Μαζεύουν τα ασυμμάζευτα
40 ετών !!!
«Εχουν γίνει πάρα πολλά μέσα σε λίγο χρόνο»
Μετά από χρόνια αδράνειας και απορριπτικών αποφάσεων από το ΣτΕ, το υπουργείο Περιβάλλοντος ξεκίνησε συστηματική προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των οικοδομικών συνεταιρισμών, πολλοί από τους οποίους έχουν εκκρεμότητες από το 1975!
Μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες για περίπου 30 περιπτώσεις που αφορούν πάνω από 2.000 στρέμματα και καλύπτουν περισσότερες από 10.000 οικογένειες δικαιούχων.
Την προηγούμενη χρονιά εγκρίθηκαν τα διατάγματα για τέσσερις συνεταιρισμούς, των Εμπόρων στα Γιάννενα (214 στρ.), «Κανελλάκης» Αργολίδας (114 στρ.), «Ανώπολη» Ηρακλείου Κρήτης (80 στρ.) και Γιατρών στην Εύβοια (14 στρ.), τα μέλη των οποίων μπορούν να προχωρήσουν στην κατασκευή των έργων υποδομής (δρόμοι, δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, ρεύματος, κ.λπ.), για να έχουν δικαίωμα να χτίσουν με νόμιμο τρόπο.
Σε άλλες τρεις περιπτώσεις, «Ολυμπος» Λάρισας (214 στρ.), Πολύτεκνοι Χανίων (410 στρ.) και «Θεσσαλορουμελιωτών» Ηρακλείου (64,9 στρ.), επίκειται η δημοσίευση του διατάγματος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Για επτά συνεταιρισμούς έχουν ήδη κατατεθεί στο ΣτΕ τα σχέδια προεδρικών διαταγμάτων, Εμποροι Ηρακλείου (629 στρ.), Υπάλληλοι ΥΠΕΧΩΔΕ (929 στρ.), Υπάλληλοι ΔΕΗ (268 στρ.), τρεις περιοχές των καθηγητών ΤΕΙ Λάρισας (168, 107 και 63 στρ.) και Αεροπόροι Λάρισας (136 στρ.).
Στην τελική επεξεργασία από τις υπηρεσίες του υπουργείου βρίσκονται τα διατάγματα για άλλους οκτώ συνεταιρισμούς σε Ηράκλειο («Ηλιοθέα» και υπαλλήλων ΙΚΑ), Ρέθυμνο (τραπεζοϋπαλλήλων), Λασίθι (υπάλληλοι ΟΤΕ), Ρόδο («Κλεόβουλος») και Εύβοια (οπλιτών, δικαστικών Ι και ΙΙ). Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι πολεοδομικές εγκρίσεις για άλλες εννέα περιπτώσεις σε Χαλκιδική (Village Mare), Ηράκλειο («Κουμάκης», «Αναπτυξιακή» και Ηλεκτρολόγων), Αργολίδα (υπαλλήλων υπουργείου Γεωργίας), Θεσσαλονίκη («Μυγδωνία»), Ρέθυμνο («Τριόπετρα») και Χανιά (υπάλληλοι ΥΕΘΑ και Creta Sea).
Θετική υποδοχή
«Εχουν γίνει πάρα πολλά μέσα σε λίγο χρόνο», είπε η Γεωργία Ρωμαίου, πρόεδρος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας των Οικοδομικών Συνεταιρισμών, στη χθεσινή ημερίδα που οργάνωσε ο φορέας ο οποίος δημιουργήθηκε πριν από μια πενταετία. Τόνισε ότι έχουν γίνει νομοθετικές ρυθμίσεις και προωθούνται παρεμβάσεις που επηρεάζουν θετικά τις εξελίξεις.
«Αναζητούμε λύσεις», διαβεβαίωσε η Σταυρούλα Αγρίου, σύμβουλος του υπουργού Περιβάλλοντος, Γιώργου Σταθάκη, και επισήμανε ότι είναι ένας σημαντικός τρόπος για να καλυφθούν οι στεγαστικές ανάγκες νοικοκυριών σε παραθεριστική αλλά και κύρια κατοικία, ενώ αποτελεί μοχλό για την αναθέρμανση του οικοδομικού τομέα.
Τόνισε όμως ότι αναζητούνται βιώσιμες λύσεις με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, γι’ αυτό, το υπουργείο προωθεί την εκπόνηση των δασικών χαρτών και του Κτηματολογίου, μέσω των οποίων θα λυθούν τα δύο βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνεταιρισμοί: το ιδιοκτησιακό και η οριοθέτηση των δασικών εκτάσεων.
Δίνει επίσης έμφαση στην επιτάχυνση του χωροταξικού σχεδιασμού, που είναι το «κλειδί» για να εγκριθούν από το ΣτΕ τα πολεοδομικά σχέδια των νέων οικισμών.
«Δεν βρήκαμε αξιόπιστα στοιχεία», είπε χαρακτηριστικά. Από καταγραφές που είχαν γίνει παλιότερα από το υπουργείο Περιβάλλοντος, προκύπτει ότι στην Αττική υπάρχουν 220 συνεταιρισμοί από τους οποίους το 50% έχει προβλήματα και δεν μπορεί να προχωρήσει η πολεοδόμηση της έκτασης που διαθέτει ή διεκδικεί.
Στην υπόλοιπη χώρα υπάρχουν 330 συνεταιρισμοί, από τους οποίους το 25% έχουν προβλήματα με τις δασικές εκτάσεις που περιλαμβάνονται στην ιδιοκτησία τους και το 15% βρίσκονται σε περιοχές χωρίς πρόβλεψη για δημιουργία οικιστικών ζωνών. Η Σταυρούλα Αγρίου διαβεβαίωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί από τον Γ. Σταθάκη απόφαση που θα κάνει επιτέλους πράξη την ηλεκτρονική έκδοση των αδειών δόμησης.
«Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη»
http://www.efsyn.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου