Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Ολόκληρη η επιστολή Μυτιληναίου στη ΔΕΗ.

Αυτή είναι η επιστολή του Μυτιληναίου προς την ΔΕΗ για το Αμύνταιο. 



Νέες πληροφορίες για το μέλλον της μονάδας του Αμύνταιου , ισχύος 600 MW με τηλεθέρμανση που εξυπηρετεί τους περίπου 10 χιλιάδες κατοίκους της πόλης Αμύνταιου, διαμορφώνει την απόφαση της ΓΔ Περιβάλλοντος της ΕΕ να μην εγκρίνει το αίτημα για αύξηση των ωρών λειτουργίας του εργοστασίου που χρησιμοποιεί λιγνίτη .

Η παλιά αυτή ρωσική κατασκευή μονάδας λιγνίτη λειτουργούσε με περιορισμένη λειτουργία 17.000 ωρών μέχρι το 2019 και είχε ζητήσει από την Επιτροπή να παραχωρήσει παράταση για 32.000 ώρες.

Επομένως υπάρχει περιθώριο μόλις 10 μηνών μέχρι το τέλος του 2018 για την ολοκλήρωση της μονάδας εκτός εάν αποφασιστούν να γίνουν απαραίτητες περιβαλλοντικές βελτιώσεις που θα καταστήσουν το εργοστάσιο συμβατό με τις νέες απαιτήσεις και τα πρότυπα της ΕΕ.


Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα αποφάσεις, πιθανόν και πριν την υποβολή προσφορών για την πώληση του 40% των λιγνιτών της ΔΕΗ, αν βεβαίως η κυβέρνηση δεν θέλει να αντιμετωπίσει το σοβαρό πρόβλημα των κατοίκων του Αμύνταιου αλλά και των εργαζομένων που θα παραμένουν χωρίς αντικείμενο στην κλειστή μονάδα της ΔΕΗ.

Ποιες είναι οι λύσεις για την επένδυση;
 Υπάρχουν τρία σενάρια :


Το πρώτο που θα επιβαρύνει τη ΔΕΗ το κόστος που σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της εταιρείας φθάνει τα 110 εκατ. ευρώ. 

Το δεύτερο είναι να ακολουθήσει η πρόταση που υπέβαλε η Μυτιληναίος, με επιστολή προς τον Πρόεδρο της ΔΕΗ, βάσει της οποίας δίνονται χωρίς δικαίωμα επιστροφής ή αποζημίωσης 110 εκ. ευρώ για την αναβάθμιση της μονάδας και μοναδική υποχρέωση που αναλαμβάνει η ΔΕΗ είναι να διαπραγματευτεί την υπογραφή σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με την βιομηχανία Αλουμίνιον για 12 έτη. 


Το τρίτο σενάριο είναι η πρόταση της ΓΕΚ Τέρνα για ανάληψη των δαπανών αναβάθμισης της μονάδας με υποχρέωση της ΔΕΗ να υπογράψει σύμβαση για τη διάθεση ισχύος σε προκαθορισμένη τιμή. Οι λεπτομέρειες της πρότασης δεν έχουν γίνει γνωστές, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες είχε γίνει συγκεκριμένη παρουσίαση στον πρόεδρο της ΔΕΗ και τον Υπουργό ενέργειας από τη διοίκηση της ΓΕΚ Τέρνα.

Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά από την πλευρά του ΥΠΕΝ, οι αποφάσεις θα ληφθούν άμεσα και θα ληφθούν υπόψη μια σειρά κριτηρίων όπως το όφελος της ΔΕΗ, η διατήρηση της μονάδας και της τηλεθέρμανσης σε λειτουργία, θέματα ανταγωνισμού αλλά και εξυπηρέτηση μέσω της μονάδας ανάγκων της ενέργειαςβόρου βιομηχανίας (είτε με το μοντέλο της πρότασης Μυτιληναίου είτε με την τροφοδοσία βιομηχανιών από την Τέρνα). Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες, την τελευταία εβδομάδα, η πρόταση που υποβλήθηκε από την ομάδα Κοπελούζου και η κινεζική Shenhua αποσύρθηκαν.




Η επιστολή 


Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, Αγαπητέ Μανόλη

Είναι αλήθεια ότι, επί σειρά δεκαετιών, η ΔΕΗ στήριζε την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, την ανακούφιση της κοινωνίας και τη σταθερότητα της ελληνικής βιομηχανίας.

Είναι επίσης αλήθεια ότι η προσπάθεια αυτής της ΔΕΗ έγινε με διάθεση οικονομικών πόρων σε διάρκεια και μέγεθος που καμία εταιρεία δεν θα μπορούσε να αντέξει στις διηνεκές.

Είναι πλέον αναπόφευκτο, όσοι ενδιαφέρονται για τη σταθερότητα, τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της ΔΕΗ, συμβάλλουν στο μέτρο που αντιστοιχούν στην εθνική τους προσπάθεια.

Στα πλαίσια αυτά τα κ. Κύριε Πρόεδρε, με την παρούσα επιστολή σας υποβάλλουμε επίσημα την κατώτερη πρόταση, η οποία πιστεύουμε ότι θα συμβάλει, με δίκαιους όρους, στην ανάπτυξη της ΔΕΗ, στη σταθερότητα της βιομηχανίας και στην ευημερία της τοπικής κοινωνίας.

Ειδικότερα προτείνουμε:

α. η καταβολή από το μέρος μας ποσό 110 εκ. ευρώ για την αναβάθμιση του ΑΗΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ, ποσό το οποίο υπερβαίνει το σκοπό αυτό σύμφωνα με τις δικές σας δηλώσεις αλλά και τις αρμόδιες υπηρεσίες σας, προκειμένου να συνεχίσετε χωρίς διακοπή τη λειτουργία του,

β. την υπογραφή σύμβασης διάθεσης ηλεκτρικής ενέργειας με διάρκεια έως το 2030 και ισχύος 300-400 MW με συντελεστή χρησιμοποίησης τουλάχιστον 90%, η οποία (ισχύς) θα καθοριστεί με ακρίβεια ανάλογα με την επιθυμία συμμετοχής και άλλων βιομηχανιών στην εν λόγω επιχείρηση. Η μακροχρόνια αυτή σύμβαση αναμένεται να διασφαλίσει την ακεραιότητα και με διεθνώς ανταγωνιστικούς όρους προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας τόσο στην μεταλλουργία όσο και σε άλλες ενεργειακές βιομηχανίες της χώρας που θα συμμετάσχουν ενδεχομένως στην επιχείρηση.

γ. Οι πιο συγκεκριμένοι όροι που θα διέπουν την εν λόγω σύμβαση θα συμφωνηθούν μεταξύ των εταιρειών μας σε διαπραγματεύσεις που θα διεξαχθούν αμέσως μετά την εκ μέρους σας αποδοχή της πρότασης επί της αρχής. Οι διαπραγματεύσεις αυτές θα διεξαχθούν με καλή πίστη και βάσει των νομοθετικών και κανονιστικών ρυθμίσεων που διέπουν την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και εφαρμόστηκαν στην πρόσφατη υπογεγραμμένη σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των εταιρειών μας,

δ. η δομή και οι ιδιαίτερες ιδιαιτερότητες της σύμβασης αυτής, πιστεύουμε ότι είναι δυνατόν να προσεγγιστούν επιπροσθέτως και υπό το πρίσμα της συνδρομής για την επίτευξη των επιδιωκόμενων μνημονικών στόχων σχετικά με τον περιορισμό της συμμετοχής της ΔΕΗ στην αγορά των προμηθειών. 

ε. Τέλος, προτείνουμε την υλοποίηση του έργου να αναλάβει η Μυτιληναίος (ΜΕΤΚΑ) σε στενή συνεργασία με την ΔΕΗ, καθώς η εταιρία EPC διαθέτει τα απαιτούμενα προς τούτο τεχνογνωσία και προσήλωση στην χωρίς καθυστέρηση ολοκλήρωσή της. Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί απαραίτητο όρο της παρούσας πρότασης.

Κύριε Πρόεδρε,

Στην διαμόρφωση της πρότασης αυτής λαμβάνεται σοβαρά υπόψη και τα θετικά παρακείμενα οφέλη που προκύπτουν για την ΔΕΗ, την τοπική κοινωνία και την εθνική οικονομία καθώς η χρονική επέκταση της λειτουργίας της Α.Μ. Αμύνταιου συνεπάγεται:

- την απρόσκοπτη παροχή ατμού για την τηλεθέρμανση των πόλεων Αμύνταιου και Φιλώματος, την αποφυγή άμεσης υλοποίησης της επένδυσης ύψους δέκα εκατομμυρίων, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της ΔΕΗ, για τη συνέχιση της τηλεθέρμανσης, 

- τη μετατόπιση της απαραίτητης περιβαλλοντικής αποκατάστασης μονάδων και ορυχείων , που συντηρητικά κοστίζουν περίπου στα 100 εκ. €, γεγονός που παράγει ένα αξιοσημείωτο όφελος σε επίπεδο παρούσας αξίας για τη ΔΕΗ , που προσεγγίζει τα € 30 εκατ, 

- τη διασφάλιση της εργασιακής ειρήνης, τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας και της οικονομικής ζωής του τόπου και την παροχή ικανού χρονικού περιθωρίου ώστε να τεθούν οι προϋποθέσεις για την σταδιακή και ομαλή προσαρμογή της τελευταίας στις οικονομικές καταστάσεις του απώτερου μέλλοντος. 

την αποφυγή χρηματοδότησης από την ΔΕΗ σημαντικών σταθερών δαπανών (περίπου € 50 εκατ. ετησίως από τη διακοπή λειτουργίας των μονάδων και την επακόλουθη αύξηση της συνολικού κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, επιτρέποντας τη διατήρηση των θέσεων εργασίας με οικονομικά ορθολογικό τρόπο
- την εξασφάλιση σημαντικών εσόδων από την 12ετή σύμβαση σταθερής παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής αξίας πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων €. Η σύμβαση αυτή, η οποία θα εγγυάται τη μακροχρόνια βιωσιμότητα της εγχώριας βιομηχανίας, συνιστά ένα πολύτιμο και αδιαμφισβήτητο χρηματοοικονομικό εργαλείο για την ΔΕΗ, καθώς επιτρέπει την πρόσβαση σε ευνοϊκές συνθήκες τραπεζικής δανειοδότησης για την κάλυψη των άμεσων και μακροπρόθεσμων υποχρεώσεών της. 

- δυνατότητα της ΔΕΗ να συμμετάσχει και να ζητήσει αξιόλογη αποζημίωση για την ύπαρξη ισχύος για την Α.Α. Αμύντα, στο πλαίσιο του σχεδιασμού του Μόνιμου Μηχανισμού Αποζημίωσης Διαθεσιμότητας Ισχύος, 

- μεγιστοποίηση του συνολικού της αξίας της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, με παράλληλη θετική επίδραση και στην αξία των 17% επί των μετοχών προς πώληση.

Ενόψει των παραπάνω και συνεκτιμώντας την ανάγκη προγραμματισμού τόσο σε επίπεδο εταιρείας όσο και σε άλλους κλάδους που έχουν δείξει ενδιαφέρον να συνεργαστούν στην παραπάνω προσπάθεια, σας καλούμε να επιβεβαιώσετε μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου την πρόθεση της ΔΕΗ να αποδεχτεί την αρχή ως ανωτέρω (τιμές, CO2, ακριβείς ποσότητες κ.λπ.) και να προχωρήσουμε στη διαμόρφωση μιας οριστικής συμφωνίας που θα μπορέσουμε να παρουσιάσουμε για έγκριση ΔΣ των εταιρειών μας. 

Με εκτιμηση

Ευάγγελος Μυτιληναίος

Πηγή : http://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αράχωβα

  Οι προτάσεις του diakopes.gr  για δραστηριότητες, διαμονή και φαγητό έξω από τα συνηθισμένα