Το μεγαλύτερο ενυδρείο γλυκού νερού των Βαλκανίων, βρίσκεται στην Καστοριά.
( video )
Την ξεχωριστή εμπειρία να γνωρίσουν από κοντά τα περισσότερα ψάρια και άλλα υδρόβια είδη που ζουν στις λίμνες και στα ποτάμια της χώρας θα έχουν όσοι επισκεφθούν την Καστοριά.
Το μεγαλύτερο ενυδρείο γλυκού νερού των Βαλκανίων άνοιξε το 2012 τις πύλες του σε ένα διώροφο κτίριο 450 τετραγωνικών μέτρων και υπόσχεται να χαρίσει μοναδικές στιγμές στους φυσιολάτρεις.
Επιστήμονες και φορείς επισημαίνουν ότι σκοπός του ενυδρείου είναι να σταλεί ένα ξεκάθαρο περιβαλλοντικό μήνυμα για την προστασία των υδατικών οικοσυστημάτων που μαστίζονται από την υποβάθμιση και τη ρύπανση. Ταυτόχρονα, θα επιδιώξουν να αφυπνιστεί περαιτέρω η νέα γενιά για την ανάγκη διαφύλαξης των φυσικών πόρων της χώρας.
«Τα ψάρια που έχουμε στο ενυδρείο χωρίζονται σε τρείς κατηγορίες:
1.Αυτόχθονα: ειναι τα ψάρια τα ντόπια, τα ελληνικά με μια λέξη που κανείς μπορεί να τα βρει σε κάθε λίμνη και κάθε ποταμό της Ελλάδος σε μεγάλες ποσότητες χωρίς κάποιο απο αυτά, να έχει την τάση να εξαφανιστεί απο κάποιον κυρίως ανθρωπογενή παράγοντα.
2.Ξενικά: Αυτά που έρχονται απο ξένες περιοχές κυρίως με την συνδρομή των ανθρώπων και βρίσκουν τις κατάλληλες συνθήκες για να μπορέσουν σε πρώτη φάση να επιβιώσουν στο νέο οικοσύστημα, σε δεύτερη φάση να αρχίσουν να αναπαράγονται και τέλος να αρχίσουν να αναπτύσσουν κάποιες «κακές» συνήθειες. Η κυριότερη είναι το να τρώνε τα αυγά των υπολοίπων ψαριών, κυρίως των αυτόχθονων, με αποτέλεσμα τα αυγά να μην καταφέρνουν να γίνουν ποτέ ψάρια, οποτε να έχουμε μείωση των ελληνικών ειδών και αύξηση ταυτόχρονα των ξενικών.
3. Ενδημικά: Είναι αυτά που ζούνε μόνο σε μια περιοχή και πουθενά αλλού στον κόσμο. Είναι ιδιαίτερα, μικρόσωμα και συνήθως είδη προς εξαφάνιση λόγω του μικρόσωμου σωματός τους. Συνήθως οι ανθρωπογενείς παράγοντες είναι αυτοί που τα εξαφανίζουν. Διέπονται από ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία τους. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες που πληρώνουν καθημερινά κάποιες χιλιάδες ευρώ ως πρόστιμα στην ευρωπαϊκή ένωση γιατί έχουν τέτοια ψάρια στα νερά τους (το 70% της ιχθυοπανίδας της Ελλάδος) και δεν τα προστατεύουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου