Σάββατο 27 Ιουλίου 2024

Ολυμπιακοί Αγώνες

 Όσα δεν είδατε στην τελετή έναρξης




Eκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παρακολουθήσαν την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. 


Το Παρίσι σφύζει από τουρίστες, αθλητές και θεατές από κάθε γωνιά του πλανήτη, που είδαν το επιβλητικό θέαμα στις οθόνες τους. 


Τι δεν είδαν όμως;


Δεν είδαν ότι η γαλλική πρωτεύουσα έχει καταληφθεί από μια τεράστια αστυνομική δύναμη. Οπως ανέφερε το πρακτορείο Associated Press νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, «μια δύναμη αποτελούμενη από έως και 45.000 αστυνομικούς και χωροφύλακες, υποστηρίζεται επίσης από ένα στρατιωτικό απόσπασμα 10.000 ατόμων, το οποίο έχει στήσει το μεγαλύτερο στρατιωτικό στρατόπεδο στο Παρίσι από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».


Οι Αγώνες παρείχαν την τέλεια δικαιολογία για να μετατραπεί η πόλη σε ένα κράτος ασφαλείας που κατακλύζεται από στρατιωτική τεχνολογία και μεθόδους επιτήρησης με τεχνητή νοημοσύνη. Οι γαλλικές αρχές και οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων ισχυρίζονται ότι αυτά τα μέτρα είναι μόνο προσωρινά, αλλά είναι όντως; Πόσο από αυτόν τον οργουελικό μηχανισμό ασφαλείας θα παραμείνει στη θέση του μετά το τέλος των Αγώνων;


Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι επίσης ένα μάθημα για το πώς παρουσιάζεται μια ψεύτικη βιτρίνα της πραγματικότητας, περιορίζοντας αυτό που βλέπουμε και απομακρύνοντας βίαια αυτό που δεν πρέπει να βλέπουμε.


Η τελετή έναρξης είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Αντί να πραγματοποιηθεί σε ένα στάδιο, οι αθλητές έφτασαν με βάρκες μέσα από τον Σηκουάνα, περνώντας από ιστορικά μνημεία όπως το Λούβρο και ο ναός της Παναγίας των Παρισίων και περνώντας κάτω από τις διάσημες γέφυρες του Παρισιού. Αυτούς που δεν έδειξε η ζωντανή μετάδοση είναι οι «αναλώσιμοι» άνθρωποι που κατοικούσαν κάτω από αυτές τις γέφυρες και έχουν εξαφανιστεί από το οπτικό πεδίο.


Ενα ρεπορτάζ του εναλλακτικού τηλεοπτικού δικτύου The Real News Network έδειξε μία από τις υπόγειες διαβάσεις των γεφυρών κατά μήκος του Σηκουάνα, όπου βρισκόταν ένας μεγάλος καταυλισμός άστεγων και μεταναστών. Τώρα το μόνο που έχει απομείνει είναι οι απειλητικοί, τσιμεντένιοι όγκοι (φωτογραφία του άρθρου) ειδικά σχεδιασμένοι για να μην μένουν άνθρωποι.


Οι υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αστέγων στο Παρίσι αναφέρουν ότι η αστυνομία μάζεψε χιλιάδες άστεγους σε όλη την πόλη, καθάρισε τους καταυλισμούς τους, τους μετέφερε με λεωφορεία σε άλλα μέρη της χώρας και τους πέταξε μακριά από τις κάμερες και τα δίκτυα ανθρωπιστικής βοήθειας από τα οποία εξαρτώνται.


Αντί να παράσχουν τα μέσα για να διασφαλίσουν καθολικά ότι όλοι απολαμβάνουν τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα για ζωή -όπως στέγαση, τροφή, καθαρό νερό, ιατρική περίθαλψη κ.λπ.- πλούσιες χώρες όπως η Γαλλία και οι ΗΠΑ, παρότι διαθέτουν τα μέσα, προτιμούν να ακολουθήσουν την τακτική:

 «δεν το βλέπεις, δεν υπάρχει».


Πρόκειται για πλήρη «κοινωνική κάθαρση», όπως λέει στο Real News Network ο Paul Alauzy, υπεύθυνος προγράμματος των Γιατρών του Κόσμου (Médecins du Monde) και διοργανωτής της εκστρατείας Le Revers de la Médaille (Η άλλη πλευρά του μεταλλίου).


«Ηταν ευκαιρία», συνεχίζει ο Alauzy, «να διώξουν τον [άστεγο] πληθυσμό, να χτίσουν νέα τείχη, να τοποθετήσουν συρματοπλέγματα… Δεν πρόκειται μόνο για τους Αγώνες, είναι επίσης μια ευκαιρία να μεταμορφώσουν την πόλη και να επιλέξουν τον πληθυσμό… Πρέπει να καθαρίσεις τους δρόμους από όλους τους ανθρώπους που δεν θέλεις».


Οι αγώνες είναι ένα συχνά συγκλονιστικό θέαμα με συγκινήσεις, αποτυχίες και θριάμβους. Αλλά , αν τους παρακολουθήσετε, σκεφτείτε συγχρόνως τι και ποιοι κρατούνται σκόπιμα εκτός του οπτικού σας πεδίου και αναλογιστείτε γιατι…


Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ένας δήμαρχος

Μέσα στην παρανομία Για όσους δεν έχουν fb, αναδημοσιεύω χθεσινή ανάρτηση του  κ.  Στέργιου Μπακολουκά