Παπαδημούλης: Αυξάνονται οι προοπτικές στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας και Κίνας
«Σήμερα δημιουργούνται οι καλύτερες προοπτικές μιας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Κίνας με αμοιβαία οφέλη για τις δύο χώρες και τους λαούς τους. Οι προοπτικές συνεργασίας, διευρύνονται κυρίως λόγω της σημαντικής αύξησης των επενδυτικών και των τουριστικών ροών από την Κίνα, σε συνδυασμό με την προνομιούχα γεωστρατηγική θέση της χωράς μας, την πολιτική σταθερότητα, την αναπτυξιακή πορεία, την πολιτική υγιούς επιχειρηματικότητας και επενδύσεων».
Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του απόψε, σε εκδήλωση στο πλαίσιο του κύκλου «Οι Νέοι Δρόμοι του Μεταξιού και η Ευρώπη», που οργάνωσε το Επιμελητήριο Ελληνο-Κινεζικής Οικονομικής Συνεργασίας.
Ο κ. Παπαδημούλης, τόνισε επίσης το ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς για συνεργασία στους τομείς των μεταφορών, των νέων τεχνολογιών, της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, των θαλάσσιων και σιδηροδρομικών δικτύων, της μεταφοράς φυσικού αερίου και πετρελαίου, μετά μάλιστα και την επιτυχία των κινεζικών επενδύσεων σε αυτούς τους τομείς.
Φωτό : Διευθυντής της Διευθύνσεως Διεθνών Σχέσεων του ΓΕΕΘΑ, Ταξίαρχος Μιλτιάδης Γρυλλάκης και ο Ακόλουθος Άμυνας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Αθήνα, Ανώτερος Συνταγματάρχης (Senior Colonel) Xu Dazhuang
Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, χαρακτήρισε μάλιστα «εξαιρετικά σημαντική» και την ελληνική πρόταση για τη δημιουργία υποκαταστήματος της Κινεζικής Αναπτυξιακής Τράπεζας στην Ελλάδα, ενώ υπογράμμισε το ενδιαφέρον των Ελλήνων εξαγωγέων για συμμετοχή στην 1η Διεθνή Έκθεση Εισαγωγών, που θα πραγματοποιηθεί στη Σαγκάη τον Νοέμβριο του 2018.
«Πιστεύω ακράδαντα ότι με τον διάλογο σε όλα τα επίπεδα και τον αμοιβαίο σεβασμό μπορούμε να προχωρήσουμε μαζί, με γνώμονα τα κοινά οφέλη για τους λαούς μας» τόνισε ο κ. Παπαδημούλης.
Συνεχίζοντας ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, αναφέρθηκε στις σχέσεις της ΕΕ, σημειώνοντας ότι η Κίνα «λόγω του μεγέθους της ταχείας και κεντρικά συντονισμένης αναπτυξιακής στρατηγικής και της επενδυτικής πολιτικής, έχει κάνει τεράστια βήματα εμπρός, κάτι που πολλές φορές προκαλεί τουλάχιστον αμηχανία στη Δύση.
«Η Ευρώπη σήμερα μένει πίσω στα θέματα τεχνολογικής ανάπτυξης, κάτι που ζημιώνει εξαιρετικά την ανταγωνιστικότητά της» ανέφερε και πρόσθεσε «νομίζω πως η Ευρώπη, πρέπει πρώτον να επενδύσει σοβαρά στην έρευνα και στις νέες τεχνολογίες και στη βιώσιμη και συμμετοχική ανάπτυξη και δεύτερον να συνεργαστεί στρατηγικά με την Κίνα και να αποφύγει τον άκρατο σκεπτικισμό για τον ρόλο της Κίνας στο παγκόσμιο εμπόριο».
«Μην ξεχνάμε, επίσης, ότι η Κίνα έχει τον τελευταίο καιρό υιοθετήσει μια πιο ανοικτή στις συνεργασίες και πιο φιλική στο περιβάλλον βιώσιμη ανάπτυξη. Έχει επίσης κατανοήσει, όπως φάνηκε και με το τελευταίο συνέδριο του ΚΚΚ, ότι πρέπει να αντιμετωπίσει το θέμα των περιφερειακών και κοινωνικών ανισοτήτων. Πρέπει να ομολογήσουμε ότι η Ευρώπη δεν έχει βρει ακόμα λύσεις σε αυτά τα προβλήματα» είπε ο κ. Παπαδημούλης.
Τέλος, μίλησε για τις προοπτικές που υπάρχουν στη σχέσεις ΕΕ – Κίνας τονίζοντας «στις σχέσεις μας με την Κίνα υπάρχουν προκλήσεις και προοπτικές. Υπάρχουν δυσκολίες και διαφορές. Υπάρχουν διαφορετικά μοντέλα ανάπτυξης και πολιτικά συστήματα. Πιστεύω όμως ακράδαντα, ότι μόνο με τον διάλογο σε όλα τα επίπεδα, με αμοιβαίες υποχωρήσεις, τον αμοιβαίο σεβασμό, και τα κοινά οφέλη για τους λαούς μας μπορούμε να προχωρήσουμε μαζί. Και το να προχωρήσουμε μαζί, για μένα είναι μονόδρομος, ειδικά σε ένα παγκόσμιο σύστημα που έχει να αντιμετωπίσει πολλές και σοβαρές περιφερειακές και συστημικές κρίσεις» κατέληξε ο κ. Παπαδημούλης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου