Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

Κλυδωνισμοί στην μαφία των Βρυξελλών....

Από Το -Α Λα Βαρουφάκη- Κυβερνητικό Πρόγραμμα Στην Ιταλία



Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στις αγορές για εκτροχιασμό της Ιταλίας και νέα κρίση στην Ευρωζώνη μετά τις προθέσεις της νέας ιταλικής κυβέρνησης του Κινήματος των Πέντε Αστέρων με τη Λέγκα.


Το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα προβλέπει την εξαίρεση των ιταλικών κρατικών ομολόγων που έχει στη διάθεσή της η ΕΚΤ από τον υπολογισμό του δημόσιου χρέους, μειώσεις φόρων, αύξηση των κοινωνικών παροχών και ακύρωση της προβλεπόμενης αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67.

Το πρόγραμμα, το οποίο δεν δόθηκε αμέσως στη δημοσιότητα, δεν περιέχει αναφορά σε ενδεχόμενη έξοδο από το ευρώ ούτε «κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει οποιαδήποτε ανησυχία αναφορικά με τη συμμετοχή της Ιταλίας στο ευρώ», πρόσθεσε η πηγή.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει η La Republicca, από τη Λέγκα λένε ότι υπάρχουν ακόμη ανοικτά σημεία. Η ίδια εφημερίδα λέει ότι όπως φαίνεται οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει ο επόμενος πρωθυπουργός να προέρχεται από το Κίνημα 5 Αστέρων, είτε ο ίδιος ο Ντι Μάιο ή κάποιο άλλο εκλεγμένο στέλεχος του κόμματος, ενώ ο Ματέο Σαλβίνι θα μπορούσε να αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών. Στα ονόματα που ακούγονται εντονότερα για τον πρωθυπουργικό θώκο, είναι εκείνο του 42χρονου Αλφόνσο Μποναφέντε, στενού συνεργάτη του Ντι Μάιο, δικηγόρου στο επάγγελμα που έχει τη φήμη ανθρωπου που βρίσκει λύσεις στα προβλήματα. Ο Μποναφέντε διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα Italexit, αλλά ξεκαθάρισε πως η περίοδος λιτότητας πρέπει να τερματιστεί.
Το σαββατοκύριακο, τα μέλη των δυο κομμάτων θα πρέπει να εκφραστούν (στο διαδίκτυο αλλά και στις κύριες πλατείες της χώρας) σχετικά με το περιεχόμενο της συμφωνίας και να την απορρίψουν ή να την εγκρίνουν.



Ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα έχει πάντως διαμηνύσει στην Λέγκα και στα Πέντε Αστέρια ότι κατά την επόμενη συνάντησή μαζί του στο προεδρικό μέγαρο θα πρέπει να έχουν συμφωνήσει σε όλες τις λεπτομέρειες του κυβερνητικού προγράμματος, αλλά και στο όνομα του νέου πρωθυπουργού.

Η επικεφαλής του γραφείου του Bloomberg στη Ρώμη σχολιάζει ότι ενώ Ντι Μάιο και Σαλβίνι είπαν ότι απόψε θα οριστικοποιηθεί η συμφωνία, έχουν κατ’ επανάληψη σπάσει τις προθεσμίες που έθεσε ο Πρόεδρος της χώρας, αλλά και οι ίδιοι: «Ποιον κοροϊδεύουν;», γράφει. « Ακόμη κι αν κλείσουν τη συμφωνία, ποιον θα ορίσουν ως υποψήφιο πρωθυπουργό; Μετά θα πρέπει να ζητήσουν τη γνώμη των ψηφοφόρων τους, μετά να μιλήσουν με τον Ματαρέλα. Αγορές, έχετέ το υπόψη σας, το θέμα απέχει μακράν από το να κλείσει. Έχουμε χρόνο μπροστά μας».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters η συμφωνία των δύο εταίρων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την έκδοση βραχυπρόθεσμων κρατικών ομολόγων, προκειμένου να πληρωθούν επιχειρήσεις, στις οποίες χρωστάει το δημόσιο.

Πρόκειται για τα λεγόμενα «mini-Βots», με τον Κλαούντιο Μπόργκι της Λέγκας να επιβεβαιώνει στο πρακτορείο ότι περιλαμβάνονται στο κυβερνητικό πρόγραμμα. Πριν από λίγο καιρό ο απερχόμενος υπουργός Οικονομίας, Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, είχε επικρίνει την πρόταση, την οποία και είχε χαρακτηρίσει «σχέδιο για την κυκλοφορία κεκαλυμμένου παράλληλου νομίσματος».

Το ευρώ είναι σε τροχιά να σημειώσει σήμερα την πέμπτη συνεχόμενη εβδομαδιαία πτώση του έναντι του δολαρίου, για πρώτη φορά από το 2015, καθώς η ή αβεβαιότητα στην Ιταλία συνέχιζε να ανησυχεί τους επενδυτές.
Η ισοτιμία του ευρώ έχει υποχωρήσει έξι σεντς μέσα σε τρεις εβδομάδες – σε σχέση με ένα επίπεδο υψηλότερο των 1,24 δολαρίων που είχε φθάσει – μετά το μεγάλο ράλι του αμερικανικού νομίσματος και εν μέσω ανησυχιών σχετικά με τα αιτήματα των λαϊκιστικών κομμάτων που θα συγκροτήσουν πιθανόν την επόμενη ιταλική κυβέρνηση. Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS προειδοποίησε ότι οι οικονομικές προτάσεις των αντισυστημικών κομμάτων θα μπορούσαν να απειλήσουν το αξιόχρεο της Ιταλίας.



Το ευρώ ενισχύθηκε αρχικά σήμερα κατά 0,2% στα 1,1814 δολάρια, αλλά πριν από λίγο υποχωρούσε στα 1,1784 δολάρια. Από την αρχή της εβδομάδας υποχωρεί σχεδόν 1,2%, ενώ την Τετάρτη είχε διολισθήσει στο επίπεδο των 1,1763 δολαρίων που είναι χαμηλό πέντε μηνών. Στην Ιταλία αντιστοιχεί το 15,4% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης και η εχθρική διάθεση των κομμάτων (που αναμένεται να σχηματίσουν κυβέρνηση) έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για την ΕΕ μετά το δημοψήφισμα για το Brexit πριν από δύο χρόνια. Ορισμένοι επενδυτές, ωστόσο, υποβάθμιζαν την επίπτωση από τις εξελίξεις αυτές στο ευρώ και αμφισβητούσαν ότι τα ιταλικά κόμματα θα ακολουθήσουν πράγματι τέτοια σχέδια.

Το ισχυρό ράλι του δολαρίου πλήττει, επίσης, το ευρώ. Σήμερα, το αμερικανικό νόμισμα ανατιμήθηκε ελαφρά έναντι του γεν, σε νέο υψηλό τεσσάρων μηνών, ενισχυμένο από την περαιτέρω αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων. Η ισοτιμία του δολαρίου έναντι του γεν, που έχει αυξηθεί 5% από τα μέσα Φεβρουαρίου, διαμορφώθηκε σήμερα στο επίπεδο των 111,05 γεν, που είναι το υψηλότερο από τις 23 Ιανουαρίου.
Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι τα αμερικανικά επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν περαιτέρω για να αντιμετωπισθεί ο πληθωρισμός. Αυτό έχει αναγκάσει τους επενδυτές, που είχαν πάρει μεγάλες θέσεις κατά του δολαρίου, προβλέποντας ότι θα υποχωρούσε το 2018, να σπεύσουν να τις ακυρώσουν και να καλύψουν τις θέσεις τους, ωθώντας το δολάριο ακόμη πιο υψηλά.
Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου σημειώνει νέα άνοδο σήμερα, με τους επενδυτές να εκφράζουν φόβους για μια αντιπαράθεση μεταξύ μιας νέας κυβέρνησης της χώρας και της ΕΚΤ για τη διαγραφή χρέους.

Το κόστος δανεισμού στην Ιταλία σημείωσε άλμα για δεύτερη συνεχή ημέρα, με τη διαφορά απόδοσης μεταξύ των ιταλικών και γερμανικών 10ετών ομολόγων να φθάνει νωρίτερα τις 156 μονάδες βάσης, που είναι η μεγαλύτερη από τις αρχές Ιανουαρίου. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το spread ήταν γύρω στις 130 μονάδες βάσης.

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου αυξήθηκε κατά 8 μονάδες βάσης σε υψηλό σχεδόν τριών μηνών στο 2,18%. Σε διήμερη βάση, πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Μάρτιο του 2017.

Σε σημείωμα στους πελάτες της τράπεζας, αναλυτές της Citibank σημείωσαν, πάντως, ότι το τρέχον ράλι του δολαρίου δεν θα διαρκέσει πολύ. Το έλλειμμα στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ, το οποίο προβλέπεται να εκτοξευθεί σε πάνω από 1 τρισ. δολάρια το 2019, ανέφεραν, θα συμβάλει στην πτώση του δείκτη της ισοτιμίας του δολαρίου κατά 5% τους επόμενους 12 μήνες.

Πηγή : www.rizopoulospost.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καταρρέουν οι μύθοι των ΑΠΕ

  ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΜΑΙΝΑΛΟΥ «Όταν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Συνασπισμός ψήφιζαν το Μάαστριχτ για την απελευθέρωση των αγορών, μας έλεγαν...