Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024

Ατύχημα στο Αλουμίνιο

 Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς για το Εργατικό ατύχημα, 



στο εργοστάσιο του αλουμινίου στα Άσπρα Σπίτια


Στη μεγάλη λίστα των “εργατικών ατυχημάτων”, που αποτελούν πλέον καθημερινότητα στους χώρους δουλειάς, προστέθηκε ένα ακόμα στο εργοστάσιο Αλουμινίου στα Άσπρα Σπίτια, που ανήκει στον όμιλο Μυτιληναίου, με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό ενός ακόμα εργαζομένου.


Κάτω από αδιευκρίνιστες ακόμα συνθήκες κλαρκ χτύπησε συνάδελφο από τις εργολαβίες ο οποίος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Λιβαδειάς για τις πρώτες βοήθειες. Εκεί διαπιστώθηκε το συντριπτικό κάταγμα στον αστράγαλο, το οποίο χρειάζεται άμεσα να χειρουργηθεί και μεταφέρθηκε σε Νοσοκομείο της Αθήνας.


Ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση στον συνάδελφο, να γυρίσει γρήγορα στην οικογένεια του και είμαστε στη διάθεση της οικογένειας σε ότι χρειαστεί.


Το παραπάνω περιστατικό όπως και συνολικά τα “εργατικά ατυχήματα” δεν οφείλονται στην “κακιά στιγμή”, είναι αποτέλεσμα συνθηκών εντατικοποίησης της εργασίας και των ελλιπών μέτρων προστασίας που επικρατούν στην πλειοψηφία των χώρων δουλειάς. Στο συγκεκριμένο δε ατύχημα πρέπει να επισημανθεί ότι έγινε στο χώρο του λιμανιού που η κινητικότητα, φορτηγών, Κλαρκ, γερανών και ανθρώπων, έχει αυξηθεί σε επίπεδα, όσο ποτέ άλλοτε στην ιστορία ύπαρξης του εργοστασίου.


Οι συνθήκες του συγκεκριμένου ατυχήματος αλλά και όλων των άλλων, αναδεικνύουν τις εγκληματικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων που νομοθέτησαν το θεσμικό πλαίσιο θωράκισης της εργοδοτικής ασυδοσίας. με την ταυτόχρονη αποδιοργάνωση και υποστελέχωση των Υπηρεσιών της Τεχνικής και Κοινωνικής Επιθεώρησης Εργασίας, που θα μπορούσε με ελέγχους να έχει αποτρέψει πολλά από αυτά που οφείλονται σε σοβαρές ελλείψεις σε μέτρα: είτε υγιεινής, είτε ασφάλειας, ή και συνδυασμού των δυο στους χώρους δουλειάς.


Απαιτούμε να διερευνηθούν σε βάθος τα αιτία του ατυχήματος, ούτε σκέψη για απόδοση ευθυνών στους συναδέλφους, για επίκληση της ατομικής ευθύνης ή του ανθρώπινου λάθους.


Η αποκλειστική ευθύνη βρίσκεται στην επιχείρηση και στην εργολαβία. Αυτοί οφείλουν να παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποτραπούν τα εργατικά ατυχήματα. Με ευθύνη τους να καλυφθούν όλα τα έξοδα ώστε ο συνάδελφος να επιστρέψει υγιής πίσω στην εργασία του. 


Να αποδοθεί στο ακέραιο το μεροκάματο για το όλο το διάστημα που θα χρειαστεί να λείψει από την εργασία του και να καλυφθούν οικονομικά όλες οι θεραπείες που θα χρειαστεί.


  Εδώ και τώρα να παρθούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.


Καλούμε όλους τους συναδέλφους να οργανώσουν τον αγώνα τους μέσα στους χώρους δουλειάς, να πάρουν μέρος στην Απεργία στις 28 του Φλεβάρη, ώστε να στείλουμε ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση και στις εργοδοσίες ότι αρνούμαστε να θυσιάζουμε την υγεία και τη ζωή μας για τα κέρδη των λίγων.


Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση την Τετάρτη 28/2 στις 10.30΄πμ στην κεντρική πλατεία Λιβαδειάς.


Για το Δ.Σ.


                                         


                Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


   


          ΚΟΛΙΟΥΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΩΤΗΡΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καταρρέουν οι μύθοι των ΑΠΕ

  ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΜΑΙΝΑΛΟΥ «Όταν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Συνασπισμός ψήφιζαν το Μάαστριχτ για την απελευθέρωση των αγορών, μας έλεγαν...