Ώρα μηδέν για το μέλλον της ΛΑΡΚΟ.
Ώρα μηδέν για τη ΛΑΡΚΟ μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που απέρριψε την προσφυγή της βιομηχανίας κατά των αποφάσεων της Κομισιόν για επιστροφή κρατικών ενισχύσεων συνολικού ύψους 136 εκατ. Ευρώ.
Όπως τονίζεται από ανθρώπους του χώρου, εάν δεν γίνουν διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την καταβολή των ενισχύσεων, η ΛΑΡΚΟ δεν μπορεί να επιβιώσει.
Η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την ήδη δυσχερή οικονομική κατάσταση της εταιρείας το σύνολο των συσσωρευμένων χρεών της οποίας ανέρχεται στα 270 εκατ. ευρώ (το μεγαλύτερο μέρος τους είναι προς τη ΔΕΗ).
Η εταιρεία δουλεύει με ζημίες άνω των 200.000 δολ. την ημέρα, χωρίς μάλιστα να πληρώνει ρεύμα καθώς αδυνατεί να ανταποκριθεί ακόμη και στη νέα σύμβαση με τη ΔΕΗ, η οποία περιορίζει το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας από τα 4.000 δολάρια ο τόνος στα 2.500 δολάρια. Η σύμβαση ρυθμίζει και ανεξόφλητες οφειλές της εταιρείας προς τη ΔΕΗ ύψους 260 εκατ. ευρώ.
Τη διακοπή ηλεκτροδότησης της ΛΑΡΚΟ από τη ΔΕΗ ζήτησε εμμέσως ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Γιώργος Αδαμίδης μιλώντας στην εκδήλωση για την κοπή της πίτας της ΔΕΗ. «Θα σκάσει η βόμβα με τη ΛΑΡΚΟ» ανέφερε χαρακτηριστικά παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη και του προέδρου της ΔΕΗ.
Το 2016 η ΛΑΡΚΟ είχε τζίρο περίπου 165 εκατ. ευρώ και ζημιές 55 εκατ. ευρώ. Τα έξοδά της ανήλθαν στα 220 εκατ. ευρώ.
Από τη μια πλευρά, λοιπόν, η ΛΑΡΚΟ είναι η μόνη παραγωγός εταιρεία σιδηρονικελίου στην Ε.Ε., καλύπτοντας το 5% των αναγκών της στο συγκεκριμένο μέταλλο (βασικό συστατικό για την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα). Το 2016 η εταιρεία παρήγαγε 17.071 τόνους νικελίου (το 2017 υπολογίζονται σε 17.500τόνους).
Από την άλλη πλευρά, όμως, τόσο η εξόρυξη όσο και ο τρόπος κατεργασίας της πρώτης ύλης είναι κοστοβόρος και το τελικό αποτέλεσμα που εξάγεται και πωλείται σε χαμηλές τιμές (λόγω πτώσης τιμών νικελίου) δεν μπορεί να καταστήσει κερδοφόρα την επιχείρηση.
Όπως τονίζουν άνθρωποι του κλάδου, τα φτωχά κοιτάσματα σε σχέση με την παλαιότητα του εργοστασίου σε συνδυασμό και με άλλες κρίσιμες παραμέτρους καθιστούν τη ΛΑΡΚΟ επιχειρησιακά ασύμφορη.
Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης είχε προαναγγείλει από τον περασμένο Αύγουστο μέτρα για την εξυγίανση της ΛΑΡΚΟ μέσα στο φθινόπωρο του 2017, τα οποία μέχρι στιγμής δεν έχουν κοινοποιηθεί.
Τον Ιούλιο του 2017 ο Αλέξης Τσίπρας από την Λαμία είχε δεσμευθεί για την διάσωση της Λάρκο επαναλαμβάνοντας για μια ακόμη φορά την θέση της κυβέρνησης για την διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της βιομηχανίας.
Μετά την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου επικρατεί σιωπή και δεν έχει γίνει καμία δήλωση από τους αρμόδιους υπουργούς.
Εν τω μεταξύ η ΛΑΡΚΟ είναι παρκαρισμένη στο ΤΑΙΠΕΔ και δημοσιεύματα αναφέρουν πως ένα από τα σενάρια που δειλά ξεδιπλώνονται είναι να εφαρμοστεί το μοντέλο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, δηλαδή να τεθεί σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης και στην συνέχεια να αναζητηθεί ιδιώτης επενδυτής.
Πηγή : https://tvstar.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου