Σάββατο 13 Απριλίου 2019

Τώρα το λένε και μόνοι τους : Έρχεται "η νύχτα των κρυστάλλων" !!!

Ο ιδρυτής του μεγαλύτερου hedge fund παγκοσμίως... "βλέπει" επανάσταση



Το όνομά του Ρέι Ντάλιο και είναι ο ιδρυτής του μεγαλύτερου αμοιβαίου κεφαλαίου hedge fund στον κόσμο.
Οφείλει τον πλούτο του στον αμερικανικό καπιταλισμό. Ταυτόχρονα, είναι ένας από τους σκληρότερους επικριτές του και μάλιστα προειδοποιεί για μια.... επανάσταση και σημαίνει συναγερμό.

Για τον Ντάλιο, το χάσμα μεταξύ φτωχών και πλούσιων στις ΗΠΑ είναι υπερβολικά μεγάλο, όπως γράφει η γερμανική Handelsblatt.
Ξεκίνησε πάμφτωχος το 1975 στη Νέα Υόρκη, αλλά κατάφερε να δημιουργήσει ένα hedge fund, το οποίο διαχειρίζεται σήμερα περίπου 160 δισεκατομμύρια δολάρια.
Με περιουσία 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο Ντάλιο κατατάσσεται στην69η θέση των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο.
Τα τελευταία χρόνια, ο Ντάλιο έχει επανειλημμένα προσελκύσει την προσοχή ως κριτικός του αμερικανικού καπιταλισμού. Ο 69χρονος σήμερα επενδυτής πιστεύει ότι ο αμερικανικός καπιταλισμός έχει δημιουργήσει ένα καταστροφικό χάσμα στην εκπαίδευση, την κοινωνική ανισότητα, τον πλούτο και το εισόδημα που παράγεται.
Στο τέλος αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε επανάσταση, λέει.
Σε ένα δοκίμιο 18 σελίδων, αποσπάσματα του οποίου δημοσιεύει το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, ο Ντάλιο αναφέρει στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι το εισόδημα του πλουσιότερου 40% του αμερικανικού πληθυσμού είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό του υπόλοιπου 60%.
Ο Ντάλιο δεν είναι μόνος στην κριτική του.
Άλλοι επιχειρηματικοί ηγέτες βλέπουν επίσης την εξέλιξη αυτή με μεγάλη ανησυχία. Για παράδειγμα, τα ίδια λέει ο Ντέιβιντ Ρουμπινστάιν, συνιδρυτής του ιδιωτικού επενδυτικού κεφαλαίου Carlyle. Σε διάσκεψη χρηματοοικονομικών επενδυτών στο Βερολίνο, έδειξε πόσο αυξάνεται το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών στις ΗΠΑ.
Ανησυχώντας για την κατάσταση αυτή και ο επικεφαλής της JP Morgan Τζέιμι Ντίμον έγραψε την περασμένη Πέμπτηεπιστολή 51 σελίδων προς τους μετόχους ζητώντας να ληφθούν μέτρα.
«Το αμερικανικό όνειρο είναι ακόμα ζωντανό, αλλά αποδυναμώνεται συνεχώς», λέει και ο συν-διευθύνων σύμβουλος της Carlyle Κίσονγκ Λι σε συνέντευξη του στην Handelsblatt, προειδοποιώντας για την άνιση κατανομή του πλούτου.
«Πρέπει επειγόντως να λάβουμε αντίμετρα», λέει.
Ταυτόχρονα, οι λαϊκιστές κερδίζουν έδαφος, όπως γράφει ο Ντάλιο και κάνει λόγο για «υπαρκτές απειλές» στην αμερικανική κοινωνία.
Σημειώνει ότι μια οικονομία που αποδυναμώνεται, χάνει την ανταγωνιστικότητα σε σύγκριση με τα αντίπαλα έθνη και αναγνωρίζει τον αυξανόμενο κίνδυνο σύγκρουσης.
«Οι διαφορές στον πλούτο, ειδικά όταν συνοδεύονται από διαφορετικές αξίες, οδηγούν σε αυξημένη σύγκρουση και σε μια κυβέρνηση που ορίζει τον εαυτό της ως μια μορφή αριστερού και δεξιού λαϊκισμού, που συχνά οδηγεί σεεπαναστάσεις ενός ή άλλου τύπου», λέει ο Ντάλιο.
Με βάση στοιχεία από το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και την εταιρεία Gallup, υπάρχει η ακόλουθη εικόνα:
Οι μισθοί των Αμερικανών έχουν παραμείνει στάσιμοι εδώ και δεκαετίεςκαι στη μεσαία τάξη οι άνθρωποι κέρδισαν λιγότερα από τους γονείς τους. Ο πλούτος, ωστόσο, καθορίζει την ποιότητα της εκπαίδευσης και της εκπαίδευσης των παιδιών.
Η κακή εκπαίδευση συνδέεται επίσης στενά με την κακή υγεία και οδηγεί σε πρόωρους θανάτους, "το οποίο με τη σειρά του έχει άμεσες συνέπειες για την οικονομία".
Ειδικά στην υγεία σε μια χώρα όπου τα συνταγογραφούμενα φάρμακα κοστίζουν περισσότερο από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη βιομηχανική χώρα, οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες προσπαθούν να αντισταθμίσουν την κατάσταση.
Για παράδειγμα, ο Τζέφ Μπέζος , ο Γουόρεν Μπάφετ και ο Τζέιμι Ντίμον ξεκίνησαν δικές τους υπηρεσίες ασφάλισης υγείας στις εταιρείες τους, την εταιρία ηλεκτρονικής αλληλογραφίας Amazon, τη θυγατρική Berkshire Hathaway και την τράπεζα JP Morgan στα μέσα του περασμένου έτους για να εξαλείψουν τους ακριβούς μεσάζοντες στο αμερικανικό σύστημα υγείας.
Ωστόσο, τέτοιες πρωτοβουλίες δεν αρκούν για τον Ντάλιο.
Ο μεγαλοεπενδυτής ζητάει μια καλύτερη ηγεσία στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών ως θέμα εθνικής έκτακτης ανάγκης και να ενεργήσει αναλόγως.
Για τον Ντάλιο, αυτό περιλαμβάνει την αναδιάρθρωση της οικονομίας και σημαντική βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης και της εκπαίδευσης για τα χαμηλότερα στρώματα.
Τα αιτήματα αυτά θα μπορούσαν να προέρχονται από ένα εκλογικό πρόγραμμα των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ. 
Πηγή : nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οκτώ (8) νέες θέσεις εργασίας

 Στην ευρύτερη περιοχή της Βοιωτίας Εταιρεία εγκατάστασης ηλεκτρονικού και οπτικού εξοπλισμού, με πολυετή τεχνογνωσία, δυναμική παρουσία στ...