Σάββατο 13 Μαρτίου 2021

Τιτάν:

 Η επένδυση στη Βοιωτία


Τιτάν: Η επένδυση στη Βοιωτία και η επόμενη «πράσινη» ημέρα


Η νέα επένδυση και οι ευρύτερες κινήσεις του ομίλου για δραστική μείωση του αποτυπώματος διοξειδίου του άνθρακα. Γιατί οι ευρωπαϊκές εταιρείες του κλάδου κινούνται γρήγορα προς αυτή την κατεύθυνση. Ανάγκη καταλυτικών αλλαγών σε επίπεδο θεσμικού πλαισίου.

Η χθεσινή ανακοίνωση της Τιτάν για επενδυτικό πρόγραμμα άνω των 25 εκατ. ευρώ στη μονάδα του Καμαρίου Βοιωτίας, με στόχο τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 50% και τη συμβολή στη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, ακούστηκε μεν με ικανοποίηση από την αγορά αλλά δεν εξέπληξε όσους γνωρίζουν τον κλάδο και τον όμιλο.


Ήταν περίπου πριν από δύο χρόνια, όταν η διοίκηση του εισηγμένου ομίλου είχε θέσει (μιλώντας στο πλαίσιο της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της) τρεις βασικούς μακροπρόθεσμους στόχους: Την αποκλιμάκωση του κόστους χρηματοδότησής (σε μεγάλο βαθμό επετεύχθη), την ψηφιοποίηση των εργασιών (έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση) και τη δραστική μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος.


Μάλιστα, στον τελευταίο στόχο έδωσε έμφαση και ο διευθύνων σύμβουλος της τσιμεντοβιομηχανίας Μιχάλης Κολακίδης, επικοινωνώντας διαδικτυακά το Νοέμβριο του 2020 με τα μέλη της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών.


Συνολικότερα, η γνωστή τσιμεντοβιομηχανία κινείται σε τρεις διαφορετικούς άξονες και μάλιστα σε μακροπρόθεσμη βάση, προκειμένου να μειώσει όσο το δυνατόν περισσότερο και ταχύτερα το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα. Στόχος είναι η ύπαρξη μηδενικού αποτυπώματος έως το έτος 2050.


Σύμφωνα με παράγοντα του κλάδου, «όχι μόνο οι ελληνικές αλλά και οι ευρωπαϊκές τσιμεντοβιομηχανίες έχουν ήδη βάλει πολύ ψηλά τον πήχη στο συγκεκριμένο μέτωπο και σε κάθε περίπτωση ψηλότερα από πολλούς άλλους μεταποιητικούς κλάδους της Γηραιάς Ηπείρου. Γνωρίζουν πως σε μακροπρόθεσμη βάση, η ανταγωνιστικότητά τους θα βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στο πόσο μικρότερο αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα θα έχουν. Ακόμη πιο επιτακτική είναι η ανάγκη ταχείας προσαρμογής για τις τσιμεντοβιομηχανίες που έχουν έδρα την Ελλάδα, καθώς γειτονικές της χώρες με πρώτη την Τουρκία δεν αντιμετωπίζουν το ίδιο αυστηρό πλαίσιο για την προστασία του περιβάλλοντος, άρα μπορούν να ρυπαίνουν χωρίς ιδιαίτερο κόστος».


Η διοίκηση της Τιτάν, στην προσπάθειά της να μειώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, κινείται σε τρεις κυρίως άξονες:


  • Πρώτον, η υλοποίηση επενδύσεων (κάνοντας χρήση και των νέων τεχνολογιών) με παρεμβάσεις στα εργοστάσια προκειμένου να αυξηθεί η ενεργειακή αποδοτικότητα των μονάδων. Μόνο κατά την τελευταία δεκαετία, οι σχετικές επενδύσεις στα εργοστάσια της Ελλάδας που σχετίζονται με την ενέργεια και το περιβάλλον προσεγγίζουν τα 110 εκατ. ευρώ.
  • Δεύτερον, η προσπάθεια διαφοροποίησης του προϊοντικού μείγματος, με στόχο να παραχθούν προϊόντα που θα είναι περισσότερο φιλικά προς το περιβάλλον. Πρόκειται για ένα εγχείρημα που απαιτεί χρόνο και μεγάλη προετοιμασία στο μέτωπο της έρευνας και της καινοτομίας. Ενδεικτική είναι η παρουσίαση από το εργοστάσιο της Πάτρας ενός νέου τύπου κλίνκερ με πολύ μικρότερο αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα. Το θέμα βρίσκεται σε πιλοτική φάση και εξετάζεται το αν μελλοντικά θα μπορέσει το κλίνκερ αυτό να ενταχθεί στην προϊοντική γκάμα του Ομίλου. Άλλο ερευνητικό πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι αυτό της «δέσμευσης άνθρακα» που γίνεται στη μονάδα του Καμαρίου (Βοιωτία), σε συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις του κλάδου και
  • τρίτον, η εκτεταμένη χρήση εναλλακτικών καυσίμων, τα οποία θα υποκαθιστούν τα ορυκτά καύσιμα. Στο συγκεκριμένο πεδίο, οι ελληνικές τσιμεντοβιομηχανίες βρίσκονται πολύ πιο πίσω σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές, καθώς -σύμφωνα με τους παράγοντες του κλάδου- θα πρέπει να δούμε καταλυτικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, προς όφελος του περιβάλλοντος. Ωστόσο, βελτίωση του πλαισίου ζητούν και οι τσιμεντοβιομηχανίες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Η νέα επένδυση


Με βάση τη νέα επένδυση, η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν σε χθεσινή της ανακοίνωση σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «το εργοστάσιο Καμαρίου θα αυξήσει σημαντικά τη δυναμικότητά του για απορρόφηση εναλλακτικών καυσίμων, αντικαθιστώντας μεγάλο μέρος των ορυκτών καυσίμων που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία των κλιβάνων του. Μετά την επένδυση, η συνολική ετήσια μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα ανέρχεται σε 450.000 τν., ισοδύναμη με τη χρήση 160.000 ηλεκτρικών αυτοκινήτων αντί συμβατικών.


Τα εναλλακτικά καύσιμα που χρησιμοποιεί η τσιμεντοβιομηχανία μπορούν να προέλθουν, μεταξύ άλλων, από την αξιοποίηση του υπολείμματος της ανακύκλωσης των αστικών απορριμμάτων, μετά από κατάλληλη επεξεργασία σε Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων. Ένα επιπλέον όφελος της επένδυσης στο εργοστάσιο Καμαρίου, το οποίο βρίσκεται στα σύνορα Αττικής-Βοιωτίας, είναι και η δυνατότητα συμβολής του σε μια ολοκληρωμένη περιβαλλοντικά και οικονομικά βέλτιστη λύση στο θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων της Αττικής».


Πηγή : euro2day.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Το άσχημο είναι ότι θα πάει ο καρκίνος σ άλλα χέρια... Και αργά ή γρήγορα θα το κάνει και ο βαγγελας στην περιοχή μας γιατί ήδη στην Αγγλία έχει εταιρεία δικιά του που πουλάει την τεχνολογία της καύσης των σκουπιδιών για παραγωγή ενέργειας

Ένας δήμαρχος

Μέσα στην παρανομία Για όσους δεν έχουν fb, αναδημοσιεύω χθεσινή ανάρτηση του  κ.  Στέργιου Μπακολουκά