Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017

Μοισία - ( Moesia ).........

"Γιατί όχι Μοισία;", η πρόταση της Εύα 

Καϊλή για τα Σκόπια...



Ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ

Και η αλήθεια είναι πως Γεωγραφικά και Ιστορικά, στέκει, καθώς......... 

Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία την εποχή του Αδριανού (βασίλεψε 117-138 μ.Χ.), δείχνοντας, στον κάτω Δούναβη, τις αυτοκρατορικές επαρχίες της Ανω Μοισίας (Κεντρική Σερβία/Koσσυφοπέδιο) και Κάτω Μοισίας (Βόρεια Βουλγαρία/παραλιακή Ρουμανία) και τις 2 λεγεώνες τις ανεπτυγμένες σε κάθε μια τους το 125.

Κάτω Μοισία 

Άνω Μοισία 

Μοισία (λατινικά: Provincia Moesiarum, επαρχία των Μοισών) ονομαζόταν κατά την αρχαιότητα η περιοχή των βορείων Βαλκανίων κοντά στον Δούναβη, η οποία κατόπιν τον 1ο αι. μ.Χ. έγινε επαρχία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Η επαρχία γνώρισε πολλές διασπάσεις΄στο πέρασμα των χρόνων, όμως η ονομασία της παρέμεινε επί πολλούς αιώνες σε χρήση ως ευρύτερος γεωγραφικός όρος, περιγράφοντας τα εδάφη από τον ποταμό Δούναβη (Β) έως τις οροσειρές του Σάρον και του Αίμου (Ν) και από τον ποταμό Δρίνο(Δ) μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα (Α). Με βάση το σημερινό χάρτη της Βαλκανικής Χερσονήσου, περιείχε τη βόρεια Βουλγαρία, μεγάλα τμήματα της Σερβίας και της ΠΓΔΜ, καθώς και λίγα εδάφη της Ρουμανίας - Μολδαβίας - Ουκρανίας που βρίσκονται κοντά στις εκβολές του Δούναβη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αράχωβα

  Οι προτάσεις του diakopes.gr  για δραστηριότητες, διαμονή και φαγητό έξω από τα συνηθισμένα