσεων του εντέρου.
Οι ντόπιοι στα ορεινά της Ελλάδος χρησιμοποιούν προϊόντα από Κράνα για κεράσματα αλλά και για καρδιακές παθήσεις, πόνους κοιλιάς, πόνους περιόδου, στομαχικές κι εντερικές διαταραχές, ως χωνευτικό, κατά της διάρροιας, στην περίοδο της εγκυμοσύνης, ως τονωτικό τις ώρες εργασίας και μετά από αθλητικές δραστηριότητες.
Έρευνες απέδειξαν ότι τα κράνα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβενοειδή, ανθοκυανίνες και φαινολικά παράγωγα.
Σε άλλες εργαστηριακές έρευνες βρέθηκε μεγάλη περιεκτικότητα σε σίδηρο (Fe) αλλά και βιταμίνη C (103 mg/100 g), καθώς και υψηλή περιεκτικότητα σε ασκορβικό οξύ (4873 mg/100 g, περισσότερο από φράουλες, πορτοκάλια και ακτινίδια), καροτίνη και τανίνες.
ΚΡΑΝΜΠΕΡΙ:
Το Κράνμπερι ( cranberry ) είναι γνωστό σαν ένα φυσικό φάρμακο για τη θεραπεία της χρόνιας ουρολοίμωξης
Καταπολεμάει τις λοιμώξεις
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, η στοχευμένη εξουδετέρωση των βακτηρίων και άλλων βλαβερών μικροβίων είναι αναμφίβολα ο πιο άμεσος τρόπος να τεθεί υπό έλεγχο μία λοίμωξη, όμως δεν είναι και ο μοναδικός.
Πολλά βακτήρια καταφέρνουν να προσκολλώνται πεισματικά πάνω στα κύτταρα, όπως αυτά που αποτελούν το ουροποιητικό σύστημα.
Αυτό καθιστά δύσκολη τη ριζική αντιμετώπιση των μικροβίων, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τα χρόνια προβλήματα.
Τα κράνμπερι περιέχουν προανθοκυανιδίνες, πολυφαινόλες που σχηματίζουν ένα φράγμα ανάμεσα στα μικρόβια και τα κύτταρα του ουροποιητικού συστήματος, δυσκολεύοντας έτσι το αγκίστρωμα των βακτηρίων.
Το κράνμπερι, εμποδίζει τη δράση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, του βακτηρίου που σχετίζεται με την ανάπτυξη του έλκους (Journal of Gastroenterology and Hepatology, Δεκέμβριος 2008).
Χαρίζει λαμπερό χαμόγελο. 

Όπως οι ουροδόχοι οδοί, έτσι και τα ούλα είναι επιρρεπή στις βακτηριακές αποικίες, που ανοίγουν τον δρόμο για τον σχηματισμό κοιλοτήτων και για την περιοδοντική νόσο, δύο από τις κυριότερες αιτίες απώλειας δοντιών.
Και σε αυτήν την περίπτωση, έχει διαπιστωθεί ότι τα κράνμπερι μπορούν να κρατάνε τα βλαβερά βακτήρια μακριά από τα κύτταρα που συνθέτουν τα ούλα και να τα εμποδίζουν να παράγουν οξέα που φθείρουν το σμάλτο των δοντιών (Journal of the Canadian Dental Association, 10/1/10 online).
Τα κράνμπερι καταφέρνουν ακόμα να μειώνουν τη φλεγμονή που προκαλείται από τα βακτήρια που ευθύνονται για την περιοδοντίτιδα (Antimicrobial Agents and Chemotherapy, Μάιος 2010).
  
Χάρη σε αυτές τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, το φρούτο αποδεικνύεται πολλά υποσχόμενο και για την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος, αφού μπορεί να συμβάλλει στην καταπολέμηση της χρόνιας φλεγμονής που έχει σχετιστεί με την ανάπτυξη αρτηριακής πλάκας.
Ανά 100gr % Ημερήσιας Συνιστώμενης Ποσότητας
K, Κάλιο 85,00 mg
P, Φώσφορος 13,00 mg
Ca, Ασβέστιο 8,00 mg
Mg, Μαγνήσιο 6,00 mg
Na, Νάτριο 2,00 mg
Mn, Μαγγάνιο 0,36 mg
Fe, Σίδηρος 0,25 mg
Zn, Ψευδάργυρος 0,10 mg
Cu, Χαλκός 0,06 mg
Se, Σελήνιο 0,10 mcg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Για πρώτη φορά

 Σε δημόσια διαβούλευση Το διαφημιστικό υλικό, ενόψει της απόσχισης !!!