Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023

Αγριογκορτσιά (😜😁)

  Πύρος ο αμυγδαλόμορφος 




pyrus amygdaliformis


Πρόκειται για έναν καρπό που έχουμε στη χώρα μας και οι παλιότεροι όχι μόνο δεν το άφηναν παραμελημένο, αλλά αντιθέτως, εκμεταλλεύονταν τους καρπούς του, καθώς έχουν πολλά οφέλη για την υγεία.


Το δέντρο αγριογκορτσιά (πύρος ο αμυγδαλόμορφος – pyrus amygdaliformis) αυτοφύεται κι ευδοκιμεί σε όλα τα βουνά και τις ρεματιές του Γέρμα Καστοριάς. Οι κάτοικοι τού εν λόγω χωριού εκτιμούν πολύ το υπόψη φυλλοβόλο δέντρο, καθότι αγαπούν ιδιαίτερα τους εύγευστους καρπούς του, τα λεγόμενα αγριόγκορτσα ή απλώς γκόρτσα.


Παλαιότερα, πριν το έτος 1960, όλοι σχεδόν οι Γερμανιώτες μετέβαιναν κατά τον μήνα Οκτώβριο στις τοποθεσίες όπου υπήρχαν τρανές αγριογκορτσιές και μάζευαν σε μεγάλα τσουβάλια τα ώριμα γκόρτσα τους.


Τα εκλεκτότερα απ’ αυτά τα γκόρτσα τα μετέφεραν στο σπίτι τους και παρασκεύαζαν γλυκύτατο πετιμέζι, ενώ τα υπόλοιπα τα έριχναν ως ζωοτροφή στους οικόσιτους χοίρους τους.




Το αναφερόμενο πετιμέζι το παρασκεύαζαν ως εξής: Έριχναν τα γκόρτσα μέσα σε ένα μεγάλο κακάβι (χάλκινο καζάνι) και τα έβραζαν με νερό επί αρκετή ώρα, έως ότου μετατραπούν σε παχύρευστο πολτό.

Κατόπιν στράγγιζαν (διήθιζαν) τον εν λόγω πολτό, μάζευαν το σιρόπι του, έριχναν σ’ αυτό μία μικρή ποσότητα «κασταλαγής» (κοσκινισμένη στάχτη– (!) “Τροφή”: Στα μέρη μου και παρότι ο αρθρογράφος απορεί, θυμάμαι πως την χρησιμοποιούσαμε στην παρασκευή πολλών πραγμάτων εκ των οποίον ορισμένα τρώγονται, όπως για παράδειγμα οι κουραμπιέδες!) και το συγκέντρωναν σε κιούπια (πήλινα δοχεία).




Την επόμενη ημέρα έβγαζαν από τα κιούπια το σιρόπι, χωρίς την κατακαθισμένη στάχτη, και το έβραζαν μέχρι να γίνει παχύρρευστο πετιμέζι. Μ’ αυτό το πετιμέζι και με κομμάτια κυδωνιού και μήλου έφτιαχναν υπέροχα γλυκά κουταλιού.

Έφτιαχναν επίσης με το πετιμέζι και μ’ αλεύρι νόστιμες μουστόπιτες, ενώ με ψίχα καρυδιού παρασκεύαζαν εξαιρετικά σουτζούκια, που τα έτρωγαν αργότερα τα μικρά παιδιά τους, όταν έπεφτε το πρώτο χιόνι στο βουνό Μουρίκι.


Σήμερα, μόνον οι κτηνοτρόφοι του Γέρμα κι ευάριθμοι κάτοικοί του που αναπολούν την παλαιά βουκολική ζωή, επισκέπτονται τις αγριογκορτσιές του χωριού και γεύονται τα νόστιμα φρούτα τους.




“Τροφή”: Με αφορμή αυτό το πολύ ενδιαφέρον κείμενο που βρήκα στο διαδίκτυο, σκέφτηκα να μάθουμε λίγα περισσότερα για αυτόν τον ξεχασμένο (έναν ακόμη) καρπό της νιότης πολλών από εμάς, καθότι όπως όλα τα φυτά-καρποί, έχει και αυτό/ος τις ξεχωριστές ιδιότητές του!


Η γκορτσιά, λοιπόν, είναι ένα μικρό δένδρο με ύψος που μπορεί να φθάσει τα 6 μέτρα. Είναι μια αγριοαχλαδιά, γνωστή με το επιστημονικό όνομα Πύρος η αμυγδαλόφυλλη (Pyrusamygdaliformis), διότι τα φύλλα της μοιάζουν λίγο με της αμυγδαλιάς.


Έτσι την ξεχωρίζουμε από την Πύρο την κοινή (Pyrus communis), η οποία έχει στρογγυλωπά φύλλα, παρόμοια με της ήμερης αχλαδιάς. Την γκορτσιά μας θα τη συναντήσουμε και με πολλά ακόμη ονόματα, όπως γκοριτσιά, αμπουρτζιά, αγριαπιδιά, αγκαθιά κ.λ.π.

Μαζί με άλλα παρόμοια είδη και ασφαλώς την ήμερη αχλαδιά ανήκει στην οικογένεια Ροδίδες (Rosaceae), στην οποία ανήκει επίσης η μηλιά και άλλα οπωροφόρα δένδρα.

Η γκορτσιά και τα άλλα είδη της αχλαδιάς είναι γνωστά από την αρχαιότητα. Ίσως είναι η όγχνη του Ομήρου ή η άπιος του Θεόφραστου.

Η γκορτσιά είναι φυλλοβόλο δέντρο με αγκαθωτό, λείο και γκρίζο κορμό. Τα φύλλα της είναι στενόμακρα, σκουροπράσινα και λεία στο επάνω μέρος τους και πιο ανοιχτόχρωμα και στην αρχή χνουδωτά στο κάτω και με μήκος περίπου 4 – 5 εκατοστά.

Τα άνθη της βγαίνουν σαν μπουκετάκια σε ταξιανθία σκιαδιόμορφο κόρυμβο. Αποτελούνται από πέντε άσπρα πέταλα. Ανθίζει την Άνοιξη (Απρίλιος – Μάιος).




Ο καρπός της είναι μικρός και σφαιρικός, με διάμετρο περίπου 2 – 3 εκατοστά, πράσινος και στυφός όταν είναι άγουρος. Όταν ωριμάζει παίρνει το καστανοκίτρινο χρώμα και είναι πιο γλυκός. Φυτρώνει συνήθως σε υψόμετρο μέχρι 1500 μέτρων.

Όπως γνωρίζουν πολλοί γεωργοί και οπωροκαλλιεργητές, η γκορτσιά μπορεί να εμβολιαστεί και να μας δώσει μια ήμερη αχλαδιά, αρκετά ανθεκτική στις ασθένειες. Ήδη στο βουνό μας πολλοί μερακλήδες έχουν εμβολιάσει αρκετές γκορτσιές και έτσι ο περιπατητής μπορεί το Καλοκαίρι να απολαύσει τους χυμώδεις καρπούς τους.

Η γκορτσιά χάρη στα πολλά οξέα και άλλες χημικές ουσίες που περιέχει δεν αποτελεί μόνο θρεπτική τροφή, αλλά οι καρποί της έχουν και φαρμακευτικές ιδιότητες και βοηθούν στη θεραπεία παθήσεων του πεπτικού και του αναπνευστικού συστήματος

Η αγριογκορτσιά είναι αιμοστατική, χρησιμοποιείται κατά της δυσπεψίας, κατά της διάρροιας, είναι αντισπασμωδικό και ευεργετικό στις παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος και την δυσμηνόρροια.


Πηγή:.tilestwra



Pafsilipon: Και μιας και τό 'φερε η κουβέντα, μήπως ξέρει κανείς πως βγήκε το παρατσούκλι "Αγκόρτσας" στον δήμαρχο ???


Καθότι ΔΕΝ το λες και παινεσά !!!


🤣🤣🤣🤣🤣

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο ΕΝΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΑΓΚΟΡΤΣΑΣ: ο πολιτικός, ο άνθρωπος, Ο «ΑΝΑΜΟΡΦΩΤΗΣ» του ΔΗΜΟΥ, ο ασυμβίβαστος, ο έντιμος,ο συνεπής και ο προσηλωμένος στους
στόχους του.

Τα Έργα Πνοής στην πρώτη του θητεία έκαναν τον Δήμο μας, ΕΝΑΝ από τους καλύτερους στην Ελλάδα.

ΤΑ ΚΑΛΛΊΤΕΡΑ ΈΠΟΝΤΑΙ


Ανώνυμος είπε...

ο ΑΓΚΟΡΤΑΣ απέδειξε ότι είναι υπεραθλητής... μαραθωνίου μετ' εμποδίων, αφού υπερπήδησε κάθε ''λασπώδες'' εμπόδιο που έθεσαν οι άλλες δύο δημοτικές παρατάξεις, δείχνοντας παροιμιώδη ψυχραιμία κι αποφασιστικότητα κατά τη διάρκεια της μέχρι τώρα δημοτικής θητείας του!

ΕΥΓΕ

Nick Charitos είπε...

Και τώρα, ας αναφωνήσουμε όλοι μαζί:

ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ !!!!!! 😮😮😮😮

Οουπς, μπερδεύτηκα. Με συγχωρείτε αλλά όπως τα γράφουν οι δύο προηγούμενοι (που μπορεί να είναι ο ... ίδιος 😜), πήρα φόρα !!!!!!!!!!

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

ΒΑΤΟΣ ΜΕ ΑΓΚΑΘΙΑ είπε...

24 Ιανουαρίου, 2023 12:18

μην ντρέπεσαι ΝΙΚΟ, ΑΛΛΑ αναφώνησε

ΖΗΤΩ Ο ΑΓΚΟΡΤΣΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Πείτε μας και για

την BELVEDERE
Προθεσμία 15 ημερών για το έργο 5 εκ.
παράνομη μονιμοποίηση των 11

ΒΑΤΟΣ ΜΕ ΑΓΚΑΘΙΑ είπε...

24 Ιανουαρίου, 2023 12:47

Ενέργειες και πράξεις υπέρ της εργατικής τάξης και της εργαζόμενης φτωχολογιάς. Βγάλε τις παρωπίδες σου

Nick Charitos είπε...

12:34

Δεν ξέρω αν είσαι πραγματικά τρελός.

Πάντως οι παραισθήσεις σου, είναι
πολύ καλά οργανωμένες !!!

🤣🤣🤣🤣😁😁😁

Ανώνυμος είπε...

Βατε νομίζω πως πρόθεση σας είναι να μας διασκεδάσετε και οχι να σας πάρουμε στα σοβαρά

Ανώνυμος είπε...

Αααα, υπέρ της "εργατικής τάξης" και της εργαζόμενης φτωχολογιάς. Μόνο αυτοί πληρώνουν φόρους; Τι θα πει υπέρ και κατά του ενός και του άλλου;

Ο κόσμος δεν βρίσκεται στον 19ο αιώνα, καλό είναι να προσγειωθείτε στον 21ο αιώνα.

Υπάρχουν Σύνταγμα, Νόμοι και Πολίτευμα. Σε όποιον δεν αρέσει να αλλάξει χώρα. Δεν θα κάνει ο κάθε ένας ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ γιατί θα αντιμετωπίζει τις συνέπειες του Νόμου.

Ανώνυμος είπε...

Το άρθρο παινεύει την ...''αγκόρτσα'' Μήπως θέλει να μας στείλει κανένα μήνυμα ο Χαρίτος; Μήπως δηλαδή τακίμιασε με τον αγκόρτσα και θα κατεβεί μαζί του στις επόμενες εκλογές και γι' αυτό τον παινεύει;

Ανώνυμος είπε...

Ο κ. Δήμαρχος κατάγεται απο κτηνοτροφικη οικογένεια ,σεβαστό και αξιέπαινο.Ως γνωστό αυτές οι οικογένειες δουλεύουν ακατάπαυστα χωρίς αργίες ρεπό ωράριο και φυσικά συνδικαλισμό,ως προς το τελευταίο επικρατεί ισότητα μεταξύ των μελών. Το κοπέλι λοιπόν που τώρα είναι Δήμαρχος έπρεπε να αντιμετωπίσει το κομμάτι της δουλειάς που του αναλογούσε. Όταν λοιπόν τον έστειλε ο πατέρας να μαζέψει τα γίδια και τέλος πάντων να δουλέψει,εκείνος προτιμούσε να ξαπλώνει και να παίρνει υπνάκο κάτω απο αυτό το υπέροχο δέντρο που κοσμεί το χωριό μας ,εξ αυτών και το παρατσούκλι. Εκεί λοιπόν απο κάτω από το πλούσιο φύλλωμα του δέντρου αυτού πήρε ο συμπαθέστατο ς κατά τα άλλα Γιάννης την απόφαση να μην δουλέψει ποτέ άλλα να το παίξει επαναστάτης χωρίς κούραση. Και έζησε αυτός καλά και εμείς μη χειρότερα αγαπητοί μου φίλοι

Nick Charitos είπε...

15:02

Ένας ο Άλαν Τούρινγκ που έσπασε τον διαβόητο κώδικα Enigma των Γερμανών κατά τον Β'παγκόσμιο κι ένας εσύ !!!!!!!! 😮😮😮😮

Υποκλίνομαι. Μην μένεις άλλο στην αφάνια. Αδικείσαι...... 😜😜😜

🤣🤣🤣🤣🤣

Ανώνυμος είπε...

15:54

Ευχαριστούμε για το ιστορικό για το πώς πήρε το όνομα.

Θάνου επιτρέψεις όμως να κάνω μια παρατηρηση , διόρθωση.
Οι τσοπανισες δούλευαν και δουλεύουν ακατάπαυστα.
Αντίθετα οι τσοπανιδες ,επί το πλείστον πάνε βόλτα το κοπάδι,κι όταν επιστρέψουν τα πάντα τα κάνει η γυναίκα.


Ανώνυμος είπε...

18:22🤣🤣🤣που το πάνε βόλτα το κοπάδι στην Λάκα ή στην τομαροβρυση!

Ξανά κλειστός

Ο δρόμος Αράχωβα - Δελφοί - Άμφισσα   λόγω πτώσης βράχων στους Δελφούς !!! Πάλι κλειστός ο δρόμος στο 42,6 χιλ της επαρχιακής οδού Λιβαδειάς...