Κυριακή 23 Μαΐου 2021

Δήμος: Αντίκυρας - Αράχοβας - Διστόμου - Στειρίου

 Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους !!!




Όπως είδαμε και ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ της ΑΡΑΧΟΒΑΣ, η Αράχοβα εξαιτίας και ΜΟΝΟ της οποίας δημιουργήθηκε ο ορεινός με ... παραλία δήμος (🤣🤣🤣), χάνει έδρα, όνομα, υπηρεσίες τ' αυγά και τα καλάθια.


Βέβαια το "τίμημα" για αυτούς που την πρόδωσαν, θα πληρωθεί. Είτε τώρα είτε αργότερα, με "τόκο" !!!


😜😜😜


Αλλά άστο αυτό. Θα έρθει η ώρα.


Δήμος Διστόμου Αράχοβας Αντίκυρας λέει.


Μπα ??? Από πού κι ώσπου ???


Και με ποιο δικαίωμα ???




Αλφαβητικά ΔΕΝ κολλάει.


Υπάρχει άλλος λόγος για αναφορά του Διστόμου πρώτο ???


Δεν νομίζω.


Άρα αλφαβητικά ο δήμος θα έπρεπε να ονομαστεί ως:


Δήμος: 

Αντίκυρας - Αράχοβας - Διστόμου - Στειρίου

 (ΑΑΔΣ).


Και έτσι θα αναφέρεται από εδώ και στο εξής σε αυτό το ιστολόγιο. Εκτός αν προκύψουν οι εύλογες αλλαγές.


Γιατί και τα Άσπρα σπίτια οικισμός του δήμου είναι. Άρα τι να κάναμε, κάνα μακρινάρι τύπου Δήμος Αντίκυρας - Αράχοβας - Άσπρα Σπιτιών - Διστόμου - Στειρίου ???


Γελοία πράγματα.


Οπότε μια εύλογη και κοινής αποδοχής ονομασία, θα μπορούσε να είναι δήμος:

Φωκέων.




Φωκέων ??? Τι δουλειά έχουμε εμείς με την Φωκίδα ???


Όπως βλέπουμε ΕΔΩ, η Άμφισσα στην αρχαιότητα ΔΕΝ ήταν Φωκίδα αλλά Λοκρίδα.


Η Αρχαία Φωκίς περιλάμβανε έναν μεγάλο αριθμό πόλεων, οι περισσότερες εκ των οποίων ήταν καλά οχυρωμένες.

 Στον βορά στα σύνορα με την Δωρίδα υπήρχαν η Λιλαία, ο Έρωχος και η μικρότερη πόλη Χαράδρα. Γύρω από τον ποταμό Κηφισό που αποτελούσε την καρδιά της Φωκίδας βρίσκονταν οι περισσότερες αρχαίες Φωκικές πόλεις. Η Ελάτεια που ήταν και η πρωτεύουσα της συμπολιτείας, η Τιθορέα, η Αμφίκλεια, ή Δρυμαία, το Τεθρώνιο, οι Νέωνες, οι Παραποτάμιοι, η Τριταία, οι Πεδιείς, ο Λέδων και λίγο πιο ανατολικά οι Άβες και η Υάμπολη

Νοτιότερα στις κοιλάδες νότια του Παρνασσού, κοντά στα σύνορα με την Βοιωτία βρισκόταν η Δαυλίδα και ο Πανοπέας, ενώ λίγο δυτικότερα στις βόρειες πλαγιές του Ελικώνα βρισκόταν το Φλυγόνιο, η Στείριδα και η Άμβροσσος (ή Άμβρυσσος). 

Δυτικότερα στα σύνορα με του Οζολέους Λοκρούς ήταν χτισμένες οι πόλεις ΚρίσσαΚυπάρισσοςΕχεδάμεια και Ανεμώρεια, ενώ η παραθαλάσσια Κίρρα κοντά στην σημερινή Ιτέα ήταν για μεγάλη περίοδο Φωκική πόλη και επίνειο της Κρίσσας.[1]

Άλλες παραθαλάσσιες πόλεις των Φωκέων ήταν η Αντίκυρα, ο Μεδεώνας και η Βούλις (ή Βούλιδα) . Σε κάποιες περιόδους της ιστορίας οι Φωκείς ελέγχαν και την περιοχή των Δελφών.[2


Ίσως να μπορεί να βρεθεί και μια άλλη πρόταση κοινής αποδοχής, που θα αντικαταστήσει το αστείο μακρινάρι.

Αυτό που είναι έξω από ΚΑΘΕ λογική είναι το δήμος Διστόμου Αράχοβας Αντίκυρας, που αγνοεί περιέργως και το Στείρι κι όλοι σφυρίζουν αδιάφορα.

Κι έτσι από σήμερα και στο στο εξής, στο παρών ιστολόγιο ο δήμος μας θα αναφέρεται ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΑ και ΜΟΝΟ ως:


Δήμος:

 Αντίκυρας - Αράχοβας - Διστόμου - Στειρίου

 (ΑΑΔΣ).


Και πιστεύω γίνεται αντιληπτό, πως ως Αραχοβίτης αν αλφαβητικά "έβγαινε" η Αράχοβα πρώτη, θα μπορούσε κανείς να κατηγορήσει πως προσπαθώ να βγάλω το χωριό μου πρώτο.


Όμως ευτυχώς αλφαβητικά και μόνο επαναλαμβάνεται, πως έχει η Αντίκυρα σειρά (έχουν ίδιο το πρώτο γράμμα και το δεύτερο "ν" προηγείται του "ρ" στην αλφαβήτα).


Άρα ούτε ότι είναι τοπικιστικά τα κίνητρα, δεν ισχύει.


Περαστικά ....


🤣🤣🤣

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Προς τον συντάκτη του κειμένου (Γιατί και τα Άσπρα σπίτια οικισμός του δήμου είναι. Άρα τι να κάναμε, κάνα μακρινάρι τύπου Δήμος Αντίκυρας - Αράχοβας - Άσπρα Σπιτιών - Διστόμου - Στειρίου ???)

Αγαπητέ

1. Αναγνωρισμένος οικισμός Άσπρα Σπίτια δεν υπάρχει στο Δήμο ΑΑΔΣ, υπάρχει Παραλία Διστόμου και είναι οικισμός της κοινότητας Διστόμου.

2. Στον τίτλο του Δήμου αναφέρονται τα ονόματα της αναγκαστικής συνένωσης των 2 υπαρχόντων δήμων και της 1 κοινότητας με Πρόγραμμα Καλλικράτης.

Nick Charitos είπε...

Είναι η γνωστή "ιστορία" με τις πινακίδες ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΣΠΡΑ ΣΠΙΤΙΩΝ που κάνατε παράπονα να αλλάξουν σε παραλία Διστόμου !!! 😮😮😮

Μου δίνετε την εντύπωση πως κάποιοι οραματίζονται την μετονομασία της Αράχοβας σε ... Δίστομο 1, η Αντίκυρα σε Δίστομο 2, Στείρι σε Δίστομο 3 και ούτω καθεξής !!!

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Ντροπή σας !!! Μόνο αυτό, τίποτα άλλο .....

🤬🤬🤬

Ανώνυμος είπε...

Απ’ όλα προτιμώ περισσότερο τη μετριοφροσύνη των αμόρφωτων. Όμως από το θράσος των ημιμαθών προτιμώ τη ματαιοδοξία των πεπαιδευμένων - Παναγιώτης Κονδύλης, «Στοχασμοί και αποφθέγματα», Νέα Εστία (1999)

Καταρρέουν οι μύθοι των ΑΠΕ

  ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΜΑΙΝΑΛΟΥ «Όταν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Συνασπισμός ψήφιζαν το Μάαστριχτ για την απελευθέρωση των αγορών, μας έλεγαν...