Πόσο απέχει η εσωτερική υποδούλωση,
από την φυσική δουλεία ???
Απλά σκεφθείτε για λίγο.
Επίκτητος
Ελεύθερος δεν είναι ο φαύλος σύμφωνα με τον Επίκτητο, διότι κανείς δεν θέλει να διαβιεί υποπίπτοντας σε σφάλματα, να καταλήγει σε όσα αποστρέφεται και να πράττει υπό καθεστώς ταπεινών συναισθημάτων όπως ο φόβος, ο φθόνος, κ.ο.κ. .
Ελεύθερος δεν είναι και όποιος σε κατάσταση συγκεχυμένη, ενεργεί με τρόπο για τον οποίο θα αισθανθεί κρίση συνειδήσεως ή αργότερα αιδώ, κυρίως υποκύπτοντας σε επιθυμίες για καταστάσεις που δεν εξαρτώνται από τον ίδιο, με κυριότερο παράδειγμα τις συμπεριφορές του έρωτα.
[…]
Ελευθερία σημαίνει χαρά και γαλήνη, γνωρίσματα τα οποία δεν μπορεί να επιτύχει ο άνθρωπος που ασχολείται με αλλότριες υποθέσεις και δεν στρέφεται στον εαυτό του και στην επιμέλεια της προσωπικότητάς του.
[…]
Ο Επίκτητος βιώνοντας ο ίδιος την έλλειψη φυσικής ελευθερίας, τη δουλεία, διευκρινίζει οτι η ελευθερία δεν είναι απλά το αντίθετο της δουλείας, ένα σωματικό ή πολιτικό δικαίωμα, αλλά ζητούμενο συμπεριφοράς, αυτοδιάθεσης και προαίρεσης.
[…]
Ο Επίκτητος δεν αποδέχεται την δουλεία ως φυσική ή συμβατική κατάσταση και σπεύδει να το τονίζει σε κάθε ευκαιρία. Θεωρεί ότι πρόκειται μία τέτοια κοινωνική κατάσταση που σχετίζεται με τη διανομή των αγαθών και την συγκέντρωση εξουσίας , δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία υποτίμησης ή αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς. […]
Λανθασμένα στην εποχή του, αλλά και στη σύγχρονη, πολλοί συναρτούν την ελευθερία με την εξουσία ή την καταγωγή των ανθρώπων. Προς επίρρωση αυτής της άποψης, ο φιλόσοφος φέρει το παράδειγμα ενός υπάτου ο οποίος συγχέει την έννοια της ελευθερίας με την ευγενική καταγωγή και την αίγλη του αξιώματός του, δίχως να αντιλαμβάνεται ότι ο ελεύθερος δεν μπορεί να είναι αγενής , δειλός, ή ακόλαστος.
Η τάση των ανθρώπων να φοβούνται ή να εξαρτούν τον βίο τους ή ακόμη να αγαπούν κατ’ επίφαση ανθρώπους που θεωρούν ότι μπορούν να τους προσφέρουν υλικά αγαθά ή να τους διασφαλίσουν ένα ορισμένο όφελος συντελεί στο να οδηγούνται στην εσωτερική υποδούλωση. Η επιβαλλόμενη υπακοή, η κολακεία και η αδυναμία πρωτοβουλίας αποτελούν στοιχεία της κοινωνικής δουλείας που επιβάλλει η ισχύς των αξιωμάτων και βέβαια είναι αντίθετα από το τρόπο με τον οποίο νοηματοδοτείται η ελευθερία.[…]
Η εξάρτηση από τα αξιώματα μόνο την ελευθερία και τον ανεμπόδιστο βίο δεν εξασφαλίζει. Ο Επίκτητος κατατάσσει τους αυλοκόλακες σε δύο κατηγορίες, στους ‘μικροδούλους’ και στους ‘μεγαλοδούλους’, ανάλογα με το μέγεθος του σκοπού που επιδιώκουν.
ΕΠΙΚΤΗΤΟΣ
Διατριβαί
Εκδόσεις ΖΗΤΡΟΣ
2 σχόλια:
Διαύγεια.
18197χιλιαρικα για σκύλο τροφές για τα αδέσποτα.
Καλά τι τρώνε μπιφτέκια?
Ερώτηση.
-Δεν απαγορεύεται να ταιζεις αδέσποτα? Και ειδικά μέσα στο χωριό?
-Ποιος τα ταιζει?
Με ποια ιδιοτητα?
Είναι υπάλληλος του Δήμου?
Καλά τώρα κατάλαβες ότι αυτή είναι μια μπίζνα από την οποία ο Σταθάς τρώει με χρυσά κουτάλια. Μόλις πάρει δρόμο με το κακό, θα τον δεις άλλον "άνθρωπο".
Δημοσίευση σχολίου