Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

Για Κ.ΑΛ.Ο.

Pressenza: Η δημοσιογραφία που αγωνίζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα. 



Μια δυναμική ανεξάρτητη φωνή της δημοσιογραφίας μέσα στο «σεληνιακό» συστημικό μιντιακό τοπίο συνιστά το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Pressenza, το οποίο δίνει προτεραιότητα σε ειδήσεις σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη μη βία και την ειρήνη, ενώ επεκτείνεται τόσο σε διεθνή ζητήματα όσο και σε θέματα που απασχολούν συγκεκριμένες κοινότητες, τα οποία αφορούν μεταξύ άλλων την οικολογία και το περιβάλλον, την οικονομία και την εκπαίδευση. 
Διακλαδίζεται με 25 γραφεία, διαθέτει 200 συνεργάτες σε όλο τον κόσμο, στηρίζεται στην εθελοντική εργασία, ενώ απαραίτητοι πόροι για τη λειτουργία του εγχειρήματος προέρχονται από εκστρατεία οικονομικής ενίσχυσης που διεξάγεται κάθε χρόνο.


Στην Ελλάδα τον πυρήνα του Pressenza αποτελούν 12 μέλη από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη και Σπάρτη, που συσκέπτονται διά ζώσης ή διαδικτυακά για να προσφέρουν έναν ανοιχτό χώρο έκφρασης στην κοινωνία.
Η Μαριανέλλα Κλώκα μάς λέει ότι ο σκοπός είναι ίδιος σε διεθνές και εθνικό επίπεδο: «Να κρατάμε μια χρυσή ισορροπία κατά το δυνατόν ανάμεσα στην καταγγελία των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στο να φωτίζουμε ομάδες, πρωτοβουλίες, δραστηριότητες που έχουν μια ανθρωπιστική κατεύθυνση, δίνουν ένα άλλο παράδειγμα και δεν υπόσχονται απλά την αλλαγή αλλά τη φέρνουν. Το ενδιαφέρον είναι πως δεν πρόκειται για ευχολόγια, αλλά για πράγματα τα οποία συμβαίνουν και κερδίζουν έδαφος». 
Σε αυτό το πλαίσιο τονίζει πως «ένα ανεξάρτητο οικονομικά μέσο έχει δυνατότητα να μιλήσει με τον τρόπο που θέλει για θέματα που δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας, όπως το συνεργατικό ρεύμα και τα κοινά».


Ως παραδείγματα της θεματολογίας που έχει απασχολήσει το πρακτορείο έφερε επίσης τις δομικές αλλαγές στην παραγωγή, τη διαθεσιμότητα και την τιμολόγηση των φαρμάκων παγκοσμίως ή το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν στήριξε το ψήφισμα για τα πυρηνικά κρατώντας τη γραμμή του ΝΑΤΟ, «την ώρα που όλοι γνωρίζουμε ότι είμαστε αβοήθητοι μπροστά σε μια πυρηνική καταστροφή». 
Για τα μέλη αυτού του εναλλακτικού πρακτορείου ειδήσεων ο όρος «πνευματικότητα» αποτελεί συστατικό στοιχείο της δουλειάς τους, γιατί όπως εξηγεί η κ. Κλώκα «αν βρεθούμε αύριο ως διά μαγείας σε μια κοινωνία όπως τη θέλουμε, με ισότητα και δικαιοσύνη, το να μπορέσουμε να τη διατηρήσουμε και να την εξελίξουμε, εκτός από τους παράγοντες της αναδιανομής του πλούτου και των πόρων, προϋποθέτει εσωτερική δουλειά». 

Το ελληνικό γραφείο της Pressenza παράγει πρωτότυπο ειδησεογραφικό υλικό, μεταφράζει δημοσιεύσεις άλλων γραφείων του δικτύου και συνεργάζεται με εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης στη χώρα μας φιλοξενώντας κείμενά τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ξεκίνησε τη λειτουργία του σε μια κρίσιμη στιγμή, τον Ιούλιο του 2015, όταν η Ελλάδα προσέλκυσε πολύ το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινής γνώμης λόγω του δημοψηφίσματος.
«Τα υπόλοιπα γραφεία ζητούσαν συνέχεια να τους στέλνουμε ενημέρωση σχετικά με το τι συμβαίνει, ειδησεογραφία, αρθρογραφία κ.λπ. Ετσι ξεκίνησε το “ημερολόγιο καταστρώματος” εκείνης της βδομάδας, το οποίο αποτέλεσε ουσιαστικά και το έναυσμα για να δημιουργηθεί το ελληνικό τμήμα» επισημαίνει η κ. Κλώκα. 
Το διεθνές πρακτορείο δημιουργήθηκε πριν από δέκα χρόνια με αφορμή την 1η Παγκόσμια Πορεία για την Ειρήνη και τη Μη Βία.
Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι η 2η Παγκόσμια Πορεία θα γίνει στις 2 Οκτωβρίου 2019 (Παγκόσμια Ημέρα Μη Βίας) και θα τελειώσει στις 8 Μαρτίου 2020 με αφετηρία και τερματισμό τη Μαδρίτη, αφού περάσει από πολλές χώρες σε όλες τις ηπείρους.
Σήμερα κοινή προτεραιότητα του πρακτορείου είναι το άνοιγμα γραφείων στην Ασία.
Οσο για το ελληνικό γραφείο, από τις 2 Φεβρουαρίου ξεκίνησε εκπομπή στον διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό «Πορτοκαλί», που θα μεταδίδεται κάθε Παρασκευή 18.00-19.00, ενώ επόμενη επιδίωξή του είναι ένα φεστιβάλ εναλλακτικών εγχώριων μέσων. 
 Οποιος επιθυμεί να συνεργαστεί εθελοντικά μπορεί να επικοινωνήσει μέσω email: athens@pressenza.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναμνήσεις μιας άλλης εποχής !!!

  Στιγμιότυπο απ' τα στενά της Αράχωβας στα 1950 Με τα περίφημα παραδοσιακά καλντερίμια