Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021

Το σημείο αναφοράς στην ανάπτυξη της Αράχωβας

ΓΕΩΡΓΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ & ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ

    



ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΡΑΧΩΒΑΣ

 «Η ΚΥΠΑΡΙΣΣΟΣ»


Ιδρύθηκε το 1985 με πρωτοβουλία των γυναικών και με την υποστήριξη των υπ. Γεωργίας, ΕΟΜΜΕΧ, ΠΑΣΕΓΕΣ, Γενικής Γραμματείας Ισότητας και ΕΟΤ. 

Τα μέλη του διέθεταν αγροτουριστικά καταλύματα και ταυτόχρονα ασχολούνταν με την παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων. 

   
Η πρόεδρος του συνεταιρισμού κ. Ευφροσύνη Χαρίτου



Η αστείρευτη αγάπη για το χωριό τους και την υπέροχη λαϊκή παράδοση, όχι μονάχα σε εκδηλώσεις αλλά και σε εξαίσια και ονομαστά χειροτεχνήματα, ώθησε μερικές Αραχωβίτισσες να πάρουν την απόφαση για την ίδρυση ενός συνεταιρισμού κάτω από το αγέροχο βλέμμα του Παρνασσού και συντροφιά με τον ήλιο και την πέτρα, που περισσεύουν σε αυτόν τον τόπο.


Ο ΓΕΩΡΓΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ & ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΡΑΧΩΒΑΣ «Η ΚΥΠΑΡΙΣΣΟΣ», ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 1985 από 15 Αραχωβίτισσες, σύμφωνα με τον νόμο 921/79 για τους γεωργικούς συνεταιρισμούς, με τις υποδείξεις του Υπουργείου Γεωργίας και με την υποστήριξη και συμπαράσταση του ΕΟΜΜΕΧ, της ΠΑΣΕΓΕΣ, της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, του ΕΟΤ και φυσικά της τοπικής Δημοτικής Αρχής.


Τύλιγμα νήματος σε ΄΄μασούρι΄΄ με την χρήση ΄΄ρόκας΄΄



Σκοποί :

- Η οικονομική, τουριστική, γεωργική, κοινωνική και πολιτιστική εξέλιξη των μελών του συνεταιρισμού και του τόπου γενικότερα.

- Η συνέχιση και διάδοση της κατασκευής των ξακουστών ολόμαλλων χειροποίητων υφαντών στους παραδοσιακούς οριζόντιους αργαλειούς, με νήματα βαμμένα κατά κύριο λόγο με φυτικές βαφές και σχέδια από το πλούσιο πατροπαράδοτο υλικό.

- Η συνέχιση και ευρύτερη διάδοση του χρυσοκεντήματος, πάνω σε παραδοσιακές τοπικές φορεσιές, που οι ίδιες θα έφτιαχναν σε κεντήματα για το σπίτι, καθώς και χρυσοκεντήματα με εκκλησιαστικά θέματα.

- Η παρασκευή γευστικών απολαύσεων με ντόπιες συνταγές και αγνά υλικά, όπως μαρμελάδες, γλυκά, ποτά, χυλοπίτες, τραχανάς και πολλά άλλα, όλα φυσικά χειροποίητα.

- Η κατασκευή μιας πληθώρας διακοσμητικών αντικειμένων από ζυμάρι και οι συνθέσεις αποξηραμένων λουλουδιών.

- Η παράδοση μαθημάτων για την εκμάθηση της περίφημης τέχνης της υφαντικής και του χρυσοκεντήματος, σε ομάδες ή μεμονωμένα άτομα (ντόπια ή επισκέπτες).

- Τέλος η διάθεση παραδοσιακών δωματίων στα πλαίσια της αγροτουριστικής ανάπτυξης της περιοχής, ανεξάρτητων ή μέσα σε γεωργικά σπίτια, για την διαμονή επισκεπτών με προσφορά ελληνικού σπιτικού πρωινού και παράλληλα η διοργάνωση ξεναγήσεων στα τόσο σημαντικά αξιοθέατα της περιοχής (πχ Δελφοί, Όσιος Λουκάς, Χιονοδρομικά Κέντρα Παρνασσού, Μοναστήρι Προφήτη Ηλία Χρυσού, Γαλαξίδι, Πηγές ΄΄Κρύας΄΄ της Λιβαδειάς και το Μουσείο της Θήβας.







Ύστερα από πολυετή συλλογική προσπάθεια, τα μέλη του συνεταιρισμού μπορούν να αισθάνονται υπερήφανα για την πολύπλευρη δραστηριότητά τους και την καταλυτική συνεισφορά στην ανάπτυξη της Αράχωβας.



Ιδρυτικό μέλος στο διεθνές δίκτυο αγροτικών συνεταιρισμών A.S.T.E.R. (1993)



Αναφερθήκαμε προηγουμένως στην βοήθεια του Δήμου Αράχωβας κατά το ξεκίνημα αλλά και επί σειρά ετών στον συνεταιρισμό. Δυστυχώς αυτό δεν συνεχίστηκε με τον ΄΄διάδοχο΄΄, δηλαδή τον πρώτο Καποδιστριακό Δήμο Διστόμου-Αραχώβης-Αντίκυρας.


 Συγκεκριμένα και σε συνάντηση Δημάρχου, μελών δημοτικού συμβουλίου αλλά και της επιτροπής διαχείρισης του νεοσύστατου λαογραφικού μουσείου με τα μέλη του συνεταιρισμού που διεξήχθη τον Νοέμβριο του 2011, με αφορμή την ίδρυση του, οι γυναίκες του συνεταιρισμού κατόπιν σχετικής ομόφωνης απόφασης του ΔΣ, προσφέρθηκαν να παρέχουν εντελώς ΔΩΡΕΑΝ υλικά και τεχνογνωσία όπως αργαλειούς, νήματα, τελάρα χρυσοκεντήματος, φυτικές βαφές, μαθήματα κεντημάτων κλπ ως ανιδιοτελής προσφορά και στήριξη στο νέο μουσείο.


Ο μόνος που μίλησε ήταν ο Ανδρέου Γεώργιος (Δικηγόρος) ως πρόεδρος της επιτροπής, ο οποίος πιθανόν έκπληκτος, ζήτησε την διευκρίνιση αν όντως ο συνεταιρισμός προτίθεται να παρέχει όλα αυτά αφιλοκερδώς.


 Για να λάβει την καταφατική απάντηση της προέδρου του συνεταιρισμού, η οποία τον διαβεβαίωσε και για την σχετική ομόφωνη απόφαση των μελών. Μετά την συνάντηση, τα μέλη του συνεταιρισμού περίμενα πολύ φυσιολογικά την ‘’κλήση’’ είτε από τον δήμο, είτε την επιτροπή για υλοποίηση των προαναφερθέντων.


Δυστυχώς δέκα χρόνια

 μετά, ακόμη

 περιμένουν !!!


Σε διαρκείς ερωτήσεις των μελών του συνεταιρισμού προς τα διάφορα μέλη του δημοτικού συμβουλίου (πχ Οικονομάκης Παναγιώτης) αλλά και προς τα μέλη της επιτροπής, ελάμβαναν αόριστες απαντήσεις. Φαίνεται πως η επιτροπή είχε άλλες επιδιώξεις ή λόγους, για να απαξιώσουν ή/και "παραμερίσουν" τον συνεταιρισμό.


Και έτσι στις γυναίκες του συνεταιρισμού και με ευθύνη της τότε δημοτικής αρχής και της επιτροπής του λαογραφικού μουσείου θα μείνει εσαεί η πικρία, για το τι συνέβη πραγματικά. Θεωρούν πως είχαν τεράστια συμβολή στην ανάδειξη της Αράχωβας και των τεχνών της παγκοσμίως, διέθεσαν πολύτιμο χρόνο και κόπο από τις οικογένειες σε εποχές μάλλον δύσκολες για τέτοια βήματα, χωρίς να επιδιώκουν προσωπική προβολή, παρά μόνο ανιδιοτελή αγάπη για τον τόπο, πλην όμως σε ένα κομβικό σημείο απαξιώθηκε η προσφορά τους, ακριβώς από αυτούς που ΔΕΝ έπρεπε να προβούν σε μια τέτοια ενέργεια.


Δυστυχώς η νέα γενιά δεν αγκάλιασε τον συνεταιρισμό και η φυσιολογική φθορά του χρόνου στα εναπομείναντα μέλη, οδήγησε στην αναστολή πολλών από τις δραστηριότητες του συνεταιρισμού, που παρόλα αυτά παραμένει ενεργός.


Pafsilipon: Βέβαια ΔΕΝ απαγορεύει κανείς στην επιτροπή να απαντήσει ακόμη και σήμερα τι ακριβώς συνέβη τότε.

Ποιες οι συνθήκες, πως οργανώθηκε η κατάσταση, αν είναι ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου του λαογραφικό, γιατί δεν είναι επισκέψιμη η βιβλιοθήκη,  αν ελήφθησαν επιδοτήσεις και πόσες και ασφαλώς πως αξιοποιήθηκαν κλπ κλπ κλπ


Μερικές ερωτήσεις αφορούν ΚΑΙ το σήμερα. 

Πχ αν είναι ιδιωτικού ή δημοσίου, ασφαλώς και έχει σημασία να το μάθουμε.

Η σχετικά νεοσύστατη επιτροπή (βλ.ΕΔΩ), λες να ξέρει τίποτα ???

Εξάλλου έχει ως μέλος τον πρώην πρόεδρο, οπότε το .... "έχει" δυνατά το θέμα !!!


Τώρα γιατί εμένα κάτι μου λέει πως ΚΑΝΕΝΑΣ δεν έχει διάθεση να απαντήσει σε αυτά, μυστήριο !!!


😜😜😜😜😜


13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μήπως μπορεί κάποιος να μας πει πόσα εκατομμύρια δραχμές πήρε η Κυπάρισσος επιδότησης.

Nick Charitos είπε...

Δεν γνωρίζω ακριβές νούμερο. Πρέπει να είναι πάρα πολλά όμως, αφού οι περισσότερες γυναίκες έχουν επιχειρήσεις στην ... Βουλγαρία και νεόκτιστα ξενοδοχεία στην Αράχοβα !!!!!!
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Τις κουταμάρες που γράφετε, σας φώτισε ο Θεός και τις γράφετε ανώνυμα .....

😜😜😜😜😜😜😜😜😜

Ανώνυμος είπε...

Κοιμόμαστε ξεσκέπαστη

Ανώνυμος είπε...

Εντάξει έκλεισε και το πεζοδρόμιο απέναντι από το μουσείο.

Ρε πάτε καλά η να βάλω τις φωνές.

Άμα είναι να φύγουμε όλοι από την Αράχωβα και να μεινουν μόνο επαγγέλματα τις νύχτας και τσοπάνηδες.

Δηλαδή τώρα μπορούν να κλείσουν όλα τα πεζοδρόμια.


Μπεεεεεεε μπέέεεεεεέέέ


Μα δεν μπορείτε να καταλάβετε ότι έτσι καταστρέφει το χωριό μας.

Μην χαίρεστε εσείς με τα μαγαζιά γιατί έτσι υποβαθμίζεται το τουριστικό προϊόν μας και οι πρώτοι που θα το καταλάβετε εσείς θα είστε σε λίγα χρόνια.

Αυτή την στιγμή το μόνο που προσφέρει το χωριό μας είναι 500 μέτρα με καρέκλες καφέ,σας κρουο τον κώδωνα του κινδύνου όπως ανοίγουν τα καφέ θα κλείνουν.


Ξυπνήστε και διαφυλάξετε το προϊόν σας.

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδη τι εκλεισε βρε παιδια;;
Εβαλε ανεμοφραχτες οπως το καφε στην πλατεια;

Ανώνυμος είπε...

Οι ανεμοφρακτες του καφέ στην πλατεία είναι αισθητικά καλοί?

Και νόμιμοι σε παραδοσιακό οικισμό?

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς για την τύχη της Αράχωβας, τον Πολιτισμό της όπως και τον Παραδοσιακό χαρακτήρα της, έχουν αναλάβει άνθρωποι αμόρφωτοι και απολίτιστοι....και βέβαια όχι χωρίς τη συμμετοχή και ευθύνη των Αραχωβιτών (μορφωμένων και ´παραμορφωμένων´....)

Ανώνυμος είπε...

Εγω παντως που πέρασα απ το καφε στο μουσείο απεναντι ειναι αίσχος.
Πολυ γυφτια ολο αυτο που ξεκινησαν τα μαγαζια.
Αλοιμονο αν ολοι βαλουν τετοια,.
Βεβαια για να μην ριχνουμε ευθύνες στους μαγαζατορες, η δημοτικη αρχη πηρε την αποφαση!!!

Nick Charitos είπε...

Ανώνυμος 22 Οκτωβρίου, 2021 20:32

Δυστυχώς ΔΕΝ υπάρχει δημοτική αρχή για να πάρει απόφαση. Προφορική "άδεια" από τον ανεκδιήγητο δήμαρχο............

Ένας ολόκληρος δήμος, στο έλεος του "κάνω ότι γουστάρω" !!!!!

😥😥😥😥😥

Περαστικά μας ...... 🙏🙏🙏

Χάρη εντάξει το 1.200αρι ?????

Κοίτα μην .... διαφωνήσεις πουθενά.

(Περιττή η υπενθύμιση, τα ξέρει τα κατατόπια)

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Viotos είπε...

Επειδή δεν μου αρέσει να χρησιμοποιείται την υφαντική κατα πώς σας βολεύει. Εσείς στην Αράχωβα θα μπορούσατε να κάνετε "παππάδες" και δεν σας σταμάτησε το λαογραφικό μουσείο. Για πείτε μου τα ενοικιαζόμενα δωμάτια η ξενοδοχείο (ειλικρινά δεν ξέρω τι διαχειριζόταν ο συνεταιρισμός) τουλάχιστον τα δωμάτια τα είχατε διακομίσει με χειροποίητα παραγωγής σας υφαντά; Εμείς πάντως στην Λιβαδειά,εναν αντίστοιχο συνεταιρισμό- Αστικό, τον έφτιαξαν με σκοπό να τυπώνουν αναμνηστικά μπλουζάκια. Είναι πολλή δύσκολη η υφαντική και δεν φταίνε τα 10 χρόνια που πέρασαν χωρίς απάντηση, γιατί αν θέλει κάτι μία γυναίκα το καταφέρνει και αν είναι μάλιστα Αραχωβίτισα.

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετική,αληθινή,με ήθος η κυρά Φρόσω.

Nick Charitos είπε...

Δυστυχώς ο φίλος Viotos δεν αντελήφθη το άρθρο σωστά. Καθόλου ΔΕΝ λέει πως ο συνεταιρισμός οδηγήθηκε σε μαρασμό, επειδή δεν τους φώναξαν στο λαογραφικό.
Μα καθόλου.

Η ανάρτηση κάνει μια σύντομη παρουσίαση στην ίδρυση και πορεία του συνεταιρισμού και αναφέρεται και σε ένα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ γεγονός. Το γεγονός πως τους έμεινε μια πικρία, γιατί δεν εκλήθησαν εφόσον το δικαιούνταν αυτοδικαίως, ενώ παράλληλα εκείνη η προσπάθεια θα έπρεπε να είναι συλλογική για το χωριό.

Ή μήπως όχι ??? 🤔🤔🤔

Το γιατί δεν τον "αγκάλιασε" η νέα γενιά, είναι θέμα άλλης συζήτησης. Ίσως κοινωνικοπολιτικής ???

Γιατί δεν ασχολείται και με τον ελαιώνα ίσως ???

Γιατί χάνονται τέχνες και επαγγέλματα, σε γενικότερο πλαίσιο στην χώρα ???

Μάλλον το πάμε πολύ μακριά .......

Απλώς είναι ένα "συμβάν" που δείχνει ξεκάθαρα, πως αντιλαμβάνονται μερικοί τις θεσμικές θέσεις.........

Τσιφλίκι. Μα θα μου πεις συμβαίνει και σε όλη την χώρα, γι'αυτό φτάσαμε εδώ.

ΔΕΝ θα ... διαφωνήσω !!!!!!

Απλώς εδρεύουμε Αράχοβα, για εδώ γράφουμε.......

😜😜😜😜😜😜😜😜😜

Viotos είπε...

Nick Charitos Η κυρία Φρόσω ειναι εξαιρετική, το λιγότερο που μπορώ να πώ,απο το λίγο που την γνωρισα. Αλλα το τσιφλίκι δεν το κατάλαβα.Αν ο συνεταιρισμός δεν μπορει να αλλάξει κατα πως θέλει τα πράγματα που τον αφορούν,μπορεί ο Αγάς;Δεν μιλάμε για συνεταιρισμό τοτε.Οι θεσμοί αν δεν σε καλούν, αυτοπροσκαλείσαι και αναλαμβάνεις δραση, αρκει να έχεις μια δράση που να αφορά πολλούς απο τους συνεταιριστές.Και η εδρα δεν παίζει κανένα ρόλο,παντού στην Ελλάδα εγιναν αυτά και ακόμα χειροτερα.Απλώς η Αράχωβα ήταν ξακουστή για τα υφαντά της,μια δράστηριότητα που δεν αξιοποίησε.

Κράξιμο

  Με το.... γάντι !!! Ήταν λίγο παραμελημένη, λέει.