Ξέρεις πόσες αμερικανικές επεμβάσεις έχουν γίνει στη Νότια Αμερική;
Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες κλιμακώνουν την αντιπαράθεση με τη Βενεζουέλα απειλώντας με ένα ακόμα πραξικόπημα ή ακόμη και στρατιωτική εισβολή, θυμόμαστε τις δεκάδες επεμβάσεις που έχουν πραγματοποιήσει στη Νότια Αμερική.
Το γράφημα που παρουσιάζει το LiberationNews.org συνοψίζει τις 56 στρατιωτικές επεμβάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών σε χώρες της Λατινικής Αμερικής από το 1890 μέχρι σήμερα.
Ο αριθμός που αντιστοιχεί σε κάθε χώρα δηλώνει το συνολικό αριθμό των επεμβάσεων που έχουν πραγματοποιήσει η ΗΠΑ στη χώρα αυτή.
Στις χώρες που έχουν το σύμβολο του τανκ βρίσκονται αμερικανικές βάσεις, ενώ στις χώρες με το στρατιώτη βρίσκονται ακόμη και σήμερα αμερικανικά στρατεύματα.
Οι σημαντικότερες επεμβάσεις στη Λατινική Αμερική:
Γουατεμάλα 1954: Η CIA δίνει εντολή για βομβαρδισμό, εισβολή και πραξικόπημα, όταν η πρόσφατα εκλεγμένη κυβέρνηση εθνικοποιεί την United Fruit Company. Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι σκοτώνονται.
Κούβα 1961: Η CIA ηγείται της Εισβολής στον Κόλπο των Χοίρων για να ανατρέψει την επανάσταση, αλλά ηττάται από τους Κουβανούς.
Αϊτή 2004: Αμερικανικά στρατεύματα απομακρύνουν τον δημοκρατικά εκλεγμένο αριστερό πρόεδρο Aristide και καταλαμβάνουν τη χώρα.
Δομινικανή Δημοκρατία 1965: Βομβαρδισμός και εισβολή αμερικανικών στρατευμάτων κατά τη διάρκεια των εκλογών, με σκοπό να αποτραπεί η εκλογή του αριστερού ηγέτη.
Πουέρτο Ρίκο 1950: Το γεγονός ότι το νησί είναι αποικία των ΗΠΑ. από το 1898 βοηθά στο να κατασταλεί η εξέγερση διεκδίκησης της ανεξαρτησίας.
Γρενάδα 1983-84: Βομβαρδισμός και εισβολή έπειτα από λαϊκή επανάσταση.
Βενεζουέλα 2002: Πραξικόπημα που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ: Οι πραξικοπηματίες σκοτώνουν πολίτες και απαγάγουν τον πρόεδρο Ούγκο Τσάβες, προτού ο λαός της Βενεζουέλας απαιτήσει την επιστροφή του.
Χιλή 1973: Το πραξικόπημα που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ απομακρύνει τον δημοφιλή και δημοκρατικά εκλεγμένο σοσιαλιστή πρόεδρο, Σαλβαδόρ Αλιέντε.
Παναμάς 1989: Η παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων και οι βομβαρδισμοί οδηγούν στην αλλαγή του καθεστώτος. Περισσότεροι από δύο χιλιάδες άνθρωποι σκοτώνονται.
Νικαράγουα 1981-90: Η CIA χρηματοδοτεί και καθοδηγεί τα τάγματα θανάτου Contras που δρουν ενάντια στο λαϊκό κίνημα, σκοτώνοντας περισσότερους από 50 χιλιάδες ανθρώπους και καταστρέφοντας το κίνημα.
Ονδούρα 2009: Το πραξικόπημα που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ απομακρύνει τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο.
Ελ Σαλβαδόρ 1981-92: Οι ΗΠΑ χρηματοδοτούν και καθοδηγούν τάγματα θανάτου για να χτυπήσουν το μαζικό λαϊκό κίνημα. Σκοτώνουν περισσότερους από 75 χιλιάδες και καταστέλλουν το κίνημα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου