Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022

Μυθομανία

 Παθολογικός ψεύτης – Συμπτώματα




Η μυθομανια έχει αναγνωριστεί από τους ψυχιάτρους, ως ένας παρεκίνων τύπος συμπεριφοράς. Δεν αναφέρεται ως επίσημη διάγνωση στο DSM-V., όμως είναι μια αρκετά αληθινή κατάσταση.


Το ψέμα είναι μια συνηθισμένη συμπεριφορά και συνοδεύεται από έναν ξεκάθαρο λόγο. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα εργαλείο ώστε να επιτευχθεί ένας σκοπός.


Αντίθετα οι μυθομανείς συχνά λένε ψέματα χωρίς κανένα λόγο. Τα ψέματά τους είναι εκτεταμένα και περίτεχνα. Η παρόρμηση για ψέμα είναι καταναγκαστική και συχνά βλάπτει την ζωή των πασχόντων. Μπορεί να χάσουν δουλειές και να καταστρέψουν σχέσεις εξαιτίας αυτής της κατάστασης.


Δεν είναι σαφές αν τα άτομα με μυθομανία καταλαβαίνουν ότι αυτό που λένε δεν είναι αλήθεια. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν πλήρως στα πράγματα που λένε, ακόμα και όταν είναι εμφανώς ψευδή. Άλλοι μυθομανείς παραδέχονται τα ψέματά τους μόνο όταν ξεσκεπαστούν. 

Τα παθαλογικά ψέματα ξεκινούν συνήθως στην εφηβεία. Μπορεί να γίνει πρόβλημα που επηρεάζει τις σχέσεις, την καριέρα και την οικογένειά.


Μυθομανία – Χαρακτηριστικά



Τα παθολογικά ψέματα είναι διαφορετικά από τα περιστασιακά ψέματα που λένε οι περισσότεροι άνθρωποι. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η μυθομανείς λένε ψέματα χωρίς λόγο και χωρίς να ανησυχούν για τις συνέπειες. Φτιάχνουν επίσης περίπλοκες ιστορίες για τον εαυτό τους. 


Οι ειδικοί αναζητούν τέσσερις κύριες συμπεριφορές όταν προσπαθούν να καταλάβουν εάν κάποιος είναι παθολογικός ψεύτης:


Υπερβολικά ψέματα. Οι μυθομανείς λένε ψέματα περισσότερο από ό,τι οι περισσότεροι άνθρωποι. Μπορεί να φτιάχνουν ιστορίες που ακούγονται αρκετά αληθινές ώστε οι άλλοι να τις πιστεύουν. Στη συνέχεια, πρέπει να προσθέσουν περισσότερα ψέματα για να μην φανερωθούν. 


Ψέματα χωρίς αιτία. Τα ψέματα ενός μυθομανή διαφέρουν από τα συνηθισμένα ψέματα. Οι περισσότεροι άνθρωποι λένε μικρά ψέματα για να αποφύγουν δυσάρεστες συνέπειες. Οι παθολογικοί ψεύτες ωστόσο δεν έχουν ξεκάθαρο κίνητρο. Λένε ιστορίες που δεν τους ωφελούν και μπορεί να τους βλάψουν αν φανερωθεί η αλήθεια. 


Μακροπρόθεσμο πρόβλημα. Το παθολογικό ψέμα είναι μια χρόνια κατάσταση. Ξεκινά συνήθως κατά την εφηβία και συνεχίζεται επ’ αόριστον σε όλους τους τομείς της ζωής. 


Δεν οφείλονται σε άλλη ψυχική ασθένεια. Ένας μυθομανής άνθρωπος μπορεί να εμφανίσει και άλλες ψυχικές διαταραχές όπως η κατάθλιψη και το άγχος, δεν είναι αυτή όμως η αιτία των ψεμάτων τους. Η μυθομανία είναι κατάσταση και όχι σύμπτωμα κάποιου άλλου προβλήματος.


Παθολογικό ψέμα – Θεραπεία



Η θεραπεία της μυθομανίας είναι περίπλοκη. Τα φάρμακα δεν φαίνεται να βελτιώνουν την κατάσταση και η καλύτερη επιλογή είναι η ψυχοθεραπεία. Αλλά ακόμη και η θεραπεία μπορεί να δημιουργήσει προκλήσεις, επειδή οι παθολογικοί ψεύτες δεν ελέγχουν τα ψέματά τους. Μπορεί να αρχίσουν να λένε ψέματα στον θεραπευτή αντί να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα άμεσα.

Η εύρεση ενός ειδικευμένου, έμπειρου θεραπευτή που μπορεί να συνεργαστεί με κάποιον μακροπρόθεσμα είναι το κλειδί για τη διαχείριση της πάθησης.

Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε έχει συμπτώματα μυθομανίας, είναι σημαντικό να ζητήσετε βοήθεια. Με δουλειά, ένας παθολογικός ψεύτης μπορεί να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις που έχει η συμπεριφορά του στον ίδιο και στα αγαπημένα του πρόσωπα.


Πηγή: psychopolis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καταρρέουν οι μύθοι των ΑΠΕ

  ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΜΑΙΝΑΛΟΥ «Όταν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Συνασπισμός ψήφιζαν το Μάαστριχτ για την απελευθέρωση των αγορών, μας έλεγαν...