Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2025

Ψήφισμα κατοίκων

Των ΤΚ Κυριακίου, Στειρίου, Διστόμου, Αντίκυρας Βοιωτίας και των γύρω κοινοτήτων




Διεκδικούμε το Δικαίωμα στο αυτονόητο:

Διαφάνεια, Υγεία και καθαρό Περιβάλλον για την Περιοχή μας


Από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης -και μόνο- πληροφορηθήκαμε ότι προωθείται μια μεγάλης κλίμακας επένδυση, που περιλαμβάνει εξόρυξη και επεξεργασία βωξίτη, παραγωγή αλουμίνας/αλουμινίου, και παραγωγή γαλλίου, με επίκεντρο την εγκατάσταση του ομίλου Metlen, στην περιοχή Άγιος Νικόλαος-Μετόχι Οσίου Λουκά. Εκεί, δηλαδή, που -από τη δεκαετία του 1960- λειτουργεί η γιγαντιαία και ρυπογόνα εγκατάσταση βωξίτη/αλουμίνας/αλουμινίου, η οποία τα τελευταία 20 χρόνια επεκτάθηκε ακόμη περισσότερο με την κατασκευή και λειτουργία του συγκροτήματος παραγωγής ενέργειας από μονάδες φυσικού αερίου, ισχύος περίπου 1,5 GW.


Ένα νέο εργοστάσιο, μέσα στο εργοστάσιο, δημιουργείται


Με «προμετωπίδα» την παραγωγή γαλλίου, ενός σπάνιου ορυκτού, η επένδυση παρουσιάζεται ως στρατηγική, υποβαθμίζοντας το γεγονός ότι πίσω από αυτήν -ενδεχομένως και ως προϋπόθεση γι’ αυτή- βρίσκεται μια τεράστια επέκταση της υφιστάμενης δραστηριότητας, αφού η επεξεργασία βωξίτη θα φτάσει τους 2.000.000 τόνους/έτος και η παραγωγή αλουμίνας τους 1.265.000 τόνους/έτος, από τους 860.000 τόνους/έτος. Ένα νέο εργοστάσιο, μέσα στο εργοστάσιο, θα δημιουργηθεί, με ότι αυτό συνεπάγεται.


Με δεδομένη τη χρόνια περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής μας από παλιές και πιο πρόσφατες βιομηχανικές και ενεργειακές  δραστηριότητες, τα παραπάνω μεγέθη και η καθολική απουσία ουσιαστικής ενημέρωσης και διαβούλευσης μας τρομάζουν και μας προβληματίζουν. 


Αυτά που μας ανησυχούν βαθύτατα είναι:

Η συσσώρευση νέων βιομηχανικών δραστηριοτήτων, χωρίς να έχει προηγηθεί μια αξιόπιστη καταγραφή -σε βάθος χρόνου- των επιπτώσεων των υφιστάμενων και, ιδιαίτερα, η απουσία μιας επιδημιολογικής έρευνας και ενός διαφανούς συστήματος παρακολούθησης ρύπων.

Ο κίνδυνος να συρρικνωθεί ασφυκτικά ο χρόνος και οι διαδικασίες του περιβαλλοντικού ελέγχου της νέας επένδυσης, μέσω της υπαγωγής της στις στρατηγικές επενδύσεις και στις fast - track διαδικασίες αδειοδότησης.

Το ενδεχόμενο να  παρουσιαστεί η νέα δραστηριότητα ως μια απλή μετατροπή της υφιστάμενης εγκατάστασης, με υποβάθμιση των σωρευτικών επιπτώσεων, ώστε να αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά με απλή τροποποίηση της υπάρχουσας άδειας, χωρίς την απαιτούμενη δημόσια διαβούλευση.

Η πιθανότητα -στα όρια της βεβαιότητας- να χρησιμοποιηθεί η παραγωγή γαλλίου, ως  «Δούρειος Ίππος», για να επιβληθεί απρόσκοπτα η επέκταση των υφιστάμενων εξορυκτικών και βιομηχανικών δραστηριοτήτων.


Όροι και προϋποθέσεις ενός δημόσιου διαλόγου 

Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε ουσιαστική συζήτηση, γύρω από τη σχεδιαζόμενη επένδυση, δε μπορεί παρά να γίνει στο έδαφος του σεβασμού των προβληματισμών των τοπικών κοινωνιών μας και της διασφάλισης βασικών προϋποθέσεων, όπως: 

1.Δημοκρατική Διαβούλευση & Διαφάνεια

Άμεση δημοσίευση όλων των μελετών και σαφής ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας.

Υποχρεωτική διενέργεια Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).

2.Ανεξάρτητοι Έλεγχοι & Ασφάλεια

Σύσταση Ανεξάρτητου Παρατηρητηρίου Περιβάλλοντος για συνεχή παρακολούθηση ρύπων.

Διενέργεια επιδημιολογικών μελετών στην περιοχή, ώστε να αποτιμηθεί η επίδραση της βιομηχανικής δραστηριότητας στη δημόσια υγεία.

3.Απόρριψη Fast-Track Διαδικασιών

Καμία παράκαμψη της νομοθεσίας ή περιορισμός της συμμετοχής των κατοίκων.

Η συνολική έκταση και η μεταβολή της βιομηχανικής δραστηριότητας καθιστούν απαραίτητη τη διενέργεια Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ)

4. Προστασία του Τόπου μας

Θέσπιση κόκκινων γραμμών για την περαιτέρω βιομηχανική επέκταση και υποχρεωτική αποκατάσταση των ήδη επιβαρυμένων περιοχών.

Διασφάλιση ότι η περιοχή δεν θα γίνει «βιομηχανικό πάρκο» εν αγνοία των πολιτών.


Τι ζητάμε


Εμείς, που συνυπογράφουμε το παρόν ψήφισμα, κάτοικοι των περιοχών Κυριακίου, Στειρίου, Διστόμου, Αντίκυρας και των γύρω κοινοτήτων:

1. Απορρίπτουμε κάθε σχέδιο, το οποίο προωθείται ερήμην της τοπικής κοινωνίας, χωρίς πλήρη δημοκρατική διαβούλευση και ανεξάρτητες μελέτες.

2. Απαιτούμε τη δημοσίευση όλων των σχετικών σχεδίων και μελετών για την επένδυση, καθώς και τη διενέργεια Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) βάσει της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας (Οδηγία 2014/52/ΕΕ).

3. Καταγγέλλουμε κάθε απόπειρα fast-track διαδικασίας που παρακάμπτει το δικαίωμά μας στην ενημέρωση και προστασία της υγείας.

4. Διεκδικούμε τη δημιουργία ανεξάρτητου Παρατηρητηρίου Περιβάλλοντος, με διαφανή και συνεχή έλεγχο των ρύπων, σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες, τοπικούς φορείς και την αυτοδιοίκηση.

5. Καλούμε την Πολιτεία, την Περιφέρεια και τον Δήμο να αναλάβουν τις ιστορικές τους ευθύνες, αποτρέποντας περαιτέρω υποβάθμιση της περιοχής.

6. Δηλώνουμε ότι, αν δεν τηρηθούν τα παραπάνω, θα κινηθούμε με κάθε νόμιμο μέσο για την προστασία του τόπου μας και των μελλοντικών γενεών.


Ο τόπος μας δεν αντέχει νέα περιβαλλοντική επιβάρυνση. Η υγεία, η ποιότητα ζωής και η δημοκρατική συμμετοχή στις αποφάσεις που μας αφορούν είναι αδιαπραγμάτευτες αξίες.


Οι κάτοικοι της περιοχής


Το παρόν ψήφισμα έχει ήδη συγκεντρώσει υπογραφές και η συλλογή συνεχίζεται.

2 σχόλια:

Nick Charitos είπε...

Κάποια προβατάκια, πολεμούν μονάχα τους. Πολεμούν τον λύκο, που μπήκε στο κοπάδι τους, που λέει κι ο τριςμέγιστος Σφακιανάκης.

Συγχαρητήρια από καρδιάς, γιατί είναι σαν να αντιμάχεται κανείς, τον Χίτλερ στο Βερολίνο του 1933 - 1943. Καμία τύχη.

Το κεφάλαιο κι ο κάθε Μυτιληναίος είναι αδίστακτος από μόνος του. Σκέψου τώρα που, όπως διαβάζουμε στα ρεπορτάζ, έκανε έκκληση η ΕΕ στην Metlen για την παραγωγή γαλλίου !!! 😮

Τρομερά τα συμφέροντα. Απίστευτα τρομερά. Και παιδιά με ... έξι κεφάλια και 18 χέρια να βγαίνουν από τις συνέπειες, αυτοί το γάλλιο θα το βγάλουν. ΔΕΝ ωρροδουν προ μηδενός. Τελείωσε.

Το μόνο που μένει είναι να ευχηθούμε, να μην είναι τόσο τρομερό περιββαλλοντολογικα. Ευχή είναι. Γιατί ο λόγος που γινόταν η παραγωγή μόνο στην Κίνα μέχρι τώρα, είναι γιατί η Κίνα απλώς δεν ασχολείται με το περιβάλλον και τις ενδεχόμενες συνέπειες. Δεν τους νοιάζει ρε αδερφέ.

Να είναι τόσο "αθώο" και να τους είχε αφήσει η ΕΕ αλλά και η Αμερική, να παίζουν μπάλα μόνοι τους, σα δύσκολο. Τέλος πάντων. Είπαμε. Ας ευχηθούμε....
🙏🙏🙏🙏🙏

Ανώνυμος είπε...

Εγώ συμφωνώ με όλο αυτό πού γράφεται για το περιβάλλον.
Σίγουρα πρέπει να το προστατέψουμε.
Όπως είμαι και σίγουρος ότι οι μισοί απ' αυτούς που υπογράφουν είναι ψευτοαριστεροι,και δουλεύουν στο εργοστάσιο.
Εργοστάσιο το οποίο αν δεν υπήρχε όλη η περιοχή θα ήταν για κλάματα.
Όταν έγινε το εργοστάσιο δεν υπήρχε το ΧΚΠ και όλοι προσπαθούσαν να δουλέψουν σ αυτό γιατί είχε καλά λεφτά, δούλευαν και από την Αράχωβα έφευγε κάθε μέρα ολόκληρο λεωφορείο,και TAXI.
Βρήκαν δουλειά άνθρωποι που δεν είχαν τελειώσει ούτε το δημοτικό ,και στέριωσαν και έκαναν οικογένεια ,μένοντας στον τόπο τους.
Άνθρωποι αγράμματοι που έφτασαν να παίρνουν 4000-5000 ευρώ το μήνα χωριά την ALICO.
Μετά ήρθε το ΧΚΠ, και ξεκοψαν οι Αραχωβιτες λίγοι έχουν μείνει.
Όμως ποιος θα έμενε στο Δίστομο ,στο Κυριάκι,στην Αντίκυρα,αν δεν ήταν το εργοστάσιο?
ΚΑΝΕΝΑΣ
Αυτή είναι εν ολίγοις η αλήθεια, κάτι περνεις κάτι δίνεις.
Να προστατέψουμε το περιβάλλον σίγουρα ,αλλά να συνεργαστούμε με το εργοστάσιο και να δούμε τι μπορεί να γίνει.
Πριν από χρόνια είχε βγει μια βρώμα ότι μπορεί να κλείσει ,και έπεσαν να πεθάνουν σ αυτά τα χωριά που προανέφερα,σ αυτά τα χωριά θα ήθελα να συμπληρώσω και την Δαύλεια και το Στείρι.
Ας μην ξεχνάμε επίσης και την θυγατρική εταιρεία τους βωξιτες πόσοι δουλεύουν και εκεί.
Από τότε που έφυγε η έδρα τής εταιρείας με τους βωξιτες από το Δίστομο ,το χωριό άδειασε,ΠΕΘΑΝΕ έπεσε η κίνηση ,έμειναν άδεια τα σπιτάκια κατά τα κοινώς δεν κυκλοφορεί ψυχή.
Γι αυτό αφήστε τους λεονταρισμους, γιατί συνήθως τους κάνουν οι βολεμενοι,κι αυτοί που έχουν το σίγουρο και τους παχουλους μισθούς.

Ψήφισμα κατοίκων

Των ΤΚ Κυριακίου, Στειρίου, Διστόμου, Αντίκυρας Βοιωτίας και των γύρω κοινοτήτων Διεκδικούμε το Δικαίωμα στο αυτονόητο : Διαφάνεια, Υγεία κα...