Είναι τελικά επικίνδυνο ???
Ο δήμος, ξέρει τίποτα ???
Λάβαμε από αναγνώστη, σχετικά με την προηγούμενη ανάρτηση (ΕΔΩ) για την νέα επένδυση βωξίτη-γάλλιου-αλουμίνας, μερικά ερωτήματα.
Τα παραθέτω αυτούσια, διότι τα θεωρώ εύλογα.
Πάμε λοιπόν:
Ένα «νέο» πείραμα στην περιοχή μας.
Αναζητώντας απαντήσεις.
Σε αυτόν εδώ τον τόπο, αναρωτιέμαι: η υγεία μας θεωρείται πραγματικά ύψιστο αγαθό; Παρατηρώντας τις πολιτικές εξελίξεις τα τελευταία χρόνια, σπάνια βλέπω να συζητείται με σοβαρότητα το θέμα της υγείας των κατοίκων. Ζούμε σε μια περιοχή που έχουν πέσει εκατομμύρια ευρώ για δεκαετίες, αλλά παρόλα αυτά, δεν υπάρχει καμία επιδημιολογική μελέτη για την υγεία μας, παρά το γεγονός ότι εδώ και πάνω από 60 χρόνια η βιομηχανική δραστηριότητα είναι μέρος της καθημερινότητάς μας.
"Σήμερα" η Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιμέτωπη με έλλειψη κρίσιμων πρώτων υλών όπως το γάλλιο και άλλες σπάνιες γαίες, μετά την απόφαση της Κίνας να περιορίσει τις εξαγωγές τους, δίνει το «πράσινο φως» για την ανάπτυξη πιλοτικών προγραμμάτων εξαγωγής σπάνιων γαιών από βωξίτη . Ένα από αυτά τα προγράμματα ανατέθηκε στον όμιλο Mytilineos, που δραστηριοποιείται στην περιοχή μας εδώ και δεκαετίες. Πράγματι, η χώρα μας επελέγη να φιλοξενήσει αυτήν την προσπάθεια, αλλά οι κάτοικοι της περιοχής τι γνωρίζουμε γι' αυτό;
Ερωτήματα που Θέτουμε:
1. Υπάρχει Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων; Ως κάτοικοι της περιοχής, δεν έχουμε λάβει καμία επίσημη ενημέρωση για την πορεία αυτών των πιλοτικών προγραμμάτων και ούτε έχουμε δει καμία δημοσιοποίηση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για αυτές τις νέες δραστηριότητες. Είναι δυνατόν να προχωρούν τέτοιες διαδικασίες χωρίς ξεκάθαρη ανάλυση των επιπτώσεων που μπορεί να έχουν στη ζωή μας και στο περιβάλλον;
2. Υπάρχει Ενημέρωση της Τοπικής Κοινωνίας; Από όσο γνωρίζω, δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική διαβούλευση ή ενημέρωση για το τι μπορεί να σημαίνουν αυτές οι βιομηχανικές δραστηριότητες για την υγεία μας και το περιβάλλον μας. Η απουσία διαφάνειας μας κάνει να νιώθουμε ανασφάλεια.
3. Ποιες Είναι οι Επιπτώσεις στην Υγεία; Από τις μελέτες που έχουν γίνει στην Κίνα, γνωρίζουμε ότι σε περιοχές όπως η Jiangxi και η Inner Mongolia, όπου γίνεται εκτεταμένη επεξεργασία σπάνιων γαιών, έχουν καταγραφεί αυξημένα περιστατικά καρκίνου, αναπνευστικών προβλημάτων και δερματικών παθήσεων ( σας παραθέτω ενδεικτική βιβλιογραφία στα σχόλια). Οι περιοχές αυτές χαρακτηρίζονται ως «περιβαλλοντικά υποβαθμισμένες ζώνες» λόγω της ρύπανσης του αέρα και των υδάτων. Ζούμε σε μια υποβαθμισμένη περιοχή; Σε Smart City ; Ή σε κάτι άλλο;
4. Γιατί η Ελλάδα και Όχι Άλλη Χώρα; Κατανοώ ότι η Ελλάδα επιλέχθηκε για τη γεωγραφική της θέση, τους φυσικούς πόρους της και την ήδη υπάρχουσα βιομηχανική υποδομή της Mytilineos. Ωστόσο, αναρωτιέμαι γιατί να ξεκινήσει μια τόσο πειραματική διαδικασία εδώ, χωρίς ξεκάθαρη ενημέρωση και χωρίς ξεχωριστές μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και διαβούλευση. Σε ποια άλλη χώρα της Ευρώπης θα γινόταν κάτι τέτοιο; Μήπως σε μια χώρα όπου αποτελεί παρία της Ευρώπης και η ευρωπαική περιβαλλοντική νομοθεσία με τη γνωστή χαλάρωση των κανονισμών και τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μέτρων περιβαλλοντικής προστασίας, ιδίως σε έργα που θεωρούνται στρατηγικά για την οικονομία παρέχει περιθώρια γρήγορης υλοποίησης; Μήπως σε μια περιοχή χρόνια αδρανοποιημένη και τραυματισμένη;
Αναζητούμε Απαντήσεις
Ως κάτοικοι αυτής της περιοχής, δικαιούμαστε να γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει.
Πώς προστατεύεται η υγεία μας και το περιβάλλον μας;
Τι μέτρα λαμβάνονται για να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τις ευρωπαϊκές περιβαλλοντικές προδιαγραφές;
Τι Μπορεί να Γίνει:
Για να υπάρχει διαφάνεια και έλεγχος, είναι απαραίτητο να γίνουν τα εξής:
• Δημοσιοποίηση των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και των μέτρων που λαμβάνονται για την προστασία του περιβάλλοντος. Το πρώτο βήμα είναι να αναζητήσουμε επίσημη πληροφόρηση σχετικά με το στάδιο στο οποίο βρίσκονται τα πιλοτικά προγράμματα που εφαρμόζονται στην περιοχή. Η εταιρεία Mytilineos, ως υπεύθυνος φορέας, θα πρέπει να δημοσιεύσει πληροφορίες για την πρόοδο των προγραμμάτων και να παράσχει σαφείς απαντήσεις στους κατοίκους, ειδικά όταν αυτά τα προγράμματα αφορούν την εξόρυξη και επεξεργασία υλικών όπως οι σπάνιες γαίες, που μπορούν να περιέχουν τοξικές ουσίες. Η εμπειρία έχει δείξει ότι ακόμη και μικρής έκτασης δραστηριότητες μπορούν να έχουν συσσωρευτικές επιπτώσεις, αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας. Επιπλέον, τα πιλοτικά προγράμματα συχνά αποτελούν τον προάγγελο για μεγαλύτερης κλίμακας δραστηριότητες, οπότε η έγκαιρη ενημέρωση και διαβούλευση είναι κρίσιμη για τη διασφάλιση των συμφερόντων της τοπικής κοινότητας.
• Ανεξάρτητοι έλεγχοι από επιστημονικούς φορείς ή οργανισμούς για να βεβαιωθεί ότι τηρούνται οι περιβαλλοντικές και υγειονομικές προδιαγραφές.
• Ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για τους πιθανούς κινδύνους και τις επιπτώσεις από αυτές τις νέες βιομηχανικές δραστηριότητες.
1 σχόλιο:
https://rawmathub.gr/epistimonika-nea-gia-ta-raw-materials/gnosiaki-vasi/gallio-idiotites-kai-xriseis
Δημοσίευση σχολίου